- 11-12-2023
- 0 Comentarii
- 81
- 0
Toată săptămîna trecută lumea a urmărit intens America de Sud, unde s-au desfășurat conflicte demne de condeiul scriitorului american O. Henry. Președintele venezuelean Nicolas Maduro a organizat un referendum privind anexarea regiunii Essequibo, bogată în petrol și minerale. Nu ar fi nici o problemă dacă în ultimii 100 de ani, Guyana independentă nu ar fi considerat aceste pămînturi teritoriul său. Armata guyană este de 36 de ori mai mică decît cea a Venezuelei, iar președintele guyanez Irfaan Ali a avertizat deja lumea, prin intermediul CNN, că țara sa are toate șansele să „devină o a doua Ucraina”. Într-o oarecare măsură, profețiile lui Ali s-au adeverit – chiar înainte de a se declanșa, conflictul a atras deja atenția principalelor puteri mondiale și regionale. SUA, China, India și Rusia și-au arătat deja interesul față de soarta regiunii bogate în resurse. Nici Brazilia, Columbia și Surinam nu au stat deoparte. Presa internațională a analizat motivul pentru care ceața războiului se adună peste Guyana, cît de probabil este un război mare în „jungla de banane” și de ce acest conflict ar putea deveni o surpriză neplăcută pentru Statele Unite.
Există o parohie guyaneză în America
Președintele venezuelean Nicolas Maduro a anunțat mobilizarea la scurt timp după anunțul anexării regiunii Essequibo, teritoriul statului vecin Guyana. Potrivit ziarului spaniol El Pais, președintele a reușit să numească și un șef temporar al regiunii Essequibo, generalul-maior Alexis Rodriguez Cabello. La scurt timp după aceasta, un elicopter militar care transporta ofițeri guyanezi de rang înalt a dispărut de pe radar în vestul Guyanei, deși, potrivit forțelor de ordine, acest lucru s-a întîmplat cel mai probabil din cauza vremii nefavorabile. Norii se adună.
La 3 decembrie, în Venezuela a avut loc un referendum consultativ privind includerea terenurilor aflate la vest de rîul Essequibo în Republica Bolivariană. La vot au participat 10,5 milioane de venezueleni din cei 28 de milioane de locuitori ai țării. 95% au susținut propunerea de a contesta decizia Curții de Arbitraj de la Paris din 1899 privind dreptul de proprietate asupra regiunii Essequibo de către Imperiul Britanic, iar aproximativ 4% au fost împotrivă. Nicolas Maduro a numit rezultatele referendumului „un succes complet pentru democrație”. „Sînteți de acord cu crearea statului Guyana-Essequibo, dezvoltarea unui plan accelerat pentru servicii complete pentru populația actuală și viitoare a acestui teritoriu, care include acordarea cetățeniei și o carte de identitate venezueleană în conformitate cu prevederile Convenției de la Geneva și cu dreptul internațional și va duce la încorporarea statului menționat în Venezuela?” – aceasta a fost una dintre întrebările referendumului.
Deputații Adunării Naționale a Venezuelei au aprobat pe 6 decembrie un Proiect de lege pentru a proteja Essequibo și a-l declara al 24-lea stat oficial al țării. Mai mult, în aceeași zi, Nicolas Maduro, în cadrul unei ședințe a Consiliului Federal de Guvern, a arătat o hartă pe care Essequibo apare ca teritoriu originar al Venezuelei, și care va trebui agățată în școli, colegii și universități, relatează portalul Ultimas Noticias. În plus, Nicolas Maduro a apelat la companiile petroliere străine care forează în regiunea Essequibo și s-a oferit să „părăsească pe cale amiabilă pămîntul Venezuelei” în termen de trei luni. „Propun tuturor acestor firme să se retragă din operațiunile de pe teritoriul nostru, care este supus delimitării, în termen de trei luni. Doar în sensul bun. Cu respect pentru dreptul internațional, cu respect pentru legi”, a declarat președintele Venezuelei.
Un fapt cel puțin amuzant: Nicolas Maduro este nepopular în țara sa și se teme să nu piardă alegerile prezidențiale de anul viitor. În toamnă, opoziția a ales un candidat, Maria Corina Machado, o liberală care a primit peste 2,4 milioane de voturi și a cărei popularitate este în creștere. În același timp, regimul de guvernămînt a fost de acord să permită opoziției să participe la alegerile viitoare (ca răspuns la acest pas, Statele Unite au relaxat sancțiunile petroliere împotriva Venezuelei). Nicolas Maduro, prin anexarea Essequibo, poate spera să adune populația în jurul lui. În plus, declararea stării de urgență i-ar putea oferi posibilitatea de a anula sau amîna alegerile, consideră analiștii de la Institutul American Cato.
Guvernul Guyanei a permis anterior companiilor străine să producă petrol. Concesiunea a fost acordată unei sucursale a gigantului american Exxon Mobil, precum și companiei chineze China National Offshore Oil Corp, Quatar Energy din Qatar și Total Energies din Franța. În același timp, Nicolas Maduro a autorizat compania petrolieră de stat PDVSA și corporația minieră venezueleană din Guyana (CVG) să creeze unități care să opereze în Essequibo și le-a eliberat licențe pentru explorarea și dezvoltarea petrolului, gazului, fierului, diamantelor și aurului. Președintele guyanez, Irfaan Ali, a numit declarațiile lui Maduro o amenințare directă împotriva țării sale și a spus că va solicita ajutor de la Consiliul de Securitate al ONU. Forțele armate din Guyana sînt în alertă, a adăugat Irfaan Ali într-un mesaj adresat națiunii și sînt „în contact cu parteneri”, inclusiv cu Statele Unite. Într-un „discurs pasional către mii de guyanezi”, a raportat Guyana Chronicle, președintele a spus: „Am un mesaj către președintele Nicolas Maduro: nimic din ceea ce spui, nici propagandă sau minciună, nu va provoca frică în inima mea sau în inima oricărui guyanez. (...) Vom face totul în cadrul dreptului internațional. Vom face totul în limitele demnității umane pentru a proteja ceea ce este al nostru, pentru a ne proteja granițele, pentru a proteja Essequibo”. După cum a spus președintele, el „își va conduce întotdeauna poporul, va merge umăr la umăr cu guyanezii, indiferent de dificultăți sau pericole”. Cu toate acestea, a declarat că va crea o unitate militară pe teritoriul aflat în dispută, dar aceasta va avea sediul în statul vecin Venezuelei, Essequibo”, scrie Bloomberg.
Caracteristicile politicii naționale în regiunea petrolieră
Ministrul de externe venezuelean, Iván Gil, a purtat o conversație telefonică cu omologul său guyanez, Hugh Todd, pe 6 decembrie. Ei au discutat despre „problema disputei teritoriale”. Hugh Todd, interesant, a inițiat discuția, iar rezultatul acestor negocieri a fost o declarație despre „acordul părților de a menține deschise canalele de comunicare”. În același timp, Ivan Gil a spus că Venezuela are o „alianță strategică” cu Rusia, iar țara intenționează să dezvolte în continuare relațiile cu partea rusă. El a reușit să se întîlnească și cu ambasadorul rus Serghei Melik-Bagdasarov, iar la întîlnire s-a discutat despre situația actuală din regiune.
Statele Unite monitorizează, de asemenea, îndeaproape evoluțiile. Potrivit lui John Kirby, SUA „în mod evident nu doresc să aibă loc nici o violență sau conflict în regiune”. Este important de menționat că compania americană Exxon Mobil a găsit petrol în Essequibo în 2015, iar în aceeași perioadă Venezuela și-a reiterat pretențiile.
Datele de la US Geological Survey afirmă că regiunea Essequibo este a doua cea mai mare zonă petrolieră cu reserve nedescoperite: blocul Stabroek. Estimarea resurselor recuperabile ale blocului a fost inițial de pînă la 5 miliarde bep (baril echivalent petrol), apoi 6 miliarde bep, iar în prezent 11 miliarde bep. Potrivit Financial Times, conflictul dintre cele două țări din America de Sud bogate în petrol va deveni o nouă criză pentru președintele american Joe Biden, care „a pariat pe apropierea de regimul lui Nicolas Maduro în speranța că Donald Trump va fi arestat. Sancțiunile economice îl vor încuraja pe președintele venezuelean să se îndrepte către alegeri libere și corecte și vor contribui la îmbunătățirea situației pe piața petrolului”.
Inițial, Departamentul de Stat al SUA a comentat cu reținere rezultatele referendumului. În octombrie, Casa Albă a relaxat sancțiunile asupra sectorului petrolier al Venezuelei, după ce a ajuns la un acord între guvern și partidele de opoziție cu privire la alegerile din 2024. Cu toate acestea, președintele guyanez Irfaan Ali a declarat, într-un interviu pentru CNN, că guvernul său este angajat într-un dialog activ cu Pentagonul și Departamentul de Stat și așteaptă „mesaje convingătoare pentru Caracas”. De asemenea, el l-a avertizat pe Nicolas Maduro asupra riscului „transformării Guyanei într-o altă Ucraina”. „Le-am explicat foarte clar investitorilor și fiecărui guyanez că Essequibo aparține Guyanei. În 1899 granițele au fost stabilite. Venezuela a participat la reglementarea frontierei. Cînd am cîștigat independența, a început conflictul”, a declarant Irfaan Ali. „Această dispută este în fața Curții Internaționale de Justiție și acolo va fi rezolvată. Așa că le-am spus investitorilor noștri să nu se teamă. Sîntem de partea dreaptă a istoriei, de partea dreaptă a legii și nu există absolut nici o amenințare la adresa investițiilor în Essequibo, care aparține Guyanei”, a adăugat politicianul. În plus, Irfaan Ali a anunțat garanțiile pe care le-a primit de la președintele brazilian Lula da Silva.
(va urma)
N.K.
4.0 C