Tupeu de mOTAN
  • 04-07-2022
  • 0 Comentarii
  • 590
  • 9

Voi începe acest articol cu următoarea anecdotă: Un ciobănesc ger­man, un doberman și un motan au murit. Ajunși în Rai, Dumnezeu îi în­treabă cum stau la capitolul credință.  Ciobănescul german răspunde: ,,Eu cred în disciplină, antrenament și loialitate față de stăpînul meu”. Dumnezeu îi răspunde: ,,Atunci șezi în dreapta mea”. Vine rîndul dober­manului: ,,Eu cred în pro­tecție, atenție și devotament față de stăpînul meu”. Dumnezeu îi spune: ,,Atunci șezi în stînga mea”. Imediat se întoarce spre motan și îl întreabă: ,,Tu în ce crezi?”. Motanul nu stă pe gînduri: ,,Eu cred că tu stai pe locul meu”.
O glumă ce reflectă perfect tupeul de care motanii dau dovadă în dese rînduri și care se potrivește – cred eu – cu noul concept strategic al OTAN (NATO), votat zilele acestea la Madrid, unde a avut loc o nouă întîlnire între țările membre, printre care și România. Reuniunea are loc în condițiile războiului din Ucraina, prilej pentru alianța militară de a-și redefini prioritățile și de a-și numi dușmanii sub forma noului concept strategic al alianței.
Jens Stoltenberg, secretarul gene­ral al NATO, a spus că noua strategie a Alianței prevede acordarea unei atenții sporite Chinei, care, deși nu e un inamic, a investit mult în armament și încearcă să controleze infrastructura tehnologică folosind rețelele de telefonie 5G.
Acesta a continuat spunînd: ,,Vom conveni asupra unei schimbări fundamentale a descurajării și apărării noastre, cu mai multe formațiuni de luptă desfășurate, cu mai multe forțe avînd pregătire ridicată și, de asemenea, cu mai multe echipamente prepoziționate”, denumind schimbările planificate „cea mai mare revizuire a colectivului nostru de apărare de la sfîrșitul Războiului Rece”. Polonia susține planul Alianței de a mobiliza un număr de 300.000 de soldați în alertă maximă pentru apărarea țărilor membre ale Alianței aflate în vecinătatea Rusiei, cum nu s-a mai întîmplat din anii ʼ80, de pe vremea Războiului Rece.
Pe de altă parte, secretarul britanic de Externe Liz Truss  a declarat cu acest prilej că Rusia trebuie învinsă înainte de a începe negocierile de pace, avertizînd că aliații trebuie să se gîndească foarte atent la mesajele pe care le trimit președintelui chinez Xi Jinping, fiindcă „este cu siguranță foarte îngrijorător faptul că China face acum declarații despre OTAN, face declarații despre suveranitatea Insulelor Falkland și se deplasează cu adevărat din sfera Indo-Pacific. De aceea este atît de important ca OTAN să răspundă cu conceptul nostru strategic, care face referire în mod specific la China”. Oficialul a adăugat că este „foarte clar că Rusia este partenerul junior în această relație”: „Știm că China urmărește îndeaproape Ucraina; își extind capacitatea militară și își extind influența globală”, a completat Truss.
Păi, stimată doamnă, Marea Britanie ce a făcut în ultimii 200 de ani? Nu și-a extins influența globală, la fel ca SUA? Acum, cînd aveți concurenți, nu vă convine? Truss a mai avertizat că „în timp ce China își extinde influența prin constrîngere economică și construiește o armată capabilă, există un risc real ca ei să se considere suficient de puternici, iar asta să ducă la o greșeală de calcul catastrofală, cum ar fi invadarea Taiwanului. Este exact ceea ce am văzut în cazul Ucrainei: o greșeală strategică de calcul a lui Putin”.
Premierul belgian Alexander De Croo a declarat că sfîrșitul războiului poate fi foarte departe, deoarece condițiile nu sînt optime pentru o negociere, sancțiunile economice durează și rănesc ambele părți, iar Ucraina are nevoie de sprijin militar sporit. Principala provocare pentru aliații OTAN va fi protejarea populațiilor lor de efectele sancțiunilor împotriva Rusiei și ale consecințelor războiului său din Ucraina. „Puteți face politică externă și puteți face geopolitică atîta timp cît populația voastră autohtonă încă o susține”, a spus el la summitul OTAN. Belgianul are dreptate. Atîta timp cît războiul e departe și constituie doar un eveniment la care privești din fotoliu e cam greu să-i ceri cetățeanului european să facă sacrificii pentru o țară aflată în celălalt capăt al continentului. Aliații vor trebui să-și sporească ajutorul militar acordat Ucrainei „într-un mod dramatic”, în lunile viitoare, a spus De Croo.
Pe de altă parte, președintele Joe Biden a declarat că SUA își vor îmbunătăți poziția de forță în Europa, inclusiv prin stabilirea unui „cartier general permanent” în Polonia, prin menținerea unei brigăzi rotative suplimentare cu cartierul general în România, prin îmbunătățirea desfășurărilor rotative în statele baltice, prin trimiterea de escadroane F-35 suplimentare în Regatul Unit și staționînd apărare aeriană suplimentară în Germania și Italia.
Observ de aici două chestiuni: 1. preocuparea majoră a OTAN o constituie Rusia și China, văzute ca un tot unitar; 2. democrațiile occidentale continuă să-și bage nasul în treburile celorlalte state de pe glob spunîndu-le cum să trăiască și ce să facă, pentru a le impune propriul lor model de viață. Să le luăm pe rînd:
1. OTAN a declarat în noul său concept de organizare că ,,Rusia e cea mai importantă și mai directă amenințare la adresa securității aliaților și la stabilitatea din regiunea nord-atlantică”. De ce? Fiindcă a ajuns aproape de granițele României, care e țară OTAN. Păi și ce dacă? Nu ziceau ei, cînd au fost la un pas să-și pună rachete pe teritoriul Ucrainei, că Rusia nu are de ce să-și facă probleme și să declare extinderea OTAN drept amenințare la adresa ei? Așa ziceau. Nu s-au agitat ei că de ce masează Rusia 200.000 de oameni pe frontiera cu Ucraina? Păi acum de ce aduc 300.000 de soldați în Europa și împînzesc continentul cu avioane și arme? Au senzația că vine Putin peste ei? Nu cred, dar oamenii sînt contaminați de „misecuvinism”, lor li se cuvine, ei au dreptul să impună altora modelul lor de viață deși poate azerilor le e bine așa, iranienilor de asemenea, poate iugoslavii știau de ce procedează astfel în țara lor etc. Ei au voie să se îngrijoreze pentru securitatea lor, celorlați nu le e permis.
Referitor la China, care nu apărea în fostul concept de securitate, în actualul document se scrie astfel: „Ne confruntăm cu o concurență sistemică din partea Republicii Populare Chineze, care ne contestă interesele, securitatea și valorile și care caută să submineze ordinea internațională bazată pe reguli”. Nu-i așa că vă place formularea? E superbă, nu?! Se plîng ei acolo că RPC le contestă interesele, securitatea și valorile. Vedeți printre rînduri ipocrizia și rînjetul obraznic? Dar cînd SUA au contestat interesele Coreei, Vietnamului, Cubei, Nicaraguei, Iugoslaviei, Irakului, cînd le-au amenințat și chiar încălcat securitatea și valorile – atunci cum a fost? Cine i-a chemat pe ei să încalce independența și suveranitatea unor țrăi și să le conteste valorile? Nimeni.
Cînd „corigenții” de la Bruxelles vin să ne încalce valorile creștine și ne spun să nu mai folosim denumiri precum Paște, Crăciun etc., să nu mai purtăm cruciulițe, să nu mai sacrificăm porci de Crăciun și să aruncăm familia tradițională la coș ca să ne-ncusrim unii cu alții –  astea nu sînt contestări ale valorilor noastre? Noi de ce nu îi declarăm dușmani ai intereselor românești pe ăștia de la Uniunea Europeană? Dacă ei au dreptul, mă gîndesc că avem și noi, nu?
În continuare, oficialii afirmă despre chinezi că „subminează ordinea internațională bazată pe reguli”. Nu, serios! Dar cînd Collin Powell, Dumnezeu să-l ierte, a venit în fața ONU cu două punguțe în care era un praf alb, folosit, chipurile, de Saddam Husein ca să ucidă irakieni, prezentîndu-l drept dovadă irefutabilă și să recunoască ani mai tîrziu ca a mințit cu nerușinare pentru a putea declanșa „operațiunea specială” a armatei americane în Irak – aia nu a fost „subminarea ordinii internaționale bazate pe reguli”? Cînd armata americană a intrat peste atîtea state independente și suverane fără mandat ONU, atunci nu a încălcat regulile internaționale? Cam cît de obraznic trebuie să fii ca să scrii așa ceva? Uite cam atît.
Tupeul a mers pînă acolo încît, în timpul „chefului european” pe care liderii grupului G7 l-au făcut în Germania, și despre care am scris în paginile revistei, aceștia au cerut Chinei, stat suveran și independent, neaflat în relație de vasalitate nici cu SUA nici cu UE, să-și folosească influența ca să preseze Rusia să-și retragă forțele din Ucraina, imediat și necondiționat, și să renunțe la „pretențiile maritime expansive” în Marea Chinei de Sud. Cum China are politicieni din clasa vertebratelor, nu a nevertebratelor, cum avem noi, răspunsul a fost următorul: „Țările G7 reprezintă doar 10% din populația lumii. Ele nu au dreptul să reprezinte lumea sau să creadă că valorile și standardele lor ar trebui să se aplice lumii”. Cum ar veni: „ia vedeți-vă de treaba voastră”!
În al doilea rînd, ce-și tot bagă nasul americanii peste tot? N-au ce face acasă? Se plictisesc în viețile lor și se gîndesc să le facă și pe ale noastre la fel de plicticoase și de false? Am scris de nenumărate ori, și în problema legată de Pactul verde, dar și de războiul din Ucraina, că, în afară de UE și de SUA, absolut nimeni de pe planetă nu este interesat de reducerea valorilor de bioxid de carbon și nici de ce face Rusia. Am scris în „Nealiniații” că țările din BRICS sînt o forță de luat în seamă, că vor o lume bipolară și că așteaptă ca SUA să-și rupă gîtul, ceea ce sigur se va întîmpla la un moment dat, ținînd cont de conducătorii pe care îi are. mOTAN-ul nostru are și tupeu și e și ipocrit atunci cînd se declară alianță defensivă, dar înarmează Ucraina contribuind indirect la distrugerea infrastructurii țării și la moartea fiilor ei, că tot îi place lui expresia „pagube colaterale” – înțelegeți cît preț pune pe viața unui om, lucru care se vede și din protestele contra legii care blochează avorturile în SUA. Cert e că mOTAN-ul nu vrea pace, ci război cu orice preț. Nu știu ce i-a făcut Dumnezeu motanului din anecdotă după răspunsul acela plin de tupeu, însă cred că mOTAN-ului nostru nu-i va fi prea bine, pentru că prea și-a făcut mulți dușmani și la un moment dat o să înceapă „să-l cam strîngă planeta”.
NICU MARIUS MARIN,
antreprenor HORECA

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite