Unde și cum se tratează miliardarii lumii? (1)
  • 31-07-2020
  • 0 Comentarii
  • 398
  • 0

S-ar părea că banii, relațiile și gîndirea critică – tot ceea ce au antreprenorii de top din lista Forbes sau oamenii de succes – ar trebui să le asigure bogaților lumii cele mai bune îngrijiri medicale. De fapt, nu întodeauna se întîmplă așa. Nu este deloc cazul lui Steve Jobs, care a apelat la medicamente alternative. Bill Gates este acuzat de o atitudine agresivă pro vaccinare, iar Elon Musk nu pare deloc preocupat de sănătatea sa. 

Steve Jobs: prevenirea cancerului și medicina alternativă

Steve Jobs a fost diagnosticat cu cancer pancreatic în 2003. Fondatorul Apple a murit la 5 octombrie 2011, după opt ani de luptă cu boala – o perioadă îndelungată, avînd în vedere că rata medie de supraviețuire în cazul acestui tip de cancer este de doar 9%. Este adevărat, mulți oncologi cred că Jobs nu a avut cancer pancreatic, ci suspectează că antreprenorul a avut o tumoare pancreatică neuro-endocrină mult mai puțin agresivă. În acest caz, șansele de supraviețuire sînt de 54%.

Există un zvon conform căruia însuși Jobs și-a semnat certificatul de deces: în loc să se supună recomandărilor medicilor care doreau să-i îndepărteze imediat tumora, a decis să apeleze la terapiile alternative – acupunctură, „detoxifierea cu sucuri naturale” și administrarea de suplimente alimentare, amînînd operația pînă la nouă luni. Oamenii de știință nu pot stabili dacă acest lucru a afectat condiția co-fondatorului Apple, dar subliniază faptul că inclusiv persoanele bogate și competente, cum era Jobs, pot cădea în capcana tratamentelor „naturiste”. Și acest lucru nu este surprinzător – potrivit diferitelor surse, între 43% și 67% dintre pacienții cu cancer din Statele Unite acționează în acest fel: totul pentru că oamenii, chiar și cei mai educați și citiți, sînt prost informați despre modul în care acționează cancerul în corpul uman.

,,A munci pentru a educa” – aceasta este misiunea ultimului doctor al lui Jobs, profesorul David Agus, co-fondatorul Navigenics, o companie specializată în medicină personalizată și prevenirea bolilor. În 2009, cînd Steve Jobs se lupta cu cancerul, Agus a ținut un discurs senzațional la o conferință a Asociației Americane pentru Cercetarea Cancerului. „Am greșit”, și-a început Agus discursul. El a explicat că în ultimii 50 de ani, medicii și cercetătorii au acordat o atenție prea mare studierii modului de dezvoltare a cancerului, o înțelegere amănunțită a acestui mecanism nefiind necesară pentru a putea duce o luptă eficientă împotriva maladiei. În urma acestui discurs, David Agus a fost huiduit. Și aceasta nu a fost ultima dată cînd el și metodele sale s-au confruntat cu critici dure. „Steve Jobs a venit prea tîrziu”, a declarat oncologul ca răspuns la acuzațiile referitoare la faptul că nu l-a putut vindeca pe fondatorul Apple.

În 2012, Agus a oferit un interviu corespondentului canalului american ABC, Bill Weir. David Agus a supus jurnalistul în vîrstă de 44 de ani unui experiment: realizarea unui examen preventiv complet, care îl va ajuta la depistarea precoce și la controlul bolilor. Weir a fost de acord și, ca urmare a unei scanări a întregului corp, s-a constatat o calcifiere a vaselor coronariene, o afecțiune destul de periculoasă care crește riscul de atac de cord. Jurnalistul a fost marcat de diagnostic și a fost de acord să își schimbe stilul de viață – să facă mai multă mișcare, să își revizuiască dieta. Numeroși experți au criticat ulterior abordarea lui David Agus: potrivit lor, el a exagerat foarte mult diagnosticul lui Weir, înspăimîntîndu-l pe reporter,  și, în același timp, l-a supus unui număr de studii ne-necesare și nesigure – o tomografie computerizată este asociată cu emiterea de radiații dăunătoare întregului organism. În general, spun criticii, beneficiile „intervențiilor preventive” în acest caz nu depășesc riscurile și dezavantajele, iar aceste examinări ar trebui programate cu prudență, luînd în considerare fiecare caz în parte. David Agus, în schimb, continuă să creadă că prevenția este benefică pentru toată lumea.

Agus a fost criticat, de asemenea, pentru că se opune administrării de vitamine și suplimente alimentare, pe care își propune să le înlocuiască cu o dietă completă și variată, pentru că nu sfătuiește pe nimeni să se  „curețe cu sucuri” – acest lucru fiind susținut, de asemenea, și de numeroși contestatari ai „nutriționiștilor” și „specialiștilor holiști” moderni. De asemenea, în urmă cu 10 ani, Agus declara că majoritatea oamenilor trecuți de 40 de ani ar trebui să ia în considerare administrarea statinelor – medicamente care scad nivelul colesterolului din sînge. La acel moment, această idee a fost intens criticată, dar în prezent există dovezi ale faptului că Agus are dreptate: statinele profilactice reduc mortalitatea prematură cu 18%. „Nu mă deranjează să fiu criticat din cînd în cînd, deoarece urmăresc îndeaproape modul în care mor oamenii din cauza diverselor boli. Vreți să mă sperii pentru că încerc să previn aceste boli?”, spune Agus.

Bill Gates - cel mai puternic „doctor” al timpului nostru?

Cînd vine vorba de Bill Gates, este interesant să vorbim nu atît despre cei care îl tratează pe creatorul Microsoft și pe faimoasa lui familie – mai ales că informațiile despre medicii personali ai familiei Gates sînt strict confidențiale –, ci despre reputația creatorului Microsoft, considerat cel mai influent „doctor” al zilelor noastre. Cert este că Gates este unul dintre principalii finanțatori ai Organizației Mondiale a Sănătății. În consecință, spun specialiștii, agenda lui Bill Gates devine agenda OMS.

De exemplu, una dintre principalele priorități ale Fundației Bill & Melinda Gates este vaccinarea, în special în țările sărace. Printre obiective se numără eradicarea completă a poliomielitei din lume, o boală periculoasă care duce în continuare la paralizia copiilor și adulților în țări precum Afganistan, Pakistan și Nigeria. În alte țări ale lumii, infecția a fost deja învinsă, iar acum mai puțin de 40 de cazuri de poliomielită sînt înregistrate în fiecare an - cuplul Gates consideră că într-un asemenea ritm boala va dispărea în curînd de pe fața pămîntului. Deși, bineînțeles, Bill și Melinda luptă nu numai împotriva poliomielitei: printre sarcinile fundației lor se numără eradicarea malariei, încetinirea răspîndirii HIV în țările cu cea mai gravă situație epidemiologică și asigurarea de vaccinuri necesare celor mai sărace zone.

Vaccinarea este subiect de discuție în cea mai recentă teorie a conspirației referitoare la Gates: se presupune că acesta vrea să vaccineze întreaga populație a lumii, iar pandemia de coronavirus și vaccinul dezvoltat de el reprezintă doar un paravan pentru planul său malefic. Mulți au auzit despre această teorie, dar puțini sînt conștienți de baza reală a unor astfel de concluzii conspirative.

Realitatea este că Fundația Bill și Melinda Gates a sponsorizat un studiu care a evaluat posibilitatea de stocare a datelor de vaccinare în corpul uman, și introducerea unui card de date în timpul vaccinării. În realitate, nu este vorba despre un microcip, ci mai degrabă despre un analog al unui tatuaj invizibil, realizat cu cerneală specială. În orice caz, tehnologia este încă în stadiul de dezvoltare și nu va permite urmărirea locației persoanelor sau introducerea informațiilor personale în nici o altă bază de date.

Un articol în care presupusul medic personal al cuplului Gates susținea că cei doi nu și-au vaccinat copiii cînd erau mici circulă zilele acestea pe internet. Cu toate acestea, este puțin probabil ca acest lucru să fie adevărat: în primul rînd, divulgarea acestei informații ar fi o încălcare gravă a confidențialității medicale și, în al doilea rînd, nu a fost posibilă depistarea sursei de proveniență a acestor informații, nici măcar numele acelui „medic personal”. Melinda Gates a afirmat public pe Facebook, în 2019, că toți cei trei copii ai săi au fost vaccinați conform calendarului național de vaccinare.

Elon Musk și clinicile corporatiste de ultimă generație

Bărbatul care dezvoltă autovehicule și planifică zboruri către Marte nu s-a putut limita la medicina convențională. El a decis să creeze pentru angajații săi – și poate pentru el însuși – „asistență medicală de primă clasă, disponibilă la nivel local atunci cînd este nevoie”. În 2018, el a anunțat că intenționează să lanseze propriile sale clinici în interiorul Tesla – inclusiv în fabrici – sub genericul Tesla Clinic. În același an, Musk a primit critici pentru proiectul său. Cîrcotașii au spus că lucrătorilor de la uzină li se interzice să apeleze la o ambulanță în caz de accidente industriale, fiind obligați să meargă la o clinică internă, unde, conform unor surse, sînt practicate „tratamente neetice și nesigure”. Sarcina principală a clinicii, potrivit paramedicului Anna Watson (care a lucrat acolo doar trei săptămîni), este „să ascundă cît mai mulți pacienți de statisticile oficiale”. Desigur, Elon Musk a negat toate aceste acuzații, iar Anna Watson a fost concediată pentru încălcarea politicii companiei. Și totuși, Musk nu a vorbit niciodată despre faptul că ar fi folosit serviciile clinicii și ar fi fost mulțumit de medicii și serviciile sale.

În general, se pare că, deși este un antreprenor modern și vizionar, lui Musk nu îi pasă de propria sănătate. Spre deosebire de majoritatea oamenilor de afaceri moderni din Silicon Valley, care încearcă să facă exerciții fizice în mod regulat, să mănînce corect și să doarmă 7-9 ore pe noapte, Elon Musk neglijează pricipiile unui stil de viață sănătos. ,,Nu am făcut niciodată sport”, a recunoscut recent. Miliardarul care tocmai a împlinit 49 de ani nu este pregătit să renunțe la mîncarea nesănătoasă, chiar dacă îi scurtează viața. În plus, lucrează 80-90 de ore pe săptămînă, iar acest lucru îl împiedică să se odihnească în mod corespunzător. Dacă Musk este atît de dezinteresat față de propria sănătate, este greu de crezut că poate să acorde atenție problemelor angajaților săi – mai ales dacă problemele lor medicale contravin intereselor afacerii.

Există exemple de succes ale dezvoltării medicinei corporatiste sub aripa marilor companii. De exemplu, Apple a lansat AC Wellness – o clinică de wellness specializată pe medicina preventivă. Angajații pot primi teste genetice gratuite și pot beneficia de consultații în cadrul cărora un medic le va explica modul în care rezultatele acestor teste îi pot ajuta la îmbunătățirea calității vieții.

Și Amazon a creat Amazon Care, o clinică pentru angajați bazată pe tehnologii de telemedicină. Aici, angajații companiei pot solicita consultații online, și, la nevoie, o asistentă poate merge la domiciliul persoanei - de exemplu, pentru a face o injecție sau pentru investigații.

(va urma)

D.A.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite