Turcia a devenit liderul mondial în producția de drone
  • 27-10-2020
  • 0 Comentarii
  • 262
  • 2

În doar un deceniu și jumătate, dronele au devenit un fel de simbol național turc. Nu este un secret faptul că aceste aparate au început să joace unul dintre rolurile principale în războiul modern, iar ostilitățile recente din Siria sau din Nagorno-Karabakh sînt un exemplu clar în acest sens. De asemenea, nu este un secret faptul că Turcia ocupă în prezent o poziție de lider în producția și utilizarea dronelor de luptă.

Publicația online The Intercept a dedicat mai multe materiale modului în care această țară a reușit să ocupe un loc de frunte în lume în dezvoltarea și producția de drone de luptă, devenind, de altfel, singura din lume care le folosește în mod regulat. Acum, Turcia este capabilă să producă drone grele, de șoc, la fel ca Statele Unite, Israel și parțial China, pe baza propriilor resurse. În plus, Turcia rivalizează cu SUA și Marea Britanie pentru poziția de cel mai activ utilizator de drone din lume. Turcii au folosit această tehnologie pe scară largă împotriva ISIS în Siria, precum și de-a lungul granițelor cu Irakul și Iranul, unde dronele turcești au luptat împotriva rebelilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Programul turcesc de realizare a dronelor are și un ,,naș” în persoana lui Selcuk Bayraktar. În 2005, Bayraktar a convins un grup de oficiali turci să participe la o mică demonstrație a unei drone pe care a făcut-o cu propriile sale mîini. Înainte de aceasta, inventatorul a studiat ingineria electrică la cea mai bună universitate din Turcia, și-a luat masteratul de la Universitatea din Pennsylvania și a fost doctorand la Massachusetts Institute of Technology. Întorcîndu-se în patria sa, a început să creeze aparatură menită a deveni una dintre principalele arme în războaiele viitorului apropiat.

„Mulți dintre prietenii mei au primit subvenții pentru a lucra la proiecte militare americane”, a explicat el oficialilor turci. „Vreau să lucrez pentru Turcia. Dacă sprijiniți acest proiect, atunci în cinci ani Turcia poate ocupa cu ușurință pozițiile de lider în lume”. Un an mai tîrziu, în 2006, Bayraktar a cîștigat concursul pentru crearea unei mini-drone militare, iar Ankara a început să le utilizeze în sud-estul țării.

Dezvoltatorii au împrumutat baza pentru crearea de drone din Statele Unite și Israel, după ce au cumpărat dispozitive vechi de la ei. Apoi, au început să creeze cele mai moderne drone în 10-12 ani, ceea ce este un timp foarte scurt pentru standardele mondiale. Costurile acestui proiect au fost achitate integral în 2015, cînd turcii au lansat cea mai modernă dronă TB2. De la o înălțime de 4 km, aceasta a lovit o țintă la o distanță de 8 km folosind o rachetă ghidată fabricată de Turcia.

UAV-urile moderne turcești sînt deja capabile să urce la o altitudine de 7,5 km și să poarte o sarcină utilă de pînă la 550 kg, iar timpul de zbor și de plutire este de pînă la 24 de ore. În același an, Bayraktar a făcut o altă mișcare radicală – s-a căsătorit cu fiica cea mică a președintelui Erdogan și, de atunci, compania sa a devenit un producător important de drone în Turcia.

Dronele sînt folosite în primul rînd pentru combaterea insurgenților kurzi: astăzi, ele sur­volează aproape constant pe cer în sud-estul țării, fie trăgînd asupra unei ținte, fie localizînd-o, astfel încît să poată fi apoi bombardată de un F-16 sau un elicopter de atac.

Aceste fapte au crescut popularitatea dronelor în Turcia într-o asemenea măsură încît aceste aparate au devenit un fel de simbol cultural. Mai multe drone TB2 poartă autograful președintelui Erdogan.

N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite