Un mare actor – out!
  • 13-05-2014
  • 0 Comentarii
  • 222
  • 0

Motto: „M-au chemat, ca pe portari, la secretariat şi mi-au azvîrlit o hîrtie“. (actorul Florin Zamfirescu)

De curînd, am citit, stupefiat, într-un cotidian de mare tiraj din România, că ,,Dorina Lazăr, directoarea Teatrului Odeon, din Capitală, l-a concediat, cu trei luni înainte de vîrsta pensionării“, pe cine credeţi?! Pe nimeni altul decît Florin Zamfirescu, unul dintre cei mai mari actori români rămaşi în viaţă, în această ţară, aflată la porţile Orientului, unde nonvalorile au devenit valori, şi viceversa, vorba genialului I. L. Caragiale. Cît de trist! Carevasăzică, actorul Florin Zamfirescu, ,,slujitor“, începînd din anul 1973, al acelui teatru, nu mai este răbdat încă trei luni, spunîndu-i-se, fără nici o jenă: „Get out!“.

Aşadar, un actor talentat, îndrăgit datorită rolurilor de neuitat interpretate pe scenă şi în filme, dar şi pentru încîntătoarele sale apariţii pe micul ecran, este concediat de către cine?! De către o aşa-zisă directoare, cu mult sub valoarea lui Zamfirescu, actriţă de la care nu ştim să fi rămas ceva memorabil. Dar, de! Funcţia de director, adică de manager, e mult mai importantă, iată, şi în teatru, nu numai în învăţămînt, unde nulităţile, numite pe criterii politice, colcăie prin funcţii de conducere. Deunăzi, o directoare a găsit de cuviinţă să se autopropună pentru acordarea gradaţiei de merit, uitînd, sau, mai bine zis, neluînd în seamă că, la catedră, dumneaei e „nula na nula“.

Dar ea e manager bun, dom’le, ştie să pună poze pe pereţi şi învîrte bine hîrţogăria! Aşa şi cu ,,Bubulina“ de la Odeon, care, apropo, cam cînd se va pensiona, că am auzit c-ar avea 73 de ani, ceea ce înseamnă c-ar fi depăşit de multişor termenul?!

E înfiorător ce se întîmplă în această ţară, unde nulităţile se îndeletnicesc cu pupincurismul şi cu parvenitismul. De aceea, nu ne miră ca actorul care l-a jucat pe nefericitul Ion, în „Năpasta“, dar şi pe răzvrătitul Ţugurlan, în filmul „Moromeţii“, s-o fi deranjat pe madam Dorina, cu atît mai mult cu cît i-o fi spus verde în faţă ce gîndeşte.

Vai de ţara în care nonvalorile iau locul valorilor! Vai de ţara unde şef de stat este un om care nu prea are de-a face cu frumuseţea culturii! Vai de ţara unde adevărul umblă cu capul spart, iar nulităţile conduc ministere, şcoli, teatre şi cîte alte instituţii! Aceasta este România democrată şi prosperă a anului 2014!

George Militaru

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite