Puterea talibană dorește recunoașterea internațională
  • 26-08-2021
  • 0 Comentarii
  • 654
  • 2

Problema recunoașterii talibanilor la nivel internațional ca nouă putere din Afganistan devine din ce în ce mai acută. Potrivit The Washington Post, pe 23 august, directorul CIA, William Burns, a purtat discuții cu aceștia la Kabul. Cu toate acestea, Uniunea Europeană, Statele Unite, Rusia și alte țări nu se grăbesc să recunoască oficial talibanii. Liderii militanți spun că vor relații normale cu restul lumii și au început deja să formeze un nou guvern.

Directorul CIA, William Burns, luni, 23 august, a purtat discuții secrete la Kabul cu liderul talibanilor Abdul Ghani Baradar. Acest lucru a fost raportat de The Washington Post, citând surse anonime familiare cu situația. După cum a scris ziarul, Burns a discutat cel mai probabil cu Baradar despre condițiile de evacuare a americanilor și a altor cetățeni după 31 august. În această zi, termenul șederii americanilor în Afganistan expiră; duminică, biroul politic al mișcării de la Doha a refuzat să îl prelungească.

Înainte de a fi cunoscut despre vizita secretă a directorului CIA la Kabul, la un briefing din Statele Unite, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a fost întrebat de ce Washingtonul nu a luat legătura cu Baradar mai devreme, având în vedere situația cu evacuarea persoanelor din Afganistan. Price a răspuns spunând că negocierile dintre SUA și talibani au un caracter tehnic. "Majoritatea discuțiilor s-au concentrat pe obiective pe termen scurt, pe ceea ce se întâmplă pe aeroportul din Kabul", - a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Washington Post a menționat că vizita lui Burns la Kabul pare oarecum ironică, deoarece o operațiune comună a CIA și a serviciilor de informații pakistaneze din 2010 a dus la capturarea lui Baradar și la incarcerearea sa pentru trei ani. Burns a fost cel care a vizitat neoficial Afganistanul în aprilie, unde s-a consultat cu fostele autorități ale țării despre confruntarea cu talibanii după retragerea trupelor americane.

În același timp, Price în cadrul ședinței din 23 august a anunțat că Casa Albă nu va stabili încredere și relații formale cu talibanii. „Nu avem încredere în talibani în niciun fel, nu se vorbește de încredere. Este vorba exclusiv despre interesele noastre și interesele poporului afgan și comunicăm cu talibanii cu privire la aceste probleme. Nu le cerem nicio permisiune și nu stabilim relații formale cu ei, facem tot posibilul doar pentru a facilita evacuarea”, a spus Price.

În același timp, el a confirmat că Statele Unite mențin contacte cu militanții prin canale diplomatice și militare. Purtătorul de cuvânt a menționat că până în prezent toate acțiunile talibanilor par că ar dori să mențină contacte normale cu alte țări. Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că Joe Biden nu ia în considerare încă posibilitatea comunicării directe cu liderii talibani.

Vizita directorului CIA și contactele Casei Albe cu talibanii ridică problema recunoașterii oficiale a radicalilor la nivel internațional. În ciuda faptului că talibanii controlează de fapt aproape întreg teritoriul Afganistanului, au luat Kabul și încep să formeze un nou guvern, în multe țări, inclusiv în Rusia si China, mișcarea este recunoscută ca o organizație teroristă.

Viceministrul rus de externe Oleg Syromolotov a spus că Moscova nu se va grăbi să recunoască oficial talibanii. „Nu intenționăm să ne grăbim să excludem mișcarea talibană de pe lista organizațiilor teroriste, precum și să recunoaștem noile autorități afgane. Ne vom concentra pe pașii practici ai noilor autorități afgane și pe deciziile relevante ale Consiliului de Securitate al ONU” , a spus el. Trimisul special al președintelui rus pentru Afganistan, Zamir Kabulov, a mai spus că Moscova nu se va grăbi să recunoască militanții și va urmări comportamentul lor.

De asemenea, țările europene nu se grăbesc să recunoască puterea radicalilor din Afganistan. În special, acest lucru a fost afirmat de Ministerul Francez de Externe. Președintele Comisiei Europene , Ursula von der Lyayen, a declarat că Bruxelles-ul susține contactele tehnice cu talibanii, dar nu desfășoară negocieri politice și nu intenționează să recunoască mișcarea.

După cucerirea capitalei Kabul de către militanți, experții au raportat că China, Pakistanul, Turcia și Iranul ar putea recunoaște puterea talibanilor. Cu toate acestea, analiștii politici recunosc că pentru multe țări - în primul rând China - situația din Afganistan după sosirea talibanilor este dublă. Pe de o parte, în anii 1990, talibanii s-au ciocnit cu mulți dintre vecinii lor din regiune. Pe de altă parte, actualii lideri militanți prezintă puncte de vedere mai blânde asupra multor probleme.

La 24 august, agenția afgană Pajhwok a raportat că talibanii au numit deja șefii mai multor departamente guvernamentale - în funcțiile lor au fost numiți șefi în funcție ai Ministerului Finanțelor, Ministerului de Interne și serviciilor de informații. Militanții au numit, de asemenea, un nou primar al Kabulului și guvernatorul provinciei capitalei.

N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite