Ucraina nu va mai permite navelor rusești să navigheze pe fluviile sale
  • 31-12-2020
  • 0 Comentarii
  • 469
  • 1

Navele care arborează pavilionul Rusiei nu vor mai putea naviga pe pe fluviile ucrainene, potrivit unei legi semnate de președintele ucrainean Volodymyr Zelensky. Federația Rusă este numită din nou „statul agresor” în document. Fluviile care strabat teritoriul ucrainean sunt Dunărea, Nistru și Nipru.

Legea „privind transportul pe apă interioară” interzice mersul prin apele ucrainene sub pavilion rus, transmite serviciul de presă al biroului președintelui Ucrainei Volodymyr Zelensky .

Documentul interzice „navelor care arborează pavilionul statului agresor” să intre pe căile navigabile interioare ale Ucrainei; instanțe aparținând cetățenilor statului agresor”. Interdicția se aplică și persoanelor fizice sau juridice sub sancțiuni ucrainene.

Unele dintre cele mai mari fluvii din Europa - Dunărea, Nistru și Nipru - trec prin teritoriul Ucrainei. În plus, legea reglementează condițiile de lucru și normele de transport pe căile navigabile interioare și pune în aplicare cerințele de bază ale directivelor și reglementărilor UE în temeiul Acordului de asociere cu Uniunea Europeană .

Ministrul infrastructurii din Ucraina, Vladislav Krykliy, a declarat mai devreme că adoptarea legii „fluviilor” ar permite revigorarea celui mai ieftin și mai ecologic mod de livrare a bunurilor, creând o logistică eficientă a râului. Traficul de mărfuri, potrivit calculelor Kievului, ar putea crește la 30 de milioane de tone pe an, cu un efect economic pentru stat de 13-16 miliarde de grivne (450-565 milioane de dolari) pe an și creând multe locuri de muncă.

Ucraina va crea un fond special de stat pentru dezvoltarea căilor navigabile interioare. Kiev intenționează, de asemenea, să stimuleze construcția și renovarea navelor. Legea ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2022. O serie de articole - la trei ani de la publicare.

În 2018, Kievul intenționa să interzică navelor rusești intrarea în apele interne ale Ucrainei. „Este inacceptabil când, în timpul agresiunii din partea Federației Ruse, navele rusești navighează de-a lungul râurilor Ucrainei, unde sunt amplasate infrastructuri critice. Vom iniția interzicerea trecerii navelor rusești de-a lungul râurilor Ucrainei ”, a declarat viceministrul infrastructurii, Yuriy Lavrenyuk .

În plus, departamentul ucrainean a decis să consolideze măsurile de control în legătură cu intrarea „neautorizată” a navelor în porturile închise din Crimeea, care, în urma rezultatelor referendumului din 2014, a devenit parte a Rusiei. Ucraina, pe de altă parte, consideră că Crimeea este „un teritoriu ocupat temporar”.

La 22 decembrie 2020, Parchetul „Republicii Autonome Crimeea”, care aparține Procuraturii Generale a Ucrainei, a arestat 32 de nave care au intrat în porturile Crimeei rusești.

„Au fost identificate 32 de nave care au încălcat procedura de intrare / ieșire din / către peninsula ocupată, iar arestările au fost impuse acestor nave prin petiții de la parchetul de autonomie”, au spus ei la Kiev.

Proprietarii și pavilionele celor 32 de nave nu sunt indicate. Procuratura ucraineană a declarat că apelurile oricărei nave străine către porturile din Crimeea "implică răspundere penală, deoarece acestea vizează subminarea suveranității Ucrainei".

În primăvara anului 2018, grănicerii ucraineni au arestat nava de pescuit rusă Nord. În august, petrolierul „Mecanic Pogodin” a fost reținut în portul Kherson.

La mijlocul lunii noiembrie 2018, a devenit cunoscut faptul că Ucraina a reținut 15 nave care făceau escală în Crimeea. Navele se aflau în porturile Berdyansk și Mariupol. "Unele dintre ele au fost arestate, în timp ce celelalte părți se află încă în instanțele corespunzătoare", a declarat Serviciul de Frontieră de Stat din Ucraina.

N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite