Turcia va conduce forța de desfășurare a NATO în 2021
  • 02-01-2021
  • 1 Comentariu
  • 167
  • 2

În 2021, armata turcă va conduce Forța de reacție rapidă a NATO și va forma nucleul unei forțe multinaționale dedicate operațiunilor în zonele de criză vitale pentru Alianță.

Comandamentul NATO a evaluat capacitatea militarilor turci de a îndeplini această misiune, în ciuda faptului că Ankara este în contradicție cu mulți membri ai blocului, inclusiv cu Statele Unite. "Turcia a investit puternic într-o forță de răspuns rapid - în special în logistică și planificarea munițiilor", se arata într-un comunicat NATO.

Forța de reacție rapidă, cunoscută oficial sub numele de Task Force Joint High NATO, a fost creată în 2014 ca răspuns la anexarea Crimeei la Rusia. Misiunea este transferată în Turcia din Polonia, care a condus forța în 2020. Situația este oarecum complicată de faptul că Statele Unite și alți membri NATO au dezacorduri cu Turcia cu privire la o serie de probleme, inclusiv rolul Turciei în Siria și achiziționarea unui sistem avansat de apărare aerian rus.

Statele Unite au declarat că sistemul de rachete antiaeriene S-400 Triumf fabricat în Rusia, achiziționat de Ankara, este incompatibil cu alte rețele de apărare antiaeriană ale NATO și poate fi utilizat pentru a colecta informații de informații despre sistemele de arme ale aliaților din bloc. Turcia a fost exclusa din programul de luptă F-35 și, la jumătatea lunii decembrie, administrația Trump a impus sancțiuni principalei agenții de achiziții de arme din Turcia după ce Ankara a continuat să cumpere.

În ciuda acestor neînțelegeri, a 66-a Brigadă motorizata din Turcia, formată din 4.200 de oameni, va servi ca element principal al forței de reacție rapidă a NATO în 2021. Aproximativ 2.000 de soldați din alte 10 țări NATO vor juca un rol de sprijin. Forța de reacție rapidă este prima linie a forței de răspuns NATO in cazul aparitiei unei crize majore.

Cu toate acestea, unii analiști pun la îndoială utilitatea acesteia într-o criză. O problemă este că desfășurarea rapidă a forței necesită consens între toate statele membre NATO, lucru dificil de realizat într-un timp scurt.


N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite