Există arme climatice?
  • 06-08-2021
  • 1 Comentariu
  • 1011
  • 2

Ploile puternice care au lovit Germania, precum și incendiile din Rusia și Turcia, au readus în atenția publică întrebarea: se pot controla fenomenele naturale? În ce măsură pot fi provocate de om schimbările climatice care presupun cataclisme? Cu alte cuvinte, există o armă climatică?

Desigur, tehnologia de gestionare a vremii este o realitate. Pentru prima dată, s-a vorbit serios despre controlul naturii din Statele Unite în prima jumătate a Secolului al XIX-lea. Prima aplicare „reușită” a acestei tehnologii a avut loc în 1916, în Texas, unde Charles Hatfield a provocat precipitații abundente cu invenția sa. Apoi ploile au dus la numeroase distrugeri și pierderi de vieți omenești.

Din anii ʼ90 ai Secolului al XX-lea, Occidentul a început să vorbească despre necesitatea utilizării unor astfel de tehnologii în cadrul Agendei de mediu. În anii 2000, a apărut termenul „geoinginerie”, înțeles de guvernele anumitor țări ca un fel de strategie de politică externă.

Acum un deceniu, The Guardian scria: ,,Schemele de geoinginerie sînt proiecte concepute pentru a aborda direct efectele schimbărilor climatice, de obicei prin eliminarea CO2 din aer sau prin limitarea cantității de lumină solară care ajunge la suprafața planetei. În timp ce geoingineria pe scară largă este încă în curs de dezvoltare, susținătorii controlului climatic susțin că ar putea deveni în cele din urmă necesară dacă lumea vrea să evite cele mai grave consecințe”.

Pentru a influența clima, se utilizează o varietate de metode: polimeri plastici, adăugarea de var în apă, îngroparea cărbunelui pentru a reține carbonul în sol, pășunat specific, eliberarea de aerosoli sulfat în stratosferă pentru a reflecta lumina soarelui înapoi în spațiu, folosind vehicule fără pilot pentru a crește acoperirea oceanului prin pulverizarea apei de mare în aer, vopsirea acoperișurilor în alb pentru a crește reflectivitatea și chiar plasarea unor oglinzi mici în spațiul dintre Pămînt și Soare.

La nivel teoretic, au fost prezentate idei cu privire la posibilitatea utilizării geoingineriei pentru eliminarea rapidă a dezastrelor naturale. De exemplu, s-a exprimat opinia că „dacă sulfații stratosferici eliberați în timpul unei erupții vulcanice majore din emisfera nordică ar putea fi contracarați rapid prin eliberarea deliberată de sulfați în emisfera sudică, atunci ambele emisfere s-ar răci; aceasta ar fi o mare victorie pentru a preveni seceta severă”. Cu toate acestea, declarațiile rămîn la nivelul ipotezelor.

Definiția geoingineriei a fost dată de Consiliul american pentru relații externe. Se vorbește deja direct despre gestionarea climei ca pe o armă: ,,Geoingineria reprezintă acele tipuri de tehnologii de gestionare a climei care includ injectarea de aerosoli în stratosferă, îmbogățirea oceanului cu fier și dispersarea norilor folosind apa de mare. Securitatea națională este inseparabilă de știință, problemele juridice și etice asociate cu aceste tehnologii sînt exact aceleași ca și în dezvoltarea bombei atomice. Dacă o mare putere, cum ar fi Statele Unite, decide să utilizeze astfel de tehnologii, ar putea să conducă la o cursă a înarmărilor climatice, avînd în vedere dorința statelor de a manipula clima în avantajul lor”. Este deja clar din această definitie că există arme climatice. Afaceri externe, o publicație a Consiliului pentru Relații externe, a promovat tema geoingineriei încă de acum mulți ani. SUA au un număr mare de brevete în acest domeniu. Legalizarea unor astfel de tehnologii și aplicarea acestora le va oferi companiilor americane nu numai profituri colosale, ci și „dreptul moral” de a fi în vîrful piramidei în gestionarea acestor procese. Unul dintre primele brevete în acest domeniu este US3613992, ce indică o metodă de modificare a vremii inventată de Robert Knollenberg (SUA). Brevetul a fost depus pentru înregistrare în martie 1966.

Un alt brevet, sub numărul US3564253, ce indică un sistem și o metodă de iradiere a zonelor suprafeței Pămîntului, a fost inventat de Arthur Buckingham de la  Westinghouse Electric Corporation. Brevetul datează din 16 februarie 1971. Nu este vorba doar despre „însămînțarea” norilor ce se poate face cu ajutorul avioanelor, ci și despre o utilizare mai precisă a metodei.

Interesant este brevetul US5762298, ce indică utilizarea sateliților situați pe orbita Pămîntului pentru a modifica efectul radiației solare asupra ciclurilor meteorologice ale Pămîntului. Inventatorul este Franklin Chen, iar brevetul a fost acordat în iunie 1998.

Repet: nu există nici un motiv să ne îndoim de existența armelor climatice. Mai complexă este problema relației dintre război și posibila utilizare a geoingineriei ca „declanșator” al acestuia.

TANO

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite