Turcia este gata să normalizeze relațiile cu Franța
  • 09-01-2021
  • 0 Comentarii
  • 44
  • 2

Turcia va fi gata să normalizeze relațiile sale cu Franța, în ciuda tensiunilor puternice dintre cele două țări pe mai multe probleme, a spus la Lisabona, ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu.

"Dacă Franța este sinceră, Turcia este pregătită să normalizeze relațiile cu aceasta", a spus el după întâlnirea cu omologul său portughez Augusto Santos Silva, a cărui țară tocmai a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene.

Reamintim că relațiile dintre Turcia și Franța s-au deteriorat treptat de anul trecut din cauza dezacordurilor asupra Siriei, Libiei, Mediteranei de Est și, mai recent, din cauza conflictului dintre Azerbaidjan și Armenia din Nagorno-Karabakh.

Aceste tensiuni au crescut în octombrie când președintele turc Recep Tayyip Erdogan a pus sub semnul întrebării „sănătatea mintală” a președintelui francez Emmanuel Macron, acuzându-l că a desfășurat o „campanie de ură” împotriva Islamului pentru apărarea dreptului la desene animate ale profetului Mahomed și discursul său împotriva „separatismului” în Franța. Tot la începutul lunii decembrie, Erdogan și-a exprimat speranța că Franța „va scăpa de Macron cât mai curând posibil”.

"Am avut o conversație telefonică constructivă cu colegul meu Jean-Yves Le Drian și am fost de acord să lucrăm la o foaie de parcurs pentru standardizarea rapoartelor noastre", a spus ministrul turc. Șeful diplomației crede, de asemenea, că relațiile țării sale cu întreaga UE pot beneficia de o „atmosferă mai bună” de la ultimul summit al UE din decembrie, când 27 au decis să adopte sancțiuni țintite împotriva Turciei pentru activitățile sale în estul Mediteranei.

N.K

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite