- 18-04-2022
- 0 Comentarii
- 360
- 1
România a cheltuit cu 50 milioane de euro mai mult decît necesarul de plată pentru vaccinarea populației! Milioane de doze de vaccin zac în depozit sau expiră, însă România cumpără în continuare. Pandemia, prilej de țepe pe plan mondial, dar și național, a asigurat cadrul necesar manifestării unor inadvertențe țipătoare. Plătim mult, vaccinăm puțin. Și aceasta în condițiile în care valoarea totală a vaccinurilor se ridică la suma de 1,23 miliarde de euro! Depozitele României sînt ticsite de vaccinuri anti-Covid. Doze avem, dar activitatea de vaccinare e scăzută, ba în ultimul timp nu se mai vaccinează chiar deloc! Bani aruncați pe fereastră din cauza cui? Avem un talent deosebit în a ne înjosi față de străini și a rămîne păcăliți, deși pe plan intern sîntem niște zmei! Așa cum am ajuns să plătim din senin echivalentul a 10 avioane F-35. Și aceasta în contextul în care inflația a ajuns la 10,2%.
Să ai două milioane de doze vaccin expirate și tu să cumperi în continuare altele – e un lucru pe care nu-l pot înțelege... Cu atît mai mult cu cît s-au achiziționat deja vaccinuri care depășesc necesarul populației României. De asemenea, în condițiile în care cresc prețurile la alimente, iar războiul din Ucraina se suprapune cu inflația mondială. Deja, de Paști, prețurile cresc cu 20%, ca să nu mai vorbim de faptul că descurajarea muncii duce la creșterea inflației. Ca să vedem cît de acute devin problemele pieței este suficient să amintim că prețul cartofului a crescut cu aproape 5 procente, ajungînd ca un kilogram de cartofi să se vîndă cu 3 pînă la 4 lei. Există premise ca inflația de 10,2% să ajungă la 12% în luna mai. Iată doar cîteva „argumente” în măsură să ne determine a deveni mai circumspeți cu toate cheltuielile, implicit cu cele care derivă din comercializarea vaccinurilor.
În același context, iată și o știre care probează nu numai inițiativă, ci și curaj: zborurile avioanelor MIG 21 LanceR au fost suspendate, fiind lăsate la sol. Această decizie a fost luată ca urmare a faptului că 26 avioane de acest tip au înregistrat accidente soldate cu morți și distrugerea aparatelor, ceea ce a condus la pagube însemnate. O altă știre de ultimă oră, de natură să ne bucure: a fost luat în discuție proiectul Legii off-shore cu privire la modul cum vor fi impozitate companiile care exploatează gaze naturale în Marea Neagră. Legea va intra curînd în vigoare și stipulează faptul că statul român va cîștiga 60%, iar investitorii 40% din exploatarea gazelor din zona Neptun.
Sperăm ca și sursele de gaze naturale de la Caragele, Buzău, să devină lucrative pentru statul român, care are obligația de a nu da înapoi, ci de a acționa în continuare alături de celelalte companii participante.
IOAN STOICA
- 30-09-2024
- 0 Comentarii
- 54
- 0
25.3 C