Turcia, viitorul inamic
  • 08-10-2024
  • 0 Comentarii
  • 34
  • 0

Iată că, după ce a blocat intrarea Turciei în UE, inteligenții de la Bruxelles au produs mutarea statului musulman către noua alianță globală denumită BRICS, spre care se îndreaptă din ce mai multe țări nemulțumite de felul în care Occidentul conduce lumea. O să fie foarte interesant cînd această alianță economică își va constitui o forță militară unitară condusă de Rusia și de China, pentru că atunci NATO va fi înconjurată din toate părțile, iar celebra Doctrină Monroe nu va mai valora nici doi bani. În afară de asta, Turcia, o fi ea membră NATO, dar nu o oprește nimeni ca la un moment dat să părăsească Alianța pentru a se alia cu noul bloc militar al BRICS condus de Rusia și China și atunci să-i văd pe deștepții de la Pentagon și de la Bruxelles pe unde vor scoate cămașa.
Exact despre asta titrează următorul articol apărut pe site-ul CNBC și pe care-l citez în continuare: „Turcia, un important jucător geopolitic și membru al NATO, a făcut pași din ce în ce mai mari în influența sa pe scena globală. BRICS este văzut de unii ca o contrapondere simbolică a organizațiilor conduse de Occident, precum UE, G7 și chiar NATO, deși îi lipsește o structură formală, mecanisme de aplicare și reguli și standarde uniforme“.
„În ciuda deceniilor în care a fost aliniată cu Europa și SUA, Turcia s-a confruntat cu o respingere constantă de la aderarea la UE, care a fost mult timp un punct dureros pentru Ankara. Solicitarea Turciei de a se alătura alianței BRICS este o mișcare considerată atît strategică, cît și simbolică, deoarece țara eurasiatică populată de 85 de milioane de locuitori face pași din ce în ce mai mari către creșterea influenței și obținerea unei pîrghii pe scena globală. «Președintele nostru a exprimat deja de mai multe ori dorința noastră de a deveni membru al BRICS», a declarat un purtător de cuvînt al partidului de guvernămînt din Turcia, AK, jurnaliştilor la începutul lunii septembrie. «Solicitarea noastră în această chestiune este clară, iar procesul decurge în acest cadru».
BRICS, care reprezintă Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, este un grup de țări emergente care încearcă să-și aprofundeze legăturile economice. Anul acesta, a cîștigat patru noi membri: Iran, Egipt, Etiopia și Emiratele Arabe Unite. De asemenea, este văzută ca o contrapondere pentru organizațiile conduse de Occident, precum UE, G7 și chiar NATO, deși îi lipsește o structură formală, mecanisme de aplicare și reguli și standarde uniforme.
Pentru Turcia, un vechi aliat occidental și membru NATO din 1952, demersul de a se alătura BRICS este «în conformitate cu călătoria sa geopolitică mai largă: poziționîndu-se ca actor independent într-o lume multipolară și chiar devenind un pol de putere în sine», a declarat George Dyson, analist senior la Control Risks, pentru CNBC. «Aceasta nu înseamnă că Turcia se îndepărtează complet de Occident», a adăugat Dyson, «dar Turcia dorește să promoveze cît mai multe legături comerciale și să urmărească oportunități în mod unilateral, fără a fi constrînsă de alinierea occidentală. Este cu siguranță simbolic faptul că Turcia demonstrează exact acest lucru – că nu este constrînsă de legăturile sale bune cu Occidentul».
Ambasadorul Matthew Bryza, fost oficial al Casei Albe și înalt oficial al Departamentului de Stat cu sediul la Istanbul, a declarat că președintele turc Recep Tayyip Erdogan și guvernul său «par a fi motivați în principal de doi factori: o tradiție strategică de a asigura interesele naționale și o dorință de a speria puțin Occidentul, atît din perspectivă emoțională, cît și ca tactică de negociere pentru a obține concesii».
În ultimii ani, Turcia și-a extins rolul în diplomația globală, negociind acorduri de schimb de prizonieri și conducînd alte negocieri între Ucraina și Rusia, de exemplu, în timp ce remediază relațiile tensionate anterior cu puteri regionale precum Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și cel mai recent, Egipt. Ankara refuză, de asemenea, să ia parte la sancțiunile împotriva Rusiei – o poziție care îi enervează pe aliații săi occidentali, dar o ajută să-și mențină o poziție independentă ca așa-numită «putere de mijloc», pe care o consideră benefică pentru relațiile sale cu China și Sudul Global. «În acest scop, orice nou membru BRICS este evident dornic să profite de tendința mai puternică a economiilor emergente de a reduce dependența de economiile dezvoltate, în principal de Statele Unite», a declarat Arda Tunca, economist independent și consultant turc. Tunca a remarcat, totuși, că poziția unică a Turciei în lume este un «punct de discuție delicat, deoarece țara are probleme politice grave cu UE și Statele Unite», în ciuda alianțelor sale occidentale.
Partidul de guvernare al Turciei, care conduce țara de 22 de ani, este «ideologic mai aproape de Est decît de Vest», a spus Tunca. «Turcia a vrut să se urce în trenul BRICS înainte de a fi tîrziu. Este prea devreme să menționăm că BRICS pot deveni o alternativă la Occident, dar intenția este în mod clar să se ridice împotriva Occidentului sub conducerea Chinei».
Important, faptul că fac parte din BRICS permite membrilor săi să tranzacționeze în alte valute decît dolari. Acest lucru urmărește să reducă dependența de sistemul condus de SUA și să introducă o lume multipolară. Faptul că sînt conduși de China îi face pe unii jucători din Occident să fie precauți, văzînd asta ca pe o potențială victorie pentru Beijing. «Nu cred că există vreo punere în aplicare a deciziilor BRICS, este mai mult un factor geopolitic, un fel de poziție simbolică pentru G7. Este interesant că Iranul și Emiratele Arabe Unite sînt ambele membre, formînd o echipă anti-Occident», a spus Dyson.
Erdogan a vorbit despre dorința sa de a se alătura BRICS cel puțin din 2018, dar procesul nu a fost niciodată oficializat. În iunie, ministrul turc de externe Hakan Fidan a vizitat atît China, cît și Rusia, aceasta din urmă pentru un summit BRICS+, în timpul căruia președintele rus Vladimir Putin a salutat interesul Turciei de a adera la bloc. La acea vreme, ambasadorul american în Turcia, Jeff Flake, a declarat într-un interviu că speră că Turcia nu se va alătura grupului, dar a adăugat că acest lucru nu va avea un impact negativ asupra alinierii Turciei la Occident“.

T.I

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite