- 03-04-2024
- 0 Comentarii
- 363
- 3
Pe data de 11 septembrie 2001 lumea privea cu uimire cum Statele Unite ale Americii erau lovite într-un simbol – turnurile gemene din New York, pentru ca un alt avion să lovească Pentagonul. Au curs rîuri de cerneală pe tema tragediei, s-au scris și s-au spus multe lucruri, s-au lansat teorii ale conspirației, însă o întrebare a rămas pe buzele tuturor: cum a fost posibil ca un sistem de securitate atît de performant, cum era și sînt convins că încă este cel american, să fie fentat de niște arăbeți?
Ceea ce știm sigur este că tragedia a permis începerea războiului contra terorismului și, pe cale de consecință, intervențiile SUA în Afganistan și Irak. Ca să ne reamintim cum au stat lucrurile, o să citez din site-ul pewresearch.org: „Inițial, publicul era încrezător că efortul militar al SUA de a distruge rețelele teroriste va avea succes. O majoritate considerabilă (76%) a fost încrezătoare în succesul acestei misiuni, 39% declarîndu-se astfel. Sprijinul pentru războiul din Afganistan a continuat la un nivel ridicat pentru cîțiva ani. Într-un sondaj efectuat la începutul anului 2002, la cîteva luni după începutul războiului, 83% dintre americani au declarat că sînt de acord cu campania militară condusă de SUA împotriva talibanilor și al-Qaeda în Afganistan. În 2006, la cîțiva ani după ce Statele Unite au început operațiunile de luptă în Afganistan, 69% dintre adulți au spus că SUA au luat decizia corectă în utilizarea forței militare în regiune. Doar doi din zece au spus că a fost o decizie greșită. Graficul arată că sprijinul public pentru retragerea trupelor americane din Afganistan a crescut după ce Osama bin Laden a fost ucis în 2011.
Dar, pe măsură ce conflictul s-a prelungit, mai întîi prin președinția lui Bush și apoi prin administrația lui Obama, sprijinul a șovăit și americanii au favorizat retragerea forțelor americane din Afganistan. În iunie 2009, în timpul primului an de mandat al lui Obama, 38% dintre americani au spus că trupele americane ar trebui îndepărtate din Afganistan cît mai curînd posibil. Ponderea care favorizează o retragere rapidă a trupelor a crescut în următorii cîțiva ani“.
„Un moment de cotitură a venit în mai 2011, cînd US Navy SEAL au lansat o operațiune riscantă împotriva complexului lui Osama bin Laden din Pakistan și l-au ucis pe liderul al-Qaeda. Publicul a reacționat la moartea lui bin Laden mai mult cu un sentiment de ușurare decît de jubilație. O lună mai tîrziu, pentru prima dată, majoritatea americanilor (56%) au spus că forțele americane ar trebui aduse acasă cît mai curînd posibil, în timp ce 39% au susținut forțele americane din țară pînă cînd situația se va stabiliza”.
Așadar, oamenii au fost de acord să răzbune civilii care au murit nevinovați în atacurile din acea zi pe întreg teritoriul țării lor, însă după uciderea celui considerat vinovat, Osama bin Laden, au decis că nu mai au ce căuta în Afganistan. A fost o tragedie convenabilă pentru că americanii și-au putut testa armele, și-au putut arăta puterea în zonă și industria lor militară a făcut bani, pe lîngă cine știe ce alte profituri au tras din asta.
La începutul lui 2020, debuta pandemia de COVID-19. O tragedie care a curmat milioane de vieți în întreaga lume. De ce cred că a fost una convenabilă?
În primul rînd, pentru că unele firme producătoare de vaccinuri și, în special, Pfizer, au făcut miliarde de dolari vînzînd un vaccin insuficient testat, care nu a putut opri infectarea, ba mai mult: a declanșat boli autoimune în cazul unor persoane vaccinate, cauzîndu-le moartea. Știți foarte bine că nici acum nu ni s-a spus de ce UE, dar și România, au cumpărat mult mai multe vaccinuri decît aveau nevoie.
În al doilea rînd, a fost un bun exercițiu pentru nebunii care conduc lumea, să verifice pînă unde pot merge cu încălcarea drepturilor și libertăților, motiv pentru care chinezii erau blocați în apartamente și li se ucideau animalele de companie, iar noi nu ne puteam îngropa morții cum se cuvine și trebuia să stăm terorizați în case. Totul pînă într-o zi, cînd Putin a invadat Ucraina. Brusc, virusul a dispărut.
Războiul din Ucraina a fost următoarea tragedie convenabilă – atît rușii cît și americanii au scăpat de muniția și armamentul vechi făcînd astfel loc în depozite pentru cel nou, care urmează a fi produs și va aduce mulți bani industriei de armament, SUA au vîrît NATO în coasta Rusiei așa cum își doreau, au făcut praf economia UE prin sancțiunile pe care le-au impus rușilor, ne-au decuplat de la gazul ieftin al lui Putin distrugînd conductele, și, după cum se exprima la un moment dat un înalt oficial american, au omorît foarte mulți ruși, declanșînd o rusofobie oribilă, vecină cu xenofobia.
Cînd credeam că le-am văzut pe toate, s-a petrecut o altă tragedie: ziua de 7 octombrie 2023, cînd grupuri teroriste de palestinieni din Gaza au pătruns în teritoriul statului Israel. Au măcelărit oameni nevinovați, au violat, au comis atrocități inimaginabile, au incendiat case, au ucis copii, au pustiit totul în cale. A urmat o reacție puternică a statului Israel, care s-a dus cu aviația peste „gazieni” și i-a făcut terci, la propriu. O tragedie, dar una convenabilă, fiindcă în acest fel Israelul a terminat cu Fîșia Gaza care le stătea ca o sulă în coaste (vorba lui Ion Iliescu), iar grupurile de comuniști (a se citi „neo-liberali” și „progresiști”) au putut să-și arate nestingheriți antisemitismul.
Capac la toate astea pune atacul soldat cu 140 de morți de la o sală de concerte de la marginea Moscovei, petrecut zilele trecute. Ziarul European Conservative scrie următoarele: „Rusia a acuzat patru bărbați pentru comiterea unui act de terorism în urma masacrului de vineri, petrecut în sala de concerte de la Moscova, care s-a soldat cu moartea a 137 de persoane și a rănit încă 182. Cei patru bărbați, cetățeni ai fostei republici sovietice predominant musulmane a Tadjikistanului, sînt acuzați că sînt responsabili pentru atacul care a avut loc în timpul unui concert rock la Crocus Hall, vineri seară. Alte șapte persoane au fost, de asemenea, reținute pentru implicarea lor în atac.
Gruparea teroristă Statul Islamic (IS) a revendicat masacrul, iar sîmbătă a publicat imagini ale atacului. Motivul probabil al Statului Islamic pentru a lovi Rusia este intervenția acesteia în 2015, în timpul războiului civil din Siria. În octombrie 2015, o bombă instalată de IS a doborît un avion rusesc de pasageri deasupra Egiptului, ucigînd toate cele 224 de persoane aflate la bord. Grupul a revendicat, de asemenea, mai multe atacuri în Caucazul rusesc și în alte regiuni în ultimii ani. Potrivit oficialilor americani, Statele Unite dețin informații care confirmă pretenția de responsabilitate a Statului Islamic. Casa Albă a declarat că a împărtășit informații cu Rusia la începutul acestei luni despre un atac planificat la Moscova, pe care ambasadorul Rusiei în Statele Unite l-a negat. Președintele rus Vladimir Putin, deși a numit atacul un act de teroare, pînă acum nu a menționat Statul Islamic, în schimb a sugerat că Ucraina – care a fost invadată de forțele ruse în urmă cu mai bine de doi ani – a jucat un rol important. Despre oamenii înarmați el a spus: «Aceștia au încercat să se ascundă și s-au deplasat spre Ucraina, unde, conform datelor preliminare, le-a fost pregătită o cale pentru a trece frontiera de stat»”.
De ce e asta o tragedie convenabilă? Fiindcă îi permite lui Putin să își întărească susținerea populară, mai ales că, deși probele de pînă acum cît și declarațiile publice ale IS indică organizația drept organizator al masacrului, președintele rus încearcă să demonstreze implicarea Ucrainei în planificarea și susținerea atacului.
Ce punct comun găsim între aceste patru tragedii? De fiecare dată s-a pus întrebarea „cum a fost posibil?”. Cum a fost posibil ca teroriștii să pregătească atacurile și apoi să treacă fără probleme prin dispozitivele de securitate americane, evreiești și ruse, deși de fiecare dată acestea au fost avertizate de colegii din serviciile de informații rivale sau aliate despre iminența unui atac? Cum a fost posibil ca un virus atît de periculos, cum ne-a fost prezentat COVID, să scape dintr-un laborator din China? Este exact aceeași rețetă după care s-a acționat inclusiv la atacul japonez contra bazei navale SUA de la Pearl Harbor, ce a avut drept consecință atragerea Americii în război.
Cred că organizatorii acestor crime ar trebui să-și schimbe scenariul fiindcă de aproape 100 de ani aplică aceeași schemă și oamenii încep să-și dea seama de păcăleală, deși, dacă mă gîndesc bine, majoritatea nu vede mai departe de lungul nasului, neuronii nu fac sinapse ca să pună lucrurile cap la cap, uită de la mînă pînă la gură și se duce după fentă.
Ce o să facă acum Putin? – se întreabă toată lumea. Păi ce să facă? Dacă va descoperi că Ucraina și aliații ei stau în spatele crimelor din sala de concerte o să aibă motiv să șteargă Kiev-ul de pe fața pămîntului și va declanșa o operațiune propagandistică fără precedent de incriminare și demonizare a terorismului ucrainean. Dacă într-adevăr e vorba de IS, o să lase să planeze ideea că totuși ucrainenii au fost implicați ca să continue războiul. Rău e că toate tragediile astea produc moartea unor oameni nevinovați pentru ca cei vinovați să își construiască imperii financiare, să își vadă împlinite ambițiile politice sau cine știe ce alte gînduri demente.
Ca de obicei, trebuie să fim atenți la ce se întîmplă în jurul nostru și să nu credem tot ceea ce ni se spune decît după o temeinică analiză.
IOAN TEODOR
- 30-09-2024
- 0 Comentarii
- 113
- 0
17.2 C