- 14-10-2024
- 0 Comentarii
- 92
- 0
„A fost o vreme cînd ni s-a spus ce să facem. Am scăpat de acea epocă în urmă cu treizeci de ani”, a spus Orbán într-o referire la stăpînirea sovietică a țării sale. Premierul ungar Viktor Orbán i-a acuzat pe liderii europeni că vor să se amestece în politica internă a Ungariei, declarîndu-și public dorința de a răsturna guvernul ales democratic. Vorbind vineri, 11 octombrie, la postul public Kossuth Rádió, premierul conservator a spus că „în loc să se ocupe de problemele de pe continent”, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful Partidului Popular European (PPE) centrist-liberal, Manfred Weber ar vrea să răstoarne guvernul maghiar actual și să-l înlocuiască cu o administrație pro-Bruxelles la Budapesta.
După cum a raportat presa, agenda principală a sesiunii a fost dominată de prezentarea de către Orbán a programului președinției rotative a UE. După ce primul-ministru a ținut un discurs despre modul în care Ungaria intenționează să consolideze Europa prin politici care se concentrează pe competitivitate, mi-
grație, securitate, agricultură și extinderea UE, a fost întîmpinat cu un atac usturător din partea von der Leyen, Weber și a altor liberali de stînga, care l-au criticat pe Orbán și guvernul său.
În loc să abordeze programul președinției maghiare, președintele Comisiei UE și-a exprimat clar disprețul total față de guvernul de la Budapesta, dînd vina pe Ungaria pentru multe dintre eșecurile Uniunii Europene, inclusiv gestionarea crizei migrației, și acuzîndu-l pe Orbán de corupție și de transformarea Ungariei într-o țară mai săracă. Aici intervin eu și întreb: „Mai săracă comparativ cu cine?”. Cu bogătașii îmbuibați din Occident care trăiesc doar pentru ei și pentru propria lor ambiție? Dacă-i așa, atunci îi doresc Ungariei să rămînă săracă și curată.
La sfîrșitul discursului, von der Leyen s-a adresat poporului maghiar, dînd de înțeles că niciunul dintre ei nu a votat pentru Orbán sau, dacă a votat, nu ar trebui să continue să facă acest lucru: „Așa că permiteți-mi să închei adresîndu-mă poporului maghiar. Sîntem o singură familie. Povestea voastră este povestea noastră. Viitorul vostru este viitorul nostru. Zece milioane de maghiari sînt zece milioane de motive bune pentru a continua să ne modelăm viitorul împreună”.
Bine, asta e interpretarea lui Orbán, care nu e nici el vreo ușă de biserică, fiindcă nu ăsta a fost sensul ascuns al vorbelor Ursulei, ci un apel la maghiari.
Manfred Weber, în calitate de lider al grupului PPE din Parlamentul European, a mers și mai departe făcînd afirmația scandaloasă că partidul lui Orbán, Fidesz, nu a cîștigat alegerile europene din iunie: „Viktor, nu ai cîștigat alegerile. Fidesz nu este cîștigătorul alegerilor. Aveai douăsprezece locuri, acum ai zece locuri. Așa că nu creați această imagine pentru care aveți sprijin”. De fapt, Fidesz a obținut o victorie zdrobitoare cu 45% din voturi, partidul centrist Tisa al lui Péter Magyar obținînd 30%. Weber a spus că „Ungaria merită ceva mai bun”. De asemenea, PPE și-a făcut cunoscute intențiile într-o serie de postări pe contul său de socializare X, inclusiv un mesaj rău intenționat – „E timpul să plece” – adresat lui Orbán. Adevărul rămîne, totuși, că Fidesz a cîștigat patru alegeri naționale zdrobitoare la rînd și, potrivit ultimelor sondaje, este pe cale să obțină o nouă victorie în 2026. Un sondaj realizat de Nézőpont Intézet indică Fidesz la 47%, iar partidul Tisza la 33%.
Ăștia – progresiștii lui von der Leyen, în frunte cu ea – mint și dezinformează în ritmul respirației lor. Așa niște ipocriți fără noroc, eu nu am văzut încă.
„Ursula von der Leyen și Manfred Weber au anunțat că vor să răstoarne guvernul ungar. Au numit și membrii unui viitor guvern. Să spunem doar că preferința lor este un guvern pro-Bruxelles, nu unul național-suveranist”, a spus Orbán vineri. Acest nou guvern ar urma linia Bruxelles-ului în cel puțin patru probleme pe care maghiarii le-au respins, a adăugat premierul. Acestea sînt: sprijinirea militară a Ucrainei, sprijinirea politicii de migrație a Bruxelles-ului, desființarea legilor maghiare privind protecția familiei și protecția copilului, precum și sprijinirea unui război rece pentru comerț și economie. „Poate că asta vor ei la Bruxelles, dar maghiarii nu”, a subliniat Orbán.
Nenea Orbán vorbește ca să se afle în treabă atîta timp cît nu a menționat nici o declarație a lui Weber și a Ursulicăi din care să reiasă intențiile lor privind răsturnarea guvernului maghiar ales legal cît și numele viitorilor membri ai guvernului pro Bruxelles pe care ei vor să-l impună. Aici înțeleg că a vorbit pentru maghiarii care-l votează tocmai ca să-i țină strîns uniți în jurul său. Premierul a comparat situația actuală cu stăpînirea sovietică a Ungariei din a doua jumătate a Secolului al XX-lea. „Bruxellesul nu ne poate spune cum ar trebui să ne trăim viețile și să ne trimită mercenarii lor care își vor îndeplini agenda. A fost o vreme cînd ni s-a spus ce să facem. Am scăpat de acea epocă acum treizeci de ani”.
Atacurile rău intenționate ale PPE asupra Ungariei au fost aspru criticate de o serie de parlamentari din grupul Patrioții pentru Europa din Parlamentul European, al cărui membru este Fidesz. Hermann Tertsch, de la partidul spaniol VOX, a pus la îndoială modul în care PPE ar putea să aibă îndrăzneala să ceară șefului unui guvern cu majoritate absolută să părăsească funcția. În același timp, nimeni nu a votat pentru Ursula von der Leyen, dar ea a încercat să-l descalifice pe premier, a adăugat el.
Din toate minciunile si dezinformările astea oamenii înțeleg puțin și deformat și apoi se manifestă în consecință. De aceea e bine să citiți mai multe surse, să vă duceți în profunzimea lucrurilor, să le căutați sensurile și apoi să trageți o concluzie.
T.I
4.2 C