Vom avea prima presedinta de culoare a SUA ?
  • 10-07-2024
  • 0 Comentarii
  • 5
  • 0

Dezbaterea electorală între Biden și Trump s-a încheiat, dar efectele sale abia acum încep să se vadă. Mărturisesc că nu am reușit s-o urmăresc, dar la cum îi știu pe amîndoi combatanții aveam o idee despre ceea ce urma să se întîmple. Cum spuneau unele dintre glumele apărute pe internet, „era bine dacă președintele Biden ar fi fost prezent în sală”. Domnia sa l-a lăsat pe Donald Trump să se desfășoare după plac, neputînd să-l oprească în nici un fel.
Așa cum scrie și World Street Journal, „pe măsură ce dezbaterea prezidențială de joi a reverberat în politica americană, cea mai mare atenție s-a concentrat pe performanța șovăitoare a președintelui Biden. Dar povestea are o altă dimensiune. Dezbaterea a mutat politica externă în centrul cursei prezidențiale, chiar dacă a ridicat temperatura politicii mondiale și a sporit șansele izbucnirii mai multor crize internaționale pe măsură ce se apropie alegerile din SUA“.
„Dezbaterile prezidențiale americane se învîrt de obicei în jurul problemelor interne, cum ar fi politica fiscală și războaiele culturale, dar șocul de săptămîna trecută a fost o excepție. Donald Trump a decis că politica externă este o slăbiciune crucială a președinției lui Biden și s-a străduit fără încetare la o temă despre care credea că va funcționa pentru el. «În întreaga lume, nu mai sîntem respectați ca țară. Nimeni nu ne respectă conducerea, Statele Unite», a spus Trump.
El a revenit la această idee în mod repetat în timpul dezbaterii de joi. Ba chiar a susținut că Vladimir Putin nu ar fi invadat Ucraina «dacă am fi avut un președinte adevărat, un președinte respectat de Putin».
Pentru cei care au fost atenți, acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză. Donald Trump a subliniat această idee în campania electorală. Pe 18 iunie, el a declarat într-un miting în Racine, Wisconsin, că «Joe Biden ne umilește țara pe scena mondială. Voi preveni izbucnirea ceelui de-al III-lea Război Mondial».
Mitingurile lui Trump au servit mult timp ca focus grupuri. Fostul președinte aruncă idei și concepte; cînd publicul lui răspunde cu entuziasm, se umflă-n pene. La ideea că al III-lea Război Mondial se apropie și doar o nouă conducere poate împiedica asta, rezonează și susținătorii săi. La un miting din 22 iunie din Philadelphia, el a spus că sub Joe Biden, «lumea este în flăcări. Granița noastră este depășită. Europa este în haos. Orientul Mijlociu explodează. Iranul este încurajat. China este în marș. Și acest oribil președinte ne trage către al III-lea Război Mondial».
Performanța lui Biden a transmis, de asemenea, unde de șoc în sistemul internațional. «Politico» a citat textul unui diplomat european: «La nivel internațional, acesta nu este un aspect grozav pentru America, cu riscul de a reafirma ceea ce este evident».
Pe baza performanțelor inegale ale lui Biden la întîlnirile cu liderii europeni și mondiali, îndoielile cu privire la capacitatea sa de a cîștiga un nou mandat sau de a-și îndeplini atribuțiile în funcție erau deja larg răspîndite. În acest moment, aproape întregul continent se pregătește de o revenire aproape inevitabilă a lui Trump la Casa Albă. Vulnerabilitatea politică și personală a lui Joe Biden vine pe fondul unei crize de conducere în Europa. Președintele francez Emmanuel Macron își linge rănile după o înfrîngere usturătoare în primul tur al alegerilor parlamentare. Cancelarul german Olaf Scholz prezidează o coaliție slabă, divizată și nepopulară. Ungaria lui Viktor Orbán, care simpatizează cu Putin, tocmai și-a asumat președinția de șase luni a Uniunii Europene. Conservatorii lui Rishi Sunak par în pragul unei înfrîngeri zdrobitoare la alegerile care vor avea loc joi.
Este neliniştitor contrastul cu o Rusia renăscută, unde Vladimir Putin pare să-şi fi stabilizat poziţia politică internă, întărind în acelaşi timp relaţiile cu susţinători precum Iran, China şi Coreea de Nord. În timp ce aliații și asistenții politici ai președintelui s-au luptat să stingă furtuna internă declanșată de dezbatere, strategii de politică externă ai echipei Biden se confruntă cu o sarcină și mai complexă. Dezbaterea slabă subminează încrederea atît în durabilitatea administrației Biden, cît și în competența conducerii acesteia. Poate Israelul sau Hamas să aibă încredere în angajamentele luate de această administrație atunci cînd se pare că Donald Trump va reveni la putere în ianuarie anul viitor? Va vedea China oportunități în timp ce o administrație americană slăbită sub conducerea unui lider în vîrstă luptă pentru viața sa politică?
În cel mai rău caz, percepția de slăbiciune prezidențială ar fi condus liderii străini să provoace puterea SUA într-un moment de aparentă vulnerabilitate americană. Putin a ales să atace Georgia în 2008, în timp ce administrația nepopulară a lui George W. Bush se confrunta cu criza financiară. În 2024, Vladimir Putin, Xi Jinping, Kim Jong-un sau ayatollahul Ali Khamenei ar putea alege acest moment de dezordine politică americană pentru a face o mișcare dramatică”.
Pe măsură ce lumea e îngrijorată de evoluția lui Joe Biden, înalții săi oficiali de campanie s-au angajat să mențină cursul, argumentînd că alegătorilor încă le pasă de probleme precum avortul și democrația și nu vor să se întoarcă la era lui Trump. Întrebată cum ar răspunde dacă sondajele scad, persoana a spus că nu există prea multe de făcut în afară de a observa că sondajele fluctuează.
Kamala Harris și aliații ei, între timp, au grijă să-și arate loialitatea față de președinte, potrivit unor apropiați ai lui Harris. Vicepreședintele își va menține programul de călătorie și va argumenta pentru Biden, abordînd orice îngrijorare cu privire la dezbatere la fiecare oprire. Comitetul Național Democrat intenționează să-l nominalizeze oficial pe Biden drept candidat la președinția partidului lor, cu ajutorul unui apel nominal virtual, cu cîteva săptămîni înainte de convenția lor de la Chicago care va avea loc în august, o mișcare care i-ar permite președintelui să apară pe buletinul de vot din Ohio.
Dacă președintele rămîne în cărți, Kamala Harris va fi supusă mai multor presiuni pentru a le arăta alegătorilor că este gata să servească patria dacă este nevoie. Dacă Biden ar ieși din cursă înainte de nominalizare, Harris ar avea cîteva avantaje în domeniul democraților care sînt văzuți ca și candidați, care include nume precum guvernatorul California Gavin Newsom, guvernatorul Michigan Gretchen Whitmer, guvernatorul Pennsylvania Josh Shapiro, guvernatorul Maryland Wes Moore și senatorul Raphael Warnock, din Georgia, și Amy Klobuchar, din Minnesota. În calitate de partener de conducere al lui Biden, Harris ar putea folosi banii deja strînși de comitetul de campanie al lui Biden. Vicepreședintele ar avea, de asemenea, unele aprobări cheie, inclusiv din partea influentului reprezentant Jim Clyburn.
„Sînt o persoană pro Biden-Harris, bine?” – a spus Clyburn după dezbaterea de joi. „Deci nu scap de asta. Voi fi pentru Biden, dacă Harris nu este acolo, și voi fi pentru Harris, dacă Biden nu este acolo”. Nu mulți formatori de opinie au lansat sondaje care testează puterea lui Harris împotriva lui Trump. Dar Harris obține un sprijin similar cu cel al lui Biden ca candidat democrat în sondajele disponibile. Un sondaj New York Times/Siena College din februarie a constatat că Harris l-a urmat pe Trump cu 6 puncte procentuale, 42% pînă la 48%, comparativ cu un deficit de 4 puncte cînd Biden a fost egalat cu Trump.
Într-un sondaj Fox News realizat în noiembrie anul trecut, Trump o conducea pe Harris cu 5 puncte, în concordanță cu avansul său de 4 puncte față de Biden. În mod similar, Harris și Biden sînt priviți în mod egal în sondajele Wall Street Journal cînd respondenții sînt întrebați dacă alegătorii îi văd într-o lumină pozitivă sau negativă. Aproximativ 36% au văzut-o pe Harris în mod favorabil în sondajul din februarie al Jurnalului, iar 56% au văzut-o în mod nefavorabil – un decalaj de 20 de puncte care a fost similar cu diferența de 22 de puncte în privința lui Biden. Republicanii au avut aproape universal o viziune negativă despre Harris, la fel ca 61% dintre independenți și 14% dintre democrați.
Liano Sharon, un membru DNC din Lansing, Michigan, care se identifică drept un democrat progresist, a spus că și-ar dori să-l vadă pe Biden retras pentru un proces deschis la convenție. „Cred că dacă Biden își acordă sprijinul în spatele ei, asta va crea o convenție foarte dezbinătoare”, a spus el despre Harris.
Campania lui Trump a prezentat-o deja pe Harris într-o reclamă TV care sublinia vîrsta președintelui. „Știi cine așteaptă în spatele lui, nu?” – întreabă naratorul în videoclipul cu Harris.
Vicepreședintele a spus într-un interviu la începutul acestui an: „Sînt pregătită să servesc patria. Nu există nicio îndoială în privința asta”. Consilierii lui Harris spun că aceasta nu trebuie să facă nimic diferit pentru a le arăta alegătorilor că este pregătită pentru această slujbă. Dar în ultimele luni, ea și-a asumat mai mult un rol public în administrație, inclusiv o implicare mai mare în constituirea portofoliului de securitate națională. Harris s-a alăturat lui Biden în apeluri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, a susținut discursuri importante despre conflict și i-a împins pe oficialii administrației să manifeste mai multă empatie față de palestinieni și să se concentreze asupra unui plan pentru Gaza postconflict.
IOAN TEODOR

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite