Kövesi, între lege şi fărădelege
  • 18-02-2019
  • 0 Comentarii
  • 268
  • 0

În această perioadă se discută despre persoana care poate să ocupe funcţia de procuror-şef european. Sînt trei candidaţi, unul dintre ei fiind Laura Codruţa Kövesi, fosta şefă a DNA. O personalitate controversată, un procuror care mai degrabă a pus pe butuci capitalul naţional şi mai puţin corupţia, aşa cum ne aşteptam. Kövesi nu este sprijinită în acest demers de către autorităţile române, dar este în schimb ajutata, cel puţin la nivel declarativ, de către Germania, Austria şi, dacă nu mă înşel, Franţa. Este un paradox aici, dar nu pentru noi, românii. Este un paradox la nivel european faptul că persoana cea mai puternică din România, pentru că încă este puternică şi asta o ştiu cu toţii, nu este agreată de către neamul ei, ţara ei, dar în schimb este foarte apreciată şi medaliată de către guvernele străine. Nu este ciudat, totuşi?

Activitatea Laurei Codruţa Kövesi ca şefă a instituţiei care i-a adus celebritatea a fost, aşa cum ştim, extrem de controversată, mai ales că, la o analiză obiectivă, centrată pe tot ce a realizat, putem să spunem fără nici o reţinere că Justiţia nu a fost deloc legată la ochi, iar balanţa aia nu era deloc echilibrată. Totodată, relaţia ei destul de apropiată cu fostul prim-adjunct al SRI, generalul Florian Coldea, a lăsat destule semne de întrebare multor români, mai ales dacă aceştia încercau să privească echidistant problema. Mulţi dau vina pe fostul preşedinte Băsescu pentru modul în care justiţia s-a aplicat în ultimii 7 ani, începînd, în special, cu 2010, anul în care, de facto şi chiar puţin de drept, România şi-a pierdut independenţa. Or el, în afară de relaţiile destul de apropiate cu Serviciile, cu două doamne şi nişte reglări de conturi, poţi spune că nu a avut o mare influenţă în ceea ce a însemnat Sistemul, şi mă refer la renumitul Binom, despre care s-a tot povestit în ultimii ani. Jocurile reale s-au făcut mult mai sus şi mai departe de Cotroceni, loc în care nişte persoane au îngenucheat în faţa altor şefi şi, cînd s-au ridicat, erau deja numiţi Sir peste neamul românesc. Traian Băsescu, Victor Ponta şi alţi politicieni care s-au perindat pe la butoane au fost doar unelte în faţa celor care au condus, de fapt, ţara asta, nişte marionete, iar curajul lor s-a limitat doar la un lătrat timid în colţ de masă, atunci cînd lumea îi mai vedea pe sticlă.

Laura Codruţa Kövesi nu a reprezentat interesele României decît într-o foarte mică măsură. Lupta grea a fost pentru distrugerea unor lucruri pe care alţii, din afară, le doreau cu ardoare. Putem să dăm exemplul unor şefi de presă, cei închişi, dar şi a celor care nu au fost închişi, ei abdicînd la prima strigare în favoarea Sistemului, fără luptă, fără nici un fel de reţinere. Marile afaceri româneşti, cele existente prin Epoca Băsescu, au fost şi alea distruse, în timp ce afacerile companiilor străine au înflorit şi au ajuns să controleze piaţa românească aproape în totalitate. Afacerile mai mici, cele neimportante, în care românii erau acţionari, au fost lăsate deocamdată în pace, dar nu se ştie pînă cînd. Iar cele mari, care mai exista, ori sînt ocrotite de generali, de politicienii agreaţi de Sistem, ori pur şi simplu, încă nu există interes pentru ele din partea altora. Pînă cînd, însă, rămîne de văzut.

Revenim şi mai povestim despre eficienţa DNA din ultimii ani, sub conducerea Laurei Codruţa Kövesi. Cum de este atît de iubită de alţii şi atît de dispreţuită şi temută la noi, în România? Cum de nimeni nu se poate atinge de ea? Pentru că ea se află de ceva timp deasupra Sistemului. Şi cei care o ţin în braţe, o sprijină. Austria, Germania, Franţa nu au găsit un om atît de dedicat lor printre proprii oameni, aşa că se vor bate să o sprijine pe ea, pe Laura, pentru că ea a dovedit că le este loială. Probabil că, dacă va ocupa funcţia de procuror-şef european, tot România îi va fi principala ţintă, dar va ataca puternic şi alte ţări, ori unde cele trei state menţionate, şi care o sprjină, au interese directe. Eu nu cred că acele guverne îi oferă un asemenea post, degeaba. Ori a plătit pentru el în timpul mandatului de şefă a DNA, ori mai are încă de achitat poliţe. Rămîne de văzut. Pînă atunci, pe cei care cred orbeşte în echidistanţa DNA, îi rog să analizeze atent activitatea acestei structuri în perioada 2010 – 2018, ce partid a fost măcelărit, ce partid a fost ocrotit, cine a a ţinut Sistemul în viaţă şi pe cine a ucis Sistemul. După aceea, după o asemenea analiză, puteţi să vă puneţi întrebări vouă, dar, poate, şi altora, mai deştepţi ca voi, şi decideţi pe cine a sprijinit şi cui a făcut bine, pînă la urmă, DNA-ul. Poate că a speriat politicienii, da! Dar, de fapt, i-a înrobit, şi ei acei politicieni au devenit, de fapt, plastelină în mîinile celor care au interese majore să ţină România sub control. Şi dacă  iar o să spuneţi că Rusia e de vină, înseamnă că nu aveţi suficientă materie cenuşie în capul pe care îl purtaţi desupra umerilor.

Îi urăm succes Laurei Codruţa Kövesi în drumul ei, în cariera ei. Sper ca istoria să o aşeze exact acolo unde îi este locul. Poate că în viitoarele cărţi de spionaj, care vor apărea peste ani şi ani, vom afla  ce agenţi superbi au fost Laura şi Florian, în slujba unor ţări libere şi civilizate, în detrimentul propriei ţări. Nu ştiu, poate că, pînă la urmă, vom afla adevărul despre aceste personaje care au marcat puternic preşedinţia unui alt potenţial agent, Traian Băsescu.

Tano

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite