Liderul iranian îndeamnă Turcia să faca front comun impotriva SUA
  • 04-01-2020
  • 1 Comentariu
  • 1584
  • 9

Hassan Rouhani, a avut o conversație telefonică cu liderul turc Recep Tayyip Erdogan în legătură cu asasinarea generalului Kassem Suleimani de către armata americană. Președintele iranian și-a invitat omologul său turc să se alăture forțelor iraniene și să se opună împreună Statelor Unite. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, Washingtonul poate proceda la o acțiune chiar mai decisivă decât acum.

„Tăcerea împotriva acțiunilor agresive poate duce la o mai mare escaladare în luarea unor măsuri agresive”, a subliniat președintele Iranului. Rouhani a spus că Statele Unite reprezintă o amenințare serioasă pentru întregul Orient Mijlociu, așa că Ankara și Teheran trebuie să acționeze împreună.

Nu se cunoaste inca reacția lui Erdogan la propunerea colegului său. Este îndoielnic insa că o țară membră NATO ar decide să intre în războiul împotriva Statelor Unite. Pe de altă parte, Ankara poate avea suficiente motive pentru a lupta împotriva Washingtonului. Cert este că Ankara a cumpărat un lot de sisteme de apărare aeriană S-400 din Rusia, ceea ce a provocat nemulțumirea „partenerilor americani”. Apoi, interesele celor două țări au trecut în Siria, unde Statele Unite au sprijinit dușmanii turcilor - militanți ai formațiunilor kurde. Totodata, președintele american Donald Trump a promis că va distruge economia turcă daca Turcia nu va renunta la sistemul rusesc S-400.


(politexpert)


 

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite