Zelensky și Sandu vor să construiască autostrada Chișinău - Kiev
  • 13-01-2021
  • 0 Comentarii
  • 119
  • 3

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a discutat cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pe 12 ianuarie, despre construcția unei autostrăzi care să facă legătura între Kiev și Chișinău.

După cum a spus Zelensky la un briefing comun în urma întâlnirii cu Sandu la Kiev, această autostradă este planificată să fie construită ocolind Transnistria.

„Avem o idee ambițioasă - construirea unei autostrăzi moderne care să facă legătura între Kiev și Chișinău. În acest scop, am discutat despre construirea unei treceri de pod de frontieră peste râul Nistru. Acest lucru va reduce călătoria între capitalele statelor noastre la cinci ore", - a declarat președintele Ucrainei.

Potrivit acestuia, noul drum va da impuls comerțului, va simplifica traficul de tranzit și va contribui, de asemenea, la îmbunătățirea contactelor dintre cetățenii Ucrainei și ai Moldovei. La rândul său, Sandu a confirmat această intenție și a explicat că noua rută se va desfășura de-a lungul rutei Chișinău - Soroca - Yampol - Kiev ocolind Transnistria.

Zelensky a mai spus că, în timpul discuțiilor, șefii de stat au ajuns la o opinie unanimă că, în sfera economică, Kievul și Chișinăul intenționează să coopereze în primul rând în domeniul energiei, infrastructurii, transportului și tranzitului.

În plus, președintele ucrainean a subliniat importanța combaterii comune a contrabandei la granița ucraineană-moldovenească, în special în zona din Transnistria. Liderii statelor au fost de acord să creeze un consiliu prezidențial care să rezolve sarcinile comune ale celor două țări. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al biroului președintelui.

„Președinții Ucrainei și ai Republicii Moldova au decis să creeze un Consiliu prezidențial ca un nou format permanent de dialog la nivel înalt și un mecanism de coordonare și monitorizare a implementării sarcinilor urgente de cooperare”, se arata intr-un comunicat transmis de serviciul de presă al președintelui.

Potrivit unor analiști politici, vizita de astăzi a lui Sandu la Kiev ar putea afecta dialogul dintre Chișinău și Moscova.

N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite