- 15-04-2019
- 0 Comentarii
- 305
- 0
Știm că Justiția este personificată de o femeie frumoasă, cu o statură dreaptă, cu o sabie într-o mînă și cu o balanță în cealaltă. În percepția multora, Justiția trebuie să fie imparțială, onestă și abrazivă atunci cînd judecă. Ea este legată la ochi în timp ce își execută misiunea, tocmai pentru a nu face diferențe între cei judecați și clasele sociale de unde provin. În teorie, cam așa și este. În practică, însă, este mai greu.
În aceste zile, fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kövesi, Lascu pe numele ei de fată, este supusă unor presiuni destul de mari, și asta pentru că ea însăși, pe cînd era Șefa, D-na de Fier a Justiției Românești, a permis, în mod abuziv, ca Justiția să se abată de la principiul imparțialității. Și aceste abuzuri se văd acum, se plătesc și se vor lăsa în cele din urmă chiar și cu pedepse. Poate chiar privări de libertate, nu știm, mai ales că toanele celor care o țin în brațe pe Kövesi, străini în majoritate, pot să se schimbe în funcție de alte interese. Cert este că acum România este împărțită între cei care spun că ea a abuzat de funcție și cei care spun că și-a făcut treaba. Din motive obiective, eu mă aflu în zona celor care susțin că ea a abuzat de funcția avută, și pun acest lucru pe seama tinereții ei, în primul rînd, dar și a faptului că, pentru o perioadă, sau poate chiar și în prezent, ea s-a privit ca fiind de neatins în România, mai ales că știe că are inclusiv sprijinul Ambasadei SUA, și asta nu este de ici, de colo.
Motivul pentru care spun acest lucru nu ține de vreun partizanat politic. Nu am de ce să mă întristez din cauza faptului că cei din PSD sau alți opozanți ai lui Băsescu sau cine mai știe ai cui au fost închiși, mai ales că am convingerea că nu sînt nici pe departe niște îngeri. Nu mă deranjează, așadar, condamnările celor din PSD și din alte partide. Mă deranjează, însă, achitările celor din PNL sau ale celor care au misiunea clară de a sprijini public și politic Cotroceniul și alte ,,organizații” care apără orice, numai interesele României nu. Cele două moduri de a face justiție duc, indiferent cum abordezi problema, la nivelul unei crase intruziuni a politicului în zona Justiției.
Marea greșeală a DNA a fost că s-a lăsat împinsă într-un joc periculos, politic, care duce la deprecierea acestei instituții și la aducerea ei la nivelul penibilului. Ce să mai creadă românii care încă gîndesc, cînd văd aceste abuzuri, cînd văd aplicarea dublului standard pentru cei care sînt judecați? Ce vor crede ei, românii, sau ce cred deja cei care nu sînt înregimentați politic, cei care pot avea o viziune obiectivă a actului de justiție? Păi cred și ei, ca și mine, că în România nu se poate face nimic fără să existe un interes clar în zona politică. DNA nu a fost ceea ce noi ne doream, o aripă protectoare care să ne elibereze de hoții politici. DNA a devenit o instituție care curăță drumul unora în detrimentul altora, numai că unii sînt roșii, alții galbeni, unii verzi – foști portocalii sau doar oameni de afaceri români care stau în calea fericirii unor interese obscure dar bine determinate ale unor companii străine.
În ceea ce îi privește pe cei care merg pe mîna lui Kövesi pînă în pînzele albe, din convingere și nu din partizanat, aș vrea ca ei, dacă au măcar o fărîmă de logică și de cultură juridică la nivel primar, să răspundă la cîteva întrebări pe care eu mi le tot pun de ceva timp, și al căror răspuns nu reușesc să îl deslușesc în totalitate.
1. De ce unii membri ai Partidului Național Liberal, și mă refer la Ludovic Orban și la Vasile Blaga, au fost brusc achitați în condițiile în care dosarele lor erau considerate ,,beton” de către DNA? Ludovic Orban, președintele PNL, a fost oprit din cursa pentru Primăria Capitalei de acuzațiile DNA privind traficul de influență. Tot asupra președintelui PNL planau suspiciuni clare de corupție pe cînd era ministrul Transporturilor. A fost achitat, astfel că, aflat în fruntea PNL, îl va ajuta pe Klaus Iohannis să preia un nou mandat. Vedem în fiecare zi cum acest ,,liberal” se luptă pentru Laura Codruța Kövesi, pentru Justiție și pentru Klaus Iohannis, de spaimă să n-o pățească iar. Despre dosarul ,,Transalpina” nu se mai pomenește nimic. În ceea ce îl privește pe Vasile Blaga, a fost demis de la co-președinția PNL, unde făcea echipă cu Alina Gorghiu, ca urmare a unui dosar în care era acuzat de o mită de 700.000 de euro. Un mizilic, aș putea spune. Ei bine, chiar un mizilc a fost, pentru că acum e achitat. Și cînd a revenit, ce a declarat el imediat? Că îl sprijină pe Iohannis pentru un nou mandat! A fost prima lui declarație, de îndată ce a aflat vestea bună, cea a achitării. Păi, dacă nu iese Iohannis președinte, sau dacă Blaga sprijină alt candidat, cine credeți s-ar putea trezi cu un nou dosar?
2. De ce unii acuzați se bucură de prezumția de nevinovăție și alții nu, cu toate că în ambele situații se cercetează acte de corupție la nivel înalt? Ca să dăm cîteva exemple, nu poți să nu te întrebi de ce unii politicieni erau aduși la DNA cu alai de presă, cu cătușe la mîini, luați de pe stradă cu mascații, în timp ce alții erau duși la DNA discret, pe ușa din dos, numai ca să nu se afle că au fost pe acolo. Și despre asta se află la ani lumină distanță de momentul prezenței lor acolo și doar din întîmplare. În plus, cîte astfel de prezențe la DNA sînt încă ascunse, doar pentru faptul că ei au mers acolo discret, fără alai, fără presă, fără cătușe?
(va urma)
D.A
3.8 C