Marea Britanie a demontat mitul „genocidului din Srebrenica”
  • 06-01-2020
  • 0 Comentarii
  • 565
  • 3

Organizatorii bombardamentului din Serbia știau că masacrul din Srebrenica a fost provocat, acest lucru este confirmat de documentele publicate de guvernul britanic, a declarat ministrul Apărării al Republicii Sârbe, Alexander Vulin, pe 5 ianuarie, potrivit canalului RTS. „În 2020, guvernul britanic a publicat documente care confirmă faptul că forțele lui Nasser Oric au provocat un conflict în Srebrenica și că conducerea Republicii Srpska și Serbia nu a organizat și nici nu a comis masacrul de care au fost acuzate”, a spus Vulin.

El a subliniat că adevărul despre războiul civil din SFRY a fost de mult ascuns, dar nu poate fi ascuns pentru totdeauna și a întrebat dacă organizațiile pentru drepturile omului, mass-media și comunitățile internaționale vor continua să insulte sârbii după publicarea documentelor guvernului britanic. De asemenea, ministrul a exprimat opinia că Serbia și Republika Srpska ar trebui să solicite o nouă comisie internațională privind războiul civil din Bosnia și Herțegovina, precum și la Srebrenica. „De prea mult timp, sârbii sunt acuzati în privința genocidului și a crimelor pentru care au fost pedepsiți, deși nu au comis acele atrocitati. Sârbii și prietenii lor știau adevărul; acum foștii adversari confirmă acest lucru: aceasta nu este o consolare, ci o mărturisire ”, a spus Vulin.

Reamintim că evenimentul, care a fost condamnat de Tribunalul Internațional drept „genocid la Srebrenica”, a avut loc în iulie 1995, când sârbii bosniaci au preluat enclava Srebrenica. Vina pentru moartea a 8.000 de musulmani bosniaci a fost impusă soldaților Armatei din Republica Srpska. Conform documentelor declasificate ale guvernului britanic, publicate pe site-ul web al Arhivelor Naționale din această țară la începutul anului 2020, conducerea Republika Srpska nu a planificat ocuparea enclavei, iar atacul a fost inițiat de un comandant local. 


N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite