TRANSILVANIA MULTICULTURALĂ (I)
  • 09-07-2021
  • 1 Comentariu
  • 1003
  • 4

Cuvînt înainte

După ce am terminat de scris ghidurile de turism ale României în engleză și în română (,,Ghid prin România” și ,,România Travel Guide”) am realizat că nu am aprofundat lucruri ce ar putea fi interesante pentru un turist, așa că mă voi apleca asupra lor în acest material care tratează, generic, „Transilvania multiculturală”. E un concept extrem de interesant, ce aduce în atenție faptul că turistul străin ajuns în Transilvania și, implicit, în România, nu ajunge în ,,țara lui Dracula”, ci într-un teritoriu exemplu de civilizație și spiritualitate europeană. M-am gîndit că, dezvoltînd acest subiect, am să ajut la popularizarea României ca destinație turistică și evident a Transilvaniei, arătînd totodată, în special străinilor, că trebuie să vină aici la noi acasă, să mă cunoască.

Sper ca această lectură să vă lămurească asupra faptului că, deși sîntem situați la marginea culturii occidentale, nu am fost nicidecum lăsați în afara acesteia. E drept că în Transilvania iradierea culturii vestice a fost mai puternică sub toate formele ei, dar nici ținuturile locuite de românii de dincolo de Carpați nu au scăpat de aceste influențe culturale occidentale.

Nu am fost însă doar niște copiatori sau aliniați la cultura europeană, ci am produs noi înșine niște exemple de cultură europeană cum în Occident nu există: conviețuirea pașnică a națiunilor și a religiilor în același teritoriu, înfrumusețări și adaptări ale arhitecturii și artei europene la particularitățile noastre, care au născut frumuseți originale ce uneori depășesc în profunzime originalele europene; am să susțin întotdeauna că fresca Judecata de Apoi de la Voroneț este, iconografic vorbind, mult peste ce a reușit Michelangelo în Capela Sixtină cu a sa Judecată de Apoi, care, în schimb, ca dinamică și realism al corpului uman, este o capodoperă.

Vreau, ca și în cealaltă carte a mea, ,,Ghid prin România”, să vă demonstrez încă o dată că nu sîntem niște paria ai Europei, ci unii dintre cei mai vechi cetățeni ai săi, creatori și păstrători de spiritualitate și cultură europeană, iar Transilvania este și acum un exemplu pentru cum ar trebui să arate Uniunea Europeană în viitor.

* * *

Transilvania este o mică Europă. Venind aici, unde s-au născut limba și națiunea română, e ca și cum ați vizita Europa. De ce?

1. Toate familiile lingvistice importante ale Europei locuiesc aici: latini, germani, maghiari (fino-ugrici);

2. Toate religiile importante ale Europei sînt aici: ortodocși, catolici, protestanți;

3. Toate marile stiluri arhitecturale ale Europei se regăsesc aici: romanic, gotic, baroc.

O să vedem în cele ce urmează cum au acționat unii asupra altora, cum au colaborat, dar și cum s-au tolerat unii pe alții, într-un exemplu de Pre Uniune Europeană. Sigur că au mai fost și dispute, dar în ce familie nu există certuri? Important este că, în cele din urmă, români, maghiari și sași am trăit, trăim și vom trăi în bună înțelegere aici, în casa noastră.

Mai departe o să vorbim despre familiile lingvistice importante ale Europei prezente aici. O să vedem cum au ajuns pe acest teritoriu și cum au trăit împreună.

Latinii – romanii (1)

La începuturi, acest teritoriu era acoperit de păduri imense. Timpul a trecut, și pe acest pămînt au venit în urmă cu 40.000 ani primele națiuni indo-europene. În prima Epocă a fierului, în anul 1200 î.Chr. aici au apărut tracii, care aveau o înaltă cultură spirituală și materială și care locuiau teritoriul din Peninsula Balcanică, ajungînd pînă la Bosfor și Dardanele. Au participat și la Războiul Troian, iar după ce au fost înfrînți, tracii Dardani și Bosforani s-au urcat pe corăbii și au plecat pe Mediterană ajungînd pe coastele actualei Italii, unde s-au combinat cu indigenii, aducînd o importantă contribuție la nașterea limbii latine de mai tîrziu.

(va urma)

Marius Marin

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite