- 25-03-2019
- 0 Comentarii
- 585
- 1
Motto: „Încît fonfii şi flecarii, găgăuţii şi gușații,/ Bîlbîiţi cu gura strîmbă sînt stăpînii astei naţii!” (M. Eminescu)
Sincer, nu am o părere prea bună despre Europa, dar… mi-e rușine de rușinea noastră… Așa ceva! Am făcut o scurtă și sărită analiză a ceea ce le-au pregătit partidele noastre europenilor – nu știu dacă să le arătăm lor cît sînt de proști… sau cît sîntem noi de proști!
Lungi prilej de manevre de culise, de bătălii și de tot ce poate fi mai scîrbavnic prin politică – toate s-au văzut în preambulul actualelor alegeri pentru Paralamentul European. Nici nu mai trebuie să vorbim de partidele mici și ciudate, gen USR, ori tentativele fugarului Ghiță. Nici chiar despre PNL nu mai trebuie să vorbim în altă cheie, pentru că traseul acestui așa-zis partid istoric este clar – slugărnicia și oportunismul îl fac să îmbărțișeze cauza „tefelismului”, a „hipsterismului”, adică a unui gen de… n-ar mai fi modern.
Figuri născute din controversă, ei neagă tot ce nu e de-al lor și idolatrizează penibil o nulitate ideatică și intelectuală ca Iohannis! La asta se rezumă toată activitatea lor… Marele partid istoric! Nici nu mă mir că foștii pediști îl regretă pe Băsescu și vorbesc pe la colțuri de refacerea PD-ului… Altfel spus, vă dați seama că vorbim de personaje care-i idolatrizează pe Iohannis și pe Kövesi?! Da, așa ceva chiar există!
Sigur că, în atari condiții, speranța rămînea PSD-ul, chiar dacă în frunte mustăcește Liviu Dragnea, precum un iepure care scoate capul din ascunzătoare și adulmecă – e sau nu prinsoarea pe-aproape? Cam așa ceva a devenit Dragnea, cel despre care, altădată, aveam o părere mult mai bună, recunosc… În fine, după lungi eforturi și manevre de culise, Liviu Dragnea, președintele PSD, a anunțat lista partidului pentru europarlamentare. Și chiar de ziua Bunei Vestiri a trebuit Dragnea să facă păcatul de a anunța lista cu pricina. Analizînd lista cu primii 15 candidați, cei care au șanse în alegeri, nu ne putem abține să nu remarcăm cîteva ciudățenii.
Prima ciudățenie, de ordin general, este absența unei majorități experimentate în negocierile cu membrii PE, mai ales cu cei ai grupului progresist – o diferență față de ALDE, care pleacă la drum cu doi europarlamentari de calibru, consacrați la nivel internațional, Norica Nicolai și Renate Weber, acestea fiind urmate de un al treilea – fost ministru și europarlamentar, Silaghi, dar și de un om de cultură de recunoaștere internațională, Tudor Barbu, om politic experimentat – și, cu șansă, Varujan Vosganian, fost ministru și unul dintre cei mai importanți oameni de cultură români.
Bref, PSD pleacă la drum cu experimentata în jocuri politice, sindicale și ministeriale Rovana Plumb, o aducătoare modestă de voturi și de imagine, și la fel de modestă lobbystă. Inutilă, în Parlamentul European! Păcat, un politician inteligent pe plan local, mult mai potrivit în fruntea unei instituții interne.
Pe locul doi, o vedetă TV, Carmen Avram, o surpriză… așa cum nu se prea face într-o asemenea cursă electorală. Avram are… vocea bine cunoscută, dar nu și figura – și cu siguranță nu e un aspirator de voturi. Fiind, fără dubii, o profesionistă de prim rang în TV, de ce nu a fost ea propusă pentru președinția CA al TVR, sau pentru șefia CNA? Nu era mai bine să-i fie folosit profesionalismul acolo, decît ca mileu pentru o mobilă de lux europeană? Nu, soția lui Adrian Ursu e obișnuită cu bani mulți; ca și soțiile altor „vedete” TV, avea nevoie de o sinecură grasă… ce credeți că va face pentru România?…
Pe locul trei, Claudiu Manda – unul dintre cei mai iubiți politicieni PSD… dar care nu deschide lista, cu toate că soțul Olguței era mult mai capabil de „tracțiune” electorală decît… lady Plumb. În plus, în Manda s-a investit mult, a cîștigat cu greu credibilitate în bătăliile cu Serviciile, cu „Statul paralel”… și acum, trimis să se piardă pe la Bruxelles?! A creat o figură importantă pentru bătălia internă, iar acum… hai cu el peste gard! Oare devenise prea periculos cuplul Claudiu Manda – Olguța pentru Liviu Dragnea?
Surpriza vine pe locul patru, odată cu preotul greco-catolic Chris Terhes, român stabilit în SUA și care se ocupă de Coaliția Românilor pentru Combaterea Corupției, cu sediul în SUA, dar acționînd… internațional. Fără dubii, un luptător în acest domeniu, mai ales pe spațiile generos oferite de A3. Dar și cînd o lăuda pe Monica Macovei!… Deh, se mai schimbă omul… Problema e că nu prea văd ce legătură are părintele Chris cu socialismul sau cu lobby-ul european?! Cu PSD-ul, în genere?… Omul îmi place, dar PSD, ca partid mare, cu ceva ani acolo, nu prea e normal să vină cu „vedete” puțin cunoscute. De ce nu îl trimit pe părintele Chris la CEDO, la ceva specific lui?… Iar electoral, Terhes nu aduce nici voturi, nu mobilizează poporul pesedist – e o altă „vinitură”.
Următorul e Dan Nica, un europarlamentar experimentat, dar mai presus de toate, un șmecher experimentat. Care au fost și sînt meritele lui Dan Nica? Nici unul. Este doar una dintre figurile de pișicher care s-au strecurat prin toate găurile politicii… găunoase! Sau, altfel spus, am ajuns la definiția omului politic actual: trebuie să fie gol, ca să plutească.
Ajung la Maria Grapini care, orice s-ar spune, a dovedit, în cele mai multe ocazii, că e o luptătoare și că știe să facă lobby și să susțină România. O face ea gafe de care rîd „tefeliștii”, dar e patrioată, e un om voluntar și a ajutat multă lume la Timișoara și în alte zone. De aceea, salut numirea ei pe un loc de unde va fi sigur realeasă. Un plus pentru România, un plus pentru PSD.
Pe locul șapte, un alt bizar, Tudor Ciuhodaru, modestul medic ieșean ridicat de Dan Diaconescu și care s-a evidențiat prin intervențiile sale pline de vervă – ba chiar e inventatorul relatării medicale isterice. E și autorul unui puhoi de propuneri legislative, mare parte supralegiferări și alte inutilități. Mai mult un bondar, decît o albină, Ciuhodaru nu e nici aducător de voturi, nici o valoare din punct de vedere al prezenței la Bruxelles, de unde, fără intervențiile sale de la UPU, nu are nici o valoare… nici pentru presă.
Dragoș Benea este un parlamentar de Bacău, cu o prestație modestă în forul legislativ, fără intervenții în plen, fost președinte al CJ Bacău, cu controverse locale. Deci, un om de pluton, un învîrtit local, posibil să atragă voturi prin Bacău, dar… pe un asemenea ins inutil îl trimite PSD în Parlamentul European.
În fine, o trupă de tineri valoroși, dar plasată mai la coadă: Victor Negrescu, din punct de vedere al activității și experienței europene, una dintre valorile propuse de PSD, un om care nu trebuie să lipsească din echipa PSD. La fel, Andi Cristea, cel plasat pe locul 10, Natalia Intotero, de pe locul 11, Gabriela Zoană pe 12. Pe locul 13 o găsim pe deputata Bianca Gavriliță, o altă figură greu identificabilă, care apare înaintea lui Emilian Pavel, unul dintre europarlamentarii care s-au remarcat, cel puțin prin România. În fine, pe locul 15, celebra „Fă” Doina Pană, multilaterala propusă a PSD-ului pe diverse funcții, un om serios, relativ incolor și inodor.
Vedem că lipsește de pe listă „atoateștiutorul” Ioan Mircea Pașcu, sper că retras într-o binemeritată pensionare, altfel poate mai face afirmații de genul ,,Putin oprește norii să vină deasupra Rusiei și-i trimite în România”… De fapt, apropo de „marele politician” I.M. Pașcu – ce aveau de făcut ultra plătiții europarlamentari PSD? Păi de cîteva ori pe mandat, cînd era nevoie de ei, să acționeze bine – și cu rezultate. În cazul Kövesi, în afară de Maria Grapini s-a văzut Claudia Țapardel, care acum nu mai e pe listă, și într-o oarecare măsură Gabriela Zoană și Emilian Pavel, acum plasați undeva în josul listei, poate neeligibili! În rest, chiar cei din grupul socialist-progresist au ținut numai în palme PSD, în timp ce europarlamentarii social democrați își luau banii!
Revenind, lista PSD NU e mulțumitoare nici în proporție de 30%. O însăilare de pile locale, fantezii mediatice, persoane valoroase dar nepotrivite – și peste toate nu există o viziune electorală! Ce vrea PSD? Voturi? Cu cine, cu Rovana și cu vocea lui Carmen Avram? Lobby european? Cu patrafirul lui Chris Terheș sau cu anchetele lui Claudiu Manda?… Nu, din păcate, lista cea mai așteaptă pentru europarlamentare s-a dovedit o dezamăgire, ceea ce duce la un gînd sumbru: există degringoladă în PSD, iar ce va urma după aceste alegeri… este greu de anticipat.
Am făcut această trecere în revistă pentru că e un moment pe care nu trebuie să-l uităm: acesta e partidul cel mai puternic al momentului – și iată ce trimite în Europa, iată cum (nu) gîndește, iată în ce hal este! Cred că trebuie să vedem limpede, ca să știm dacă mai e ceva de făcut – sau mergem cu toții acasă… sau la dat cu pietre, că se poartă.
DRAGOȘ DUMITRIU
2.6 C