UE, gata să excludă Ungaria din rîndurile sale
  • 30-06-2021
  • 0 Comentarii
  • 1136
  • 6

Liderii țărilor UE prezenți la summitul de la Bruxelles, au criticat legea adoptată în Ungaria pentru interzicerea propagandei LGBT în rîndul copiilor, solicitînd excluderea țării din Uniunea Europeană

Discuțiile la ultimul summit al UE de la Bruxelles au fost cele mai fierbinți din ultimii ani. Și nu vorbim doar despre isteria pe care țările baltice și Polonia au creat-o ca răspuns la propunerea cancelarului german Angela Merkel și a președintelui francez Emmanuel Macron de a începe negocierile UE cu Rusia. O reacție nu mai puțin emoțională a fost cauzată de legea adoptată în Ungaria în ajunul summitului privind interzicerea propagandei LGBT, inclusiv pentru minori și în școli.

Liderii europeni au scandat în cor: „Ru­șine! Excluderea!”, solicitînd astfel excluderea Ungariei din rîndul statelor europene. „Ungaria a adoptat o lege inacceptabilă care transformă o parte a societății într-o minoritate, ceea ce este îngrozitor pentru o țară europeană. Aceasta nu este Europa în care vreau să trăiesc!”, a declarat- șeful guvernului luxemburghez Xavier Bettel. „De data aceasta s-a mers prea departe! Nu au altceva de făcut în UE?”, a completat colegul său olandez Mark Rutte. Și premierul portughez Antonio Costa a încercat să explice că Uniunea Europeană nu este un imperiu, dar, aderînd la el, toată lumea trebuie să respecte regulile și valorile general acceptate în cadrul acesteia.

După aceea, șefii a 17 state ale Uniunii Europene au semnat un apel adresat premierului maghiar Viktor Orban cu cererea de anulare a legii adoptate care încalcă „drepturile omului”. Dar Orban și-a menținut poziția, asigurînd opinia publică de faptul că țara protejează pur și simplu familia tradițională. Și, deși șefii țărilor din Europa de Est nu au semnat apelul, nimeni nu s-a pronunțat în apărarea Ungariei, singurul lucru care s-a auzit a fost propunerea de a nu se grăbi cu o excepție. Deci, Ungaria nu a fost încă expulzată din Uniunea Europeană, dar Orban ar fi fost deja numit un „Putin maghiar”.

Guvernul maghiar a încercat să se apere - Ministrul Justiției, Judit Varga, pe pagina sa de Twitter, a atras atenția asupra faptului că domnul Rutte „a vorbit cu o veche aroganță colonială”. „Cît timp sînt în viață, voi lupta din toate puterile pentru ca poporul maghiar să nu îngenuncheze niciodată în fața lui Rutte. Cu remarcile sale, șeful guvernului Olandei s-a exclus din cercul popoarelor civilizate. Cu toate acestea, Ungaria nu intenționează să părăsească Uniunea. Dimpotrivă, intenționăm să o protejăm de ipocriți”, titrează ziarul german Frankfurter Allgemeine avertismentul ministrului maghiar. Publicația menționează că situația Ungariei este foarte gravă - s-a format deja o majoritate în UE, care poate priva Ungaria de fondurile Uniunii, astfel de amenințări au fost deja exprimate la summit. Ursula von der Leyen a spus că Bruxellesul „se va orienta spre un nou instrument pentru protecția statului de drept”, iar acest lucru s-ar putea întîmpla încă din această toamnă. 

RRM

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite