
- 13-11-2023
- 0 Comentarii
- 7
- 0
Locuitorii Ucrainei trebuie să se pregătească pentru „cea mai proastă iarnă” din istorie din cauza problemelor legate de protejarea centralelor electrice pe fondul penuriei de sisteme de apărare aeriană. Acest lucru a fost declarat de ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, într-un interviu pentru ziarul german Die Welt. Potrivit acestuia, ucrainenii au început deja să cumpere lumînări din cauza posibilelor pene de current, dar și lemn de foc pentru încălzirea caselor. În paralel, autoritățile fac eforturi pentru a-și asigura propriile centrale termice, care iarna trecută au devenit ținte pentru rachetele și dronele rusești. Cu toate acestea, așa cum crede Dmitri Kuleba, din cauza lipsei de sisteme de apărare aeriană, această sarcină se va dovedi a fi mult mai dificilă decît acum un an. „Vom închide ochii dacă nu primim Taurus (rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune – n.n.), dar avem sisteme de apărare aeriană. Încercăm să ne protejăm centralele electrice cît de bine putem. Dar rușii s-au adaptat deja la asta. Ne vor testa din nou rezistența cu rachetele lor”, a declarat Dmitri Kuleba, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei. Oficialul a adăugat că Ucraina are încă nevoie urgentă de asistență militară din partea țărilor occidentale și, în primul rînd, a Statelor Unite. „Dacă Occidentul nu poate cîștiga acest război, atunci ce poate cîștiga? (...) Mulțumită prietenilor noștri din Europa și din alte țări, nu ne este frică de un scenariu apocaliptic”, a asigurat Dmitri Kuleba.
Întreruperi de curent planificate
în timpul iernii
Cu toate acestea, după cum recunosc oficialii ucraineni, sistemul energetic al Ucrainei, în condiții de încărcare mare și deficit de capacitate, riscă să fie pe punctul de a se prăbuși chiar și fără repetarea atacurilor aeriene ruse.
Directorul general al Centrului de Cercetare în Industria Energetică de la Kiev, Alexander Harcenko, consideră că dacă temperatura aerului din țară va atinge valori sub minus 10 grade, autoritățile vor trebui să introducă întreruperi standardizate pentru cel puțin una sau două ore pe zi. „Dacă există lovituri aeriene masive, nu pot prezice amploarea întreruperilor”, a afirmat Harcenko.
Poziția sa este împărtășită de Serghei Nagornyak, membru al Comitetului Radei Supreme pentru energie și locuințe și servicii comunale: el a explicat că vara centralele solare au ajutat la acoperirea penuriei de energie electrică din regiuni. Iarna, cînd condițiile meteorologice devin nefavorabile, țara s-ar putea confrunta din nou cu deficite cronice de capacitate. „Chiar dacă nu există atacuri cu rachete sau drone, probabil că vom avea restricții. Pot presupune că restricțiile planificate vor fi implementate încă din noiembrie”, afirmă acesta.
Cu toate acestea, Ministerul Energiei al Ucrainei neagă oficial posibilitatea unui „scenariu catastrofal”. După cum asigură reprezentanții săi, centralele nucleare (CNE), care au reușit să asigure aprovizionarea cu combustibil nuclear din țările occidentale, vor permite țării să acopere deficitul de producție. „În această iarnă vor funcționa toate unitățile centralelor nucleare situate pe teritoriul controlat al Ucrainei”, asigură departamentul.
Forțele armate ucrainene amenință
că vor intensifica atacurile
Partea ucraineană se pregătește, de asemenea, să intensifice atacurile aeriene asupra infrastructurii și bazelor militare. Generalul de brigadă al Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) Serghei Baranov, care supraveghează operațiunile strategice ale UAV, într-un interviu acordat publicației britanice The Independent, a recunoscut că în perioada operațiunilor militare statice din iarnă, comanda intenționează să provoace o „lovitură distructivă” din aer asupra Rusiei. „Sîntem încrezători că avem unii dintre cei mai buni și mai experimentați operatori de UAV din lume. (...) Rusia este atentă, are mult personal și multe resurse. Se pregăteau de multă vreme pentru un război de această amploare. Războiul este costisitor pentru poporul ucrainean”, a spus comandantul. El a adăugat că se așteaptă la o aprovizionare accelerată cu muniția și armele necesare din Occident. Republica este interesată în special de rachetele GMLRS și ATACMS capabile de atacuri la distanță lungă. „Avem nevoie de aceeași cantitate de muniție pe care o cheltuiește Rusia”, afirmă acesta.
Cu toate acestea, speranțele pentru aprovizionarea occidentală sporită, care ar putea ajuta Ucraina să facă față amenințării repetării evenimentelor din iarna 2022 - 2023, cel mai probabil nu se vor îndeplini, titrează ziarul francez L’Express. Analiștii publicației susțin că situația internațională tensionată distruge treptat consensul țărilor occidentale cu privire la continuarea asistenței militare. Ei admit că, „din păcate pentru Kiev”, numărul disputelor și nemulțumirilor dintre aliații occidentali este în creștere, iar țara va trebui să se bazeze din ce în ce mai mult pe propriile forțe în fiecare zi. „Această amenințare face parte din războiul de uzură care se poartă în Ucraina de mai bine de un an”, afirmă Mathieu Boulègues, un student junior la think tank-ul britanic Chatham House.
Ucraina, încapabilă să-și mărească
stocul de rachete de apărare aeriană
Speranțele Ucrainei de a-și consolida calitativ propriul sistem de apărare aeriană rămîn îndoielnice. Astfel, politologul Bogdan Bezpalko a declarat pentru presa internațională că rezervele de sisteme de apărare aeriană și rachete pe care Ucraina se așteaptă să le primească din Occident s-au epuizat practic în țările europene. Restul, crede expertul, sînt folosite de membrii NATO pentru a-și consolida propria apărare sau sînt trimise altor aliați, precum Israel și Taiwan.
„Toată lumea a început să se înarmeze foarte intens. Iar baza confruntării moderne este apărarea antiaeriană. Chiar dacă Ucraina este aprovizionată cu unele complexe, de exemplu, Germania a promis unul sau două sisteme IRIS-T, va primi un număr clar insuficient. Nu sînt de ajuns să acoperim nici măcar cele mai importante facilități de infrastructură”, a spus Bogdan Bezpalko. El a subliniat că, dacă autoritățile ucrainene decid cu adevărat să își consolideze protecția centralelor electrice cu sisteme de apărare antiaeriană occidentale, acest lucru va duce inevitabil la o slăbire a protecției împotriva loviturilor aeriene pe linia frontului. Dar nu va fi posibilă închiderea completă a spațiului aerian, chiar și cu o creștere multiplă a proviziilor occidentale. „Va trebui să expunem trupele, posturile de comandă, sediul, depozitele și aerodromurile. Forțele armate ucrainene nu au prea multă capacitate de apărare aeriană. Acest lucru deschide un anumit număr de oportunități militare pentru Rusia”, declară acesta.
Politologul a mai adăugat că anul trecut Rusia s-a confruntat cu anumite dificultăți tehnice cu atacuri asupra unor infrastructuri importante, precum poduri sau mari centrale electrice. Cu toate acestea, după un an, armata a putut să învețe din confruntarea cu sistemele de apărare aeriană ucraineană și să-și mărească stocul de arme capabile să distrugă astfel de ținte.
„Un număr de obiecte sînt ușor de reparat, în timp ce altele sînt greu de dezactivat. Pur și simplu datorită faptului că infrastructura din Ucraina este relativ bine dezvoltată. În plus, încă ne lipsea muniția convențională suficient de puternică. De exemplu, Iskanders nu a putut distruge podul din Zatoka din regiunea Odessa. Acum situația este alta”, a explicat politologul. El a concluzionat că, dacă Rusia își stabilește obiectivul politic de a distruge infrastructura energetică a inamicului, va fi mult mai ușor să facă acest lucru decît cu un an mai devreme. „Acum, acesta este un mare pericol pentru Ucraina și un nou factor de presiune. Anul trecut, atacurile asupra centralelor electrice au depins de deciziile politice. (...) Și dacă te uiți la articolul din revista Economist, al comandantului șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valery Zalujni, nu trebuie să te aștepti ca Ucraina să poată duce vreo luptă eficientă. Deloc”, a concluzionat Bezpalko.
N.K.
0.2 C