Cum pierde PSD pe mîna lui Firea
  • 21-05-2019
  • 0 Comentarii
  • 315
  • 1

Săptămîna care a trecut a avut drept eve­niment principal intrarea în vigoare a așa zisei Ordonanțe AntiUBER, în speță ,,anti orice pune în pericol traiul lipsit de griji al taximetriștilor”. Cred că nici măcar premierul Dăncilă nu a estimat cît de dedicată este Poliția Rutieră valorilor de netăgătuit ale celor care pun umărul la bunăstarea unor politicieni, sau a companiilor de taxi, inclusiv a familiei care conduce Bucureștiul, Pandele&Firea. Uite cum, cu voie sau fără voie, Partidul Social Democrat – PSD, ne arată că, în fond, votantul lui este sărac și lipsit de viziune, el alegînd să se deplaseze fie cu acele autobuze albastre, fie cu taxi. Pentru că ei, votanții PSD, nu au carduri bancare, nu au o minte deschisă la nou, așa cum însăși conducerea social-democrată ne arată pe zi ce trece mai mult.

Sincer, nu mă așteptam ca mințile înguste din Piața Victoriei, de la Guvern, să nu anticipeze o mare criză de imagine a partidului, a PSD în speță, mai ales că orice bucureștean știe că acea Ordonanță a fost dată cu dedicație, către patronii companiilor de taxi, dar și în beneficiul unor funcționari din primării, precum și al actualului primar general al Capitalei.

Problema este că tinerii, oamenii dinamici ai Bucureștiului, vor taxa dur prostia Vioricăi Dăncilă, care, se pare, nu este chiar atît de afectată. La Videle, și în tot Teleormanul, nu există nici UBER și nici BOLT, așa că nu vor pierde mulți votanți, dar e posibil să cîștige ceva bănet, pentru că am convingerea că s-au ,,alocat” mulți bani pentru ca UBER să fie împiedicat să activeze pe piața românească. Și ca să o dăm pe aia dreaptă, pînă și taximetriștii și-au dat arama pe față, cînd au ieșit în stradă la Iași, de data asta, cerînd în mod explicit ,,scoaterea UBER de pe piață”. Păi, să nu te iei cu mîinile de cap?

PSD-ul dovedește că este depășit total de situație. Dacă vine Dragnea la TV și ne spune că de vină este Statul Paralel, că din acest motiv au dat Ordonanța, este evident că este total nebun, sau doar nesimțit. Oare viitoarea lui soție, Irina, care este destul de tînără, nu îi spune bărbatului ei că tinerii, și nu numai, chiar apreciază aplicațiile de car sharing din România? Că le folosesc și că aduc beneficii, inclusiv bugetului de Stat? Oare ea nu merge cu UBER? Să o rugăm să testeze acest mijloc de transport, așa cum a procedat Tăriceanu? Noi, muritorii, sîntem conștienți că ei, cei din păturile înalte ale societății, nu merg nici cu taxiul și nici cu UBER sau BOLT.  În mod sigur, nici Dragnea și nici Irina, nu folosesc. Dar chiar nimeni din tot PSD-ul ăla nu are aceste aplicații pe telefon?

Există și politicieni cu mintea conectată. Ludovic Orban a ieșit la atac și, plin de el, a declarat că imediat ce PNL intră la guvernare, o să rezolve cu UBER, că nu se poate ca această aplicație să nu existe în România. Păi bine măi, liberalule, tu vrei să așteptăm pînă vii tu la Guvernare? Acum nu poți măi, băiete, să faci ceva? Chiar este jenant să vii să declari așa ceva, mai ales că, dacă UBER iese de pe piață acum, nu o să revină doar la declarațiile unui liberal. Mă bucur că există politicieni și jurnaliști care s-au mobilizat împotriva Ordonanței.

Din curiozitate, mi-am aruncat un ochi pe zona online, unde cei care merg cu UBER au început să își expună părerile. Și m-am îngrozit. Nu doar că legea a fost dată ca să sperie pe cei care practică,  pe șoferii UBER. Nu! Poliția Rutieră din București s-a pus călare și la intimidare pe toți șoferii UBER, de parcă timp de ani și ani, ,,bieții” politiști doar asta au așteptat. Au descoperit ei că UBER-iștii sînt dușmanii taximetriștilor, și au procedat ca atare. Poate că, activînd pe platforme de car sharing, cu mașini nemarcate, nu există posibilitatea pentru agentul rutier din stradă să fie cumva mituit de către șofer, ca să aibă viața mai ușoră. Poate că însăși corupția a dus la un comportament atît de agresiv al unor agenți de la Poliția Rutieră, pentru că altă explicație nu există. Sînt semnale, oferite de către cei care au trecut prin asta, că agenții rutieri își depășesc cu mult atribuțiile legale, mergînd la intimidarea șoferilor dar și a pasagerilor care merg cu UBER, atunci cînd sînt opriți. Or, acest comportament trebuie cumva să fie sancționat, fie de ministrul de Interne, Carmen Dan, fie de Viorica Dăncilă, fie chiar de DNA. Există, în mintea multor șoferi, gîndul că acești agenți de la rutieră, care întind capcane șoferilor UBER, cu ajutorul taximetriștilor, lucrează, de fapt, în cîrdășie. Sînt suspiciuni rezonabile de corupție la nivelul lucrătorilor Poliției Rutiere, pentru că se știe că intimidarea, amendarea și ridicarea plăcuțelor de înmatriculare ale autoturismelor, duc la retragerea șoferilor de pe piață și, implicit, la o mare mare putere de decizie și de mărire a prețului la transport în cazul taximeriștilor.

Cine crede că la baza protestelor se află taximetriștii și, chipurile, sărăcia lor, este naiv. Cei care orchestrează asemenea demonstrații de forță, prin declarații agresive și prin blocarea Pieței Victoriei, sînt cei care au bani, cei care plătesc și oferă avantaje materiale consistente pentru ca UBER și BOLT să fie eliminate de pe piață. Cine sînt cei care pierd cu aceste aplicații active în România? Taximetriștii? Exclus! Ei își fac banii fără probleme, mulți declarînd, pe ascuns, e adevărat, că nu sînt afectați. Cei care pierd sînt cei care fixează prețul la licențele de taxi, care le închiriază, care le emit, care jongleză cu ele. Ei pierd primii. După aceea, sînt proprietarii firmelor de taxi, care și ăia sînt, în majoritate, foști sau actuali bugetari de prin primării. Corupția este în floare la nivel local, așa că, de ce să nu o spunem pe-aia dreaptă, banul dictează, de fapt, și nu cel impozitabil, ci cel furat. Asta este realitatea, și nu mă mir că și unii agenți de la Poliția Rutieră o cam iau personal, motivul fiind, poate, o scădere a spăgii, pe care o percep de la taximetriștii care nu sînt chiar legali pe piață, cei care împart o licență la 10 mașini, sau cine știe ce au ei în neregulă.

Ca să revenim la Dragnea, el nu înțelege că alegînd să meargă pe mîna Gabrielei Firea Pandele, care a dovedit că este ceva mai deșteaptă decît o recomandă fața, a pierdut Bucureștiul pentru mulți, foarte mulți ani.

A.T.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite