- 21-11-2022
- 0 Comentarii
- 149
- 0
România pitorească nu e doar o expresie, ci o realitate. Iar frumusețile pe care nu încetăm să le descoperim o demonstrează permanent. Este și cazul satului Racoș, unde se află trei comori naturale, de care puțini au aflat.
În nord-estul județului Brașov, în apropierea drumului județean care leagă orașul de sub Tâmpa de Sighișoara, își duc viața liniștită locuitorii unui sat uitat parcă de toți și de toate, Racoș. Casele modeste și simplitatea locului încearcă să ascundă parcă minunățiile care se dezvăluie dincolo de hotarul satului. Cel care ajunge însă aici descoperă trei dintre cele mai frumoase obiective turistice din Transilvania: Coloanele de bazalt, Lacul de Smarald și Vulcanul Stins de la Racoș .
Coloanele de bazalt reprezintă, de fapt, o operă uimitoare a naturii. Nu poți rămîne impasibil în fața acestui decor unic, pregătit cu atîta migală de un meșter binecuvîntat cu talent și iscusință. Masivele coloane de bazalt, cu o geologie ce păstrează urmele scurgerilor de lavă, sînt rezultatul unei cariere exploatate în Secolul XX. Vechi de peste un milion și jumătate de ani, spectaculoasele forme de tip poliedru stau mărturie activităților vulcanice din Munții Perșani. Privind impresionantul perete chiar de la baza sa, ai senzația că stai în fața unei orgi uriașe care atinge, prin tuburile sale, cerul. Te aștepți, dintr-un moment în altul, să fii martorul unui concert dedicat frumuseților înconjurătoare.
Se spune că fiecare moment petrecut în preajma acestei minunății înseamnă o încărcare energetică pozitivă și o schimbare a stării de spirit. Unii susțin faptul că cei care au trecut prin Racoș și au petrecut cîteva ore lîngă coloanele care se întind pe aproximativ 30 de metri și se înalță pînă la 15 metri, au scăpat de afecțiuni supărătoare sau li s-au ameliorat anumite simptome mai mult sau mai puțin trecătoare.
Lacul de Smarald de la Racoș este o altă comoară a zonei, iar peisajul pe care îl descoperi te lasă efectiv fără cuvinte: un luciu de apă de o culoare ireală, de o claritate rar întîlnită, înconjurat de un perete lung de 300 de metri și înalt de aproximativ 50 de metri. Lacul Brazi, acesta este numele său, este rezultatul încetării activității miniere în cariera cu același nume. Căldarea uriașă rămasă în urma exploatării bazaltice a acumulat de-a lungul timpului apă de la ploi și din topirea zăpezilor.
Imaginea este spectaculoasă, nu doar pentru că apa are acea culoare de smarald, ci și pentru că de jur împrejurul ei se înfățișează un spectacol geometric. Coloane bazaltice se afundă lin în apa limpede, iar deasupra lor, linii șerpuite povestesc în tihnă cum s-a format acel colț de lume.
Vulcanul Stins Racoș întregește salba de comori a zonei. Spectaculozitatea locului nu este dată doar de culoarea roșiatică a pămîntului, ci și de mărimea craterului care se dezvăluie în față și care te poartă cu gîndul că te afli pe o altă planetă.
Specialiștii spun că în zona Racoș au avut loc cele mai recente activități vulcanice de pe teritoriul țării noastre, asta însemnînd perioada Cuaternarului, adică, cu mai bine de 10 mii de ani în urmă. Urmele acestor erupții vulcanice sînt mai mult decît vizibile și, datorită exploatărilor din zonă, în prezent, alcătuiesc un peisaj unic.
R.M.
4.2 C