Pandemia devastează Uniunea Europeană
  • 18-06-2021
  • 0 Comentarii
  • 532
  • 0

Eurostat a raportat că „în 2020, comparativ cu 2019, deficitele bugetare atît ale zonei euro, cît și ale Uniunii Europene în ansamblu s-au mărit considerabil din cauza pandemiei provocată de coronavirus. În țările din zona euro, raportul dintre deficitul public și PIB pentru anul trecut a crescut de la 0,6% la 7,2%, iar în Uniunea Europeană de la 0,5% la 6,9%.

Cel mai mare deficit a fost înregistrat în Spania (-11%), Malta (-10,1%), Grecia (-9,7%), Italia (-9,5%), Belgia (-9,4%), Franța și România (ambele -9,2%), Austria (-8,9%), Slovenia (-8,4%), Ungaria (-8,1%), Croația și Lituania (ambele -7,4%), în Polonia (-7%)”.

În Republica Cehă, în 2020 deficitul bugetului de stat a fost de 500 de miliarde de coroane (aproximativ 19,6 miliarde de euro), deși inițial a fost planificat la 320 miliarde de coroane. Este deja clar că această cifră va fi acoperită și datorită faptului că mărirea deficitului bugetar se accelerează. Primele două luni ale anului 2021 au fost cele mai grave din acest punct de vedere, de la împărțirea Cehoslovaciei în Republica Cehă și Slovacia. Ministerul ceh al Finanțelor susține că „deficitul crește din cauza consecințelor pandemiei”, dar, de fapt, nu pandemia ucide baza fiscală cehă, ci carantina, care trebuie înăsprită sub presiunea Uniunii.

Deficitul tuturor bugetelor publice din Germania, potrivit Agenției Federale de Statistică Destatis, pînă la sfîrșitul anului 2020 se ridica la 189,2 miliarde de euro. Soldul negativ a fost înregistrat pentru prima dată din 2003 și a devenit un record de la absorbția RDG de către Germania de Vest în 1990. Înainte de aceasta, Germania a avut un surplus, inclusiv în 2019 a ajuns la 45,2 miliarde de euro, iar în 2018 a atins un record de 62,4 miliarde de euro.

În general, la sfîrșitul anului 2020, economia germană a scăzut cu 4,9%. Lupta împotriva Covid-19 a costat germanii în doi ani 400 de miliarde de euro. În ciuda estimărilor roz ale redresării economice apărute în presă, situația arată astfel: „Recesiunea din 2020, pe fondul pandemiei, a pus capăt creșterii continue de zece ani a PIB-ului RFG și perioadei de opt ani a excedentului bugetului de stat. Epidemia a oprit, de asemenea, o creștere de 14 ani a ocupării forței de muncă. Începînd din ianuarie 2020, PIB-ul german a scăzut cu 5%”.

Lupta autorităților germane cu coronavirusul ar trebui să fie recunoscută ca lipsită de sens, din cauza faptului că nu a produs rezultate. Acum, în Germania, s-au înregistrat (sfîrșitul lunii mai - începutul lunii iunie) de la 6.000 la 11.000 de cazuri pe zi. Aceasta este de două ori mai mult decît în ​​vîrful primului val al pandemiei din aprilie 2020! Și asta numesc ei recesiune? Mai mult, nivelul actual este considerat suficient pentru a elimina restricțiile, dar au avut vreun rost toate acestea? În plus, în Germania și Austria s-a constatat că vaccinurile oferă imunitate la coronavirus timp de maximum șase luni. Același lucru este valabil și pentru cei care au fost deja bolnavi. Și, prin urmare, este necesar să fii vaccinat constant, toată viața! În acest context explodează Big Pharma!

Deficitul bugetar al Franței a atins 9,2% din PIB în 2020. Acest lucru a fost anunțat de Institutul Național de Statistică și Cercetare Economică (Insee). În termeni monetari, deficitul bugetar este de 211,5 miliarde de euro. Acesta este „cel mai înalt nivel din 1949”. Anul acesta, situația se poate agrava și mai mult. Deficitul bugetului de stat francez în 2021 se poate ridica la 220 miliarde de euro, în loc de 173,3 miliarde planificate anterior, a declarat Olivier Dusseau, secretar de stat pentru politica bugetară. Ministrul francez al Economiei, Finanțelor și Reconstrucției, Bruno Le Maire, a explicat că încetinirea economică se datorează „noilor măsuri restrictive introduse pe 3 aprilie ca parte a luptei împotriva răspîndirii coronavirusului”. Potrivit acestuia, „acest lucru va afecta mecanic deficitul bugetar și valoarea datoriei naționale”. Potrivit acestuia, Franța se va împrumuta de pe piața externă. Cu alte cuvinte, a cincea Republică nu poate ieși singură din criza provocată de lupta împotriva Covid-19.

În Franța și în Germania, în primele zile ale lunii iunie s-a înregistrat un boom al pandemiei, numărul infecțiilor crescînd de la 6.000 la 17.000 pe zi, mult mai mult decît în ​​primul val din primăvara trecută. Ce se întîmplă? În cele două țări de frunte ale Uniunii Europene, carantinele și blocările pe termen lung nu au produs nici un rezultat, dar au înrăutățit starea economiei!

Deficitul bugetar al Italiei în 2020 a atins 155,6 miliarde de euro, sau 9,5% din PIB. Pentru 2021, guvernul italian proiectează un deficit de 8,8% din PIB. Datoria națională a atins anul trecut un nivel record și a crescut la 155,6% din PIB, comparativ cu 134,6% din PIB în 2019, care depășește recordul de acum un secol, scrie Bloomberg. În Italia, la fel ca în Germania și Franța, statisticile înregistrează un boom al pandemiei (de la 2 la 4 mii de infecții pe zi), semnificativ mai mare decît la vîrful primului val din aprilie trecut an. Deficitul bugetar total al Uniunii Europene pentru 2020-2021 poate ajunge la trei trilioane de euro. Profesorul Universității Columbia (SUA), Adam Tuz, consideră că „Europa post-pandemică nu se poate aștepta la o revenire la regulile financiare anterioare crizei”, iar 2022 „promite să fie un prag dramatic”. El prezice că Germania va încerca să beneficieze de criza financiară a euro și va negocia sprijinul financiar pentru alte țări ale Uniunii Europene „dintr-o poziție de forță”. Iar Europa va urmări cu consternare cum Emmanuel Macron, luptîndu-se cu Marine Le Pen, „lucrează pe platforma reformelor europene”, adică continuă să joace de partea Uniunii Europene și a Big Pharma.

N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite