Oamenii mici care ne conduc
  • 15-01-2019
  • 0 Comentarii
  • 154
  • 0

De-a lungul istoriei, nu puţine au fost cazurile în care, la conducerea unor ţări, a unor regate şi chiar a unor imperii au fost minţi bolnave, oameni care nu erau deloc sănătoşi la cap, evident, şi ale căror acţiuni au afectat mii, sute de mii de oameni. În unele cazuri, chiar milioane. Atunci cînd eşti şi prost, însă, lucrurile sînt ceva mai triste, numai gîndindu-ne cîte milioane de oameni au murit în urma deciziilor lui Mao, în China, ne înfiorăm. În general, cei bolnavi mintal, cei proşti, îi urăsc cel mai mult pe cei care gîndesc, pe intelectualii care au puterea să rămînă verticali în vremuri de restrişte. S-a tot întîmplat, şi aici să nu uităm de Kmerii Roşii, cei care aveau o ură viscerală faţă de dascăli, cei care aveau „defectul” că îşi foloseau creierul. Exemplele pot continua, dar nu despre istorie vreau să vorbim azi.

Locuiesc în Bucureşti, un oraş rămas în urmă, dacă e să-l comparăm cu alte capitale europene, dar destul de dezvoltat, comparativ cu alte oraşe din ţară. 

Noi, ca bucureşteni, ca români chiar, avem şansa, fiind în măsură de a ne dezvolta, să implementăm în acest oraş minunat, pînă la un punct, cele mai moderne tehnologii, fie că e vorba de transport, sau de tot ce implică o viaţă mai bună pentru locuitorii lui. Ei bine, în realitate, nu se întîmplă aşa. De ce? Pentru că există corupţie, este clar, dar şi mai trist este că avem la conducere oameni proşti, pe care nu-i interesează o viaţă mai bună pentru cei care i-au ales, ci doar lucrurile mărunte care îi înconjoară. Vorbesc aici de cei care ne sînt şi care ne-au fost primari, dar vorbesc şi de liderii politici ai partidelor, fie că e vorba de PNL, PSD sau aiurea. Toţi, fără prea mari rezerve, sînt sau au fost lipsiţi de viziune. Ca să nu zic proşti.

Bucureştii aveau nevoie de autobuze. Orice om normal la cap, care avea o minimă dorinţă de a face ceva util, alegea varianta ecologică, pură, electrică. Noi am luat autobuze turceşti. Bucureşti are nevoie de ieşire la Otopeni, la Aeroport. În loc să se implementeze sistemul Maglev, ca el însuşi să devină un obiectiv turistic, ei bine, o să se tragă metrou pînă acolo, probabil în următorii 300 de ani. România are nevoie de autostrăzi. Ei bine, în loc să se implementeze sistemul celulelor fotovoltaice, care asigură şi iluminatul noaptea, dar şi uscarea pe timp de iarnă, deszăpezirea, noi, românii, am ales să nu facem deloc autostrăzi şi dacă facem, sînt cele mai proaste şi cele mai scumpe din Europa. Bucureştii au nevoie de iluminare, de parcuri, de spaţii verzi, de piste pentru biciclişti etc. Vedeţi voi ceva serios făcut, ceva modern, în afară de spoială?

Cu ani în urmă, mă aciuasem pe lîngă un om politic. Mă băgam în seamă pe acolo, pentru că mintea lui era înceţoşată de dorinţa de a ajunge mare. I-am propus un proiect care necesita un altfel de învăţămînt, adaptat celui finlandez. I-am spus de Maglev, că nu sînt costuri prea mari, i-am spus că ţara asta este prea săracă pentru a investi în rebuturi. Şi el, şi toţi ceilalţi pe care îi vedeţi pe la TV ca fiind de dreapta, nu în PSD, au spus pas. Cum să faci aşa ceva în România?

Minţi bolnave? Cînd îi vezi pe ăia de sus, şi vezi cum gîndesc de fapt, rămîi uimit de cît de bolnavi sînt. Oameni mici, fără prea mari ambiţii cînd e vorba de ţară, dar foarte dedicaţi cînd e vorba de bani. Banii lor!

Tano

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite