Îi va recunoaște Ucraina pe români ca fiind popor indigen?
  • 24-05-2021
  • 1 Comentariu
  • 881
  • 0

Rușii, maghiarii și românii nu vor fi recunoscuți ca popoare indigene, rezultă din proiectul de lege introdus de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în Rada Supremă. Potrivit textului documentului, un popor indi­gen este recunoscut ca „o comunitate etnică autohtonă care s-a format pe teritoriul Ucrainei, este purtătoare a unei limbi și culturi distincte, are organisme tradiționale, sociale, culturale sau reprezentative, se recunoaște ca popor indigen al Ucrainei, constituie o minoritate etnică în cadrul populației sale și nu are propria educație de stat în afara țării”. Separat, proiectul de lege menționează popoarele indigene din Ucraina, care s-au format pe teritoriul Peninsulei Crimeea – aceștia sînt tătarii din Crimeea, Karaiții, Krymchaks.

Conform documentului, popoarele indigene au dreptul la autodeterminare, protecție juridică egală, propriul statut politic în cadrul Constituției și legilor țării, definirea propriilor simboluri naționale și dezvoltare economică, socială și culturală gratuită. În plus, popoarelor indigene li se permite să observe și să dezvolte tradițiile și obiceiurile spirituale, religioase și culturale, precum și să păstreze patrimoniul cultural tangibil și intangibil.

Proiectul de lege subliniază faptul că popoarele indigene au dreptul de a-și înființa propriile instituții de învățămînt sau de a coopera cu alții pentru a-și învăța limba, de a-și crea propriile mijloace de informare, precum și de a primi finanțare pentru organismele lor reprezentative din bugetul de stat. În plus, reprezentanții popoarelor indigene, pe baza proiectului de lege, pot fi incluși în delegația Ucrainei pentru a participa la organizații internaționale, conferințe și negocieri privind drepturile lor. Problema protecției juridice egale a popoarelor indigene este menționată în special în document. Orice discriminare împotriva lor în exercitarea drepturilor lor este interzisă. În plus, li se garantează dreptul la protecție legală împotriva oricăror acțiuni care vizează privarea semnelor de etnie și integritate ca popoare originare. Este interzisă evacuarea lor sau mutarea forțată din locurile de reședință compactă sub orice formă. În plus, este exclusă încurajarea sau incitarea la ură rasială, etnică sau religioasă îndreptată împotriva lor. Statul, conform proiectului de lege, garantează protecția popoarelor indigene din Ucraina împotriva actelor de genocid sau a oricăror alte acte de constrîngere colectivă sau violență.

Este de remarcat faptul că proiectul de lege a fost depus la Rada Supremă pe 18 mai, în ziua pomenirii victimelor genocidului tătar din Crimeea. Serviciul de presă prezidențial a declarat că scopul acestui document este de a promova consolidarea și dezvoltarea națiunii ucrainene, precum și dezvoltarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a popoarelor indigene. Zelenski și-a exprimat speranța că deputații vor lua în considerare documentul în viitorul apropiat, vor consolida statutul popoarelor indigene din Ucraina „și vor face în cele din urmă ceea ce au amînat de 30 de ani”.

Formularea specificată în proiectul de lege care ridică semne de întrebare implică faptul că definiția popoarelor indigene nu include minoritățile naționale care trăiesc pe teritoriul Ucrainei dar care au propriile lor state naționale. Aceasta înseamnă că acestea nu vor include numeroși reprezentanți ai națiunilor ruse, maghiare, române, poloneze și bulgare care trăiesc în Ucraina. Mihail Pogrebinsky, directorul Centrului de Studii Politice și Conflictologie din Kiev, a explicat că doar ucrainenii, tătarii din Crimeea și karaiții sînt indigeni în Ucraina. „De cîțiva ani am avut o agitație în ceea ce privește termenul «popoare indigene». Dar ideea este de a exclude toate pretențiile popoarelor neindigene pentru un fel de protecție a intereselor. Popoarele indigene trebuie să aibă prioritate. Este clar că acest lucru va fi perceput negativ nu numai în Rusia, ci și în Ungaria, Polonia, România, etc”, a adăugat acesta.

Directorul Fondului pentru Politică Progresistă, Oleg Bondarenko, a numit proiectul de lege ridicol pentru că încalcă toate convențiile europene posibile, în special în ceea ce privește recunoașterea ca indigeni doar a persoanelor care nu au propriul stat. În același timp, tătarii din Crimeea, așa cum a menționat el, sînt unul dintre popoarele din Rusia, adică acest popor are și propriul stat. Expertul și-a exprimat opinia că, dacă acest proiect de lege va fi adoptat, va fi posibil să se spună că drepturile minorităților naționale care nu aparțin popoarelor indigene vor fi încălcate. ,,Dar acestea sînt deja încălcate, iar acum acest fapt va fi stipulat la nivel legislative”, a afirmat el. Potrivit lui Bondarenko această lege presupune o negare a identității.


N.K.

 

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite