Turnul TV din Cairo – simbolul incoruptibilităţii
  • 02-05-2017
  • 0 Comentarii
  • 393
  • 0

Cei ce vizitează capitala Egiptului nu au cum să rateze turnul construit în perioada 1956-1961 de către arhitectul egiptean Naoum Chebib. Clădirea este din beton, situata în cartierul Zamalek, pe Insula Gezira, de pe Rîul Nil. Are 187 de metri, depăşind cu 47 de metri Marea Piramidă din Giza, şi este clasat pe locul patru în topul celor mai înalte turnuri din lume.

Istoria acestuia, însă, a început încă din 1952, atunci cînd societatea secretă „Ofiţerii Liberi” a preluat puterea în Egipt, schimbare de regim care a luat prin surprindere aproape toate cancelariile occidentale, dar şi Serviciile Secrete străine, care nu au anticipat evenimentele din 23 iulie 1952. Prin urmare, pentru a aduce sub control regimul instaurat de către Gamal Abdel Nasser şi Muhammad Naguib, diplomaţia, dar şi spionajul şi-au dat mîna în jurul capitalei de pe Nil, în strădaniile lor, separate sau conjugate, de a crea capete de pod în vederea influenţării viitoarei politicii a Egiptului. Primii care au acţionat au fost americanii, CIA curtînd societatea „Ofiţerii Liberi” încă dinaintea loviturii de stat din 1952, ştiind de existenţa acestei societăţi secrete şi de intenţiile ei de a răsturna regimul monarhic din Egipt. După lovitura de stat din iulie 1952, eforturile diplomatice americane s-au concentrat pe noul regim de la Cairo, acestea fiind concretizate cu o vizită la Pentagon a unei delegaţii egiptene a Consiliului Revoluţiei, vizită care nu s-a soldat cu nici o tranzacţie de armament, aşa cum egiptenii îşi doreau. Un an mai tîrziu, a sosit la Cairo secretarul de stat John Foster Dulles, care îi adusese în dar generalului Neguib un pistol de colecţie, iar nu ceea ce îşi doreau conducătorii Egiptului: tancuri şi avioane. Şi într-un caz, şi în celălalt, diplomaţia americană a dat greş, interesele celor două state fiind total diferite. Pe de o parte, SUA preconizau să aibă pe teritoriul egiptean baze militare; practic, era vizată înlocuirea prezenţei militare engleze cu aceea a trupelor americane, lucru pe care ,,Ofiţerii Liberi” nu îl doreau. Pe de altă parte, noul regim de la Cairo viza constituirea unei armate puternice, bine dotată, membrii acestuia fiind toţi participanţi la primul război arabo-israelian şi ştiind starea proastă a armatei egiptene.

Acolo unde diplomaţia a eşuat, îşi încearcă norocul Serviciile Secrete şi, practic, aceasta a fost şi piatra de temelie a ceea ce avea să devină Turnul Radio din Cairo. După plecarea secretarului de stat american din capitala egipteană, antena CIA din Cairo încearcă metoda obişnuită, aceea a sacului cu bani. Miles Copeland, care întreţinea contacte cu unul din tinerii ofiţeri, povesteşte în cartea sa „The Game of Nations”, apărută în 1969, că a venit într-o seară la acesta cu două valize pline cu bani, destinate Consiliului Revoluţiei, pentru a-i testa gradul de coruptibilitate. Ofiţerul în cauză, ştiind că, în nici un caz Nasser nu s-ar fi pretat la aşa ceva, respinge banii lui Neguib, considerîndu-l mai dispus la concesii faţă de Occident. Conform unor variante, aflînd de aceasta afacere, Nasser a cerut, foarte nervos, explicaţii generalului Neguib, acesta din urmă spunînd că este vorba de un cadou personal din partea preşedintelui american Eisenhower, provenind din fondurile speciale de binefacere, destinate „luptei împotriva comunismului”.

Consiliul Revoluţiei a luat în considerare problema, unii dintre membrii săi fiind de părere ca banii să fie înapoiaţi neîntîrziat Ambasadei SUA la Cairo. Naser, însă, a fost de altă parere: ,,Dacă CIA doreşte neapărat să facă binefaceri, de ce nu le-am folosi în scopuri mai utile?”. La scurt timp după acest moment, cu banii respectivi a fost construit un turn radio în Cairo, ca un monument-simbol al incoruptibilităţii Ofiţerilor Liberi.

În cartea sa, Miles Copeland va recunoaşte că acest deznodămînt i-a supărat atît de tare pe americani, încît reţeaua CIA din Cairo ar fi plasat, la un moment dat, o bombă sub turnul radio, pentru a-l arunca în aer, cu prilejul unei manifestaţii publice, la un semnal ce trebuia să fie transmis de la bordul uneia din navele Flotei a şasea americană, din Mediterană. Dar, între timp, încărcătura explozivă a fost descoperită de agenţii egipteni, fiind neutralizată.

DA

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite