Tînărul David Popovici devine marea vedetă a înotului mondial.
  • 20-06-2022
  • 0 Comentarii
  • 200
  • 1

● În contextul vremii tot mai capricioase cu care ne confruntăm în ultimul timp, lansarea unei rachete antigrindină, pentru spargerea norilor formați în urma unui ciclon din Marea Mediterană, trebuia să fie o operațiune de bun augur. Toate bune și frumoase, numai că aceasta și-a greșit ținta, nimerind în curtea unui sătean din județul Vrancea, stîrnind panică printre localnici. În mod normal, racheta ar fi trebuit să se autodistrugă în aer, dar probabil ceva nu a funcționat. Cazul este anchetat acum de poliție. ● Val de nemulțumiri în toată țara: românii protestează împotriva scumpirii carburanților, prețurile crescînd de opt ori numai într-o singură lună! ● După șase ani, fostul premier, Victor Ponta, a avut cîștig de cauză la CEDO, în procesul cu Lucian Isar. De menționat că, în țară, Ponta pierduse procesul, fiind amendat cu 10.000 de lei pentru afirmații defăimătoare. Concluzia? V. Ponta va fi despăgubit cu 2.200 euro, bani returnați de către statul român.
● Insula Șerpilor de la Marea Neagră, transformată de ruși într-o adevărată fortăreață: în zonă au fost aduse șase nave de război cu 36 rachete „Kalibr”, 46 de nave noi și alte două submarine. ● Un reprezentant al ONU îi avertizează pe ruși să nu adopte cu forța copiii ucrainieni (care ar fi de ordinul miilor), mutați în Rusia de la începutul invaziei. ● Ucraina nu mai vrea nimic rusesc pe teritoriul ei. Parlamentul de la Kiev a adoptat un proiect de lege pentru interzicerea muzicii rusești, a importurilor și distribuției de cărți și alte produse tipărite din Rusia, Bielorusia și din regiunile din Ucraina ocupate de separatiștii susținuți de Rusia, ,,în vederea protejării culturii”. Proiectul de lege care interzice muzica în limba rusă în public crește, de asemenea, cota de muzică ucraineană la radio și televiziune de la 35% la 40%. În plus, sînt interzise turneele artiștilor ruși, dar prevede excepții pentru artiștii care au condamnat public invazia rusă în Ucraina. ● Pentru că toţi sportivii din Rusia şi Belarus sînt interzişi la turneul londonez de la Wimbledon, ca urmare a războiului declanşat în Ucraina, tenismena rusă Natela Dzalamidze a hotărît să reprezinte de acum înainte Georgia, astfel că va putea fi prezentă pe iarba de la All England Club. O decizie care ar putea să nu fie privită cu ochi buni la Moscova, orașul în care s-a născut. ● După doi ani de pandemie, anul acesta, în vacanța de Rusalii, turiștii au cheltuit pe litoral peste 150 de milioane lei.
● Crește consumul de droguri, constată și Lucian Bode, ministrul de Interne; poliția a inițiat o serie de controale și în penitenciare. ● „Variola maimuței” se extinde și în România: au fost confirmate, pînă la această oră, 4 cazuri. UE a decis cumpărarea a 110 mii de doze de vaccin contra acestui virus. ● Angajații din sistemul sanitar au desfășurat proteste ample în fața Guvernului. Ei cer mărirea salariilor, mai ales pentru riscurile suportate în perioada pandemiei. ● Scumpiri și la momente funeste: o noapte la capelă a ajuns să coste mai mult decît o noapte la pensiune. Lumea, disperată! ● Elena Udrea a fost extrădată din Bulgaria. Ajunsă în țară, a fost dusă la Penitenciarul Tîrgșor, unde va sta trei săptămîni în carantină, urmînd apoi ispășirea pedepsei. ● În perioada 13-19 iunie a.c., agenda președintelui României a fost deosebit de încărcată: participarea în Olanda la o reuniune în format închis, primirea în țară a președintelui Franței, Emmanuel Macron, deplasarea la Kiev, unde, alături de președinții Italiei, Franței și Germaniei, a purtat discuții cu Volodimir Zelenski pentru găsirea unei soluții de încetare a războiului, apoi a urmat întîlnirea cu Majestatea sa, Phelippe al Belgiei, la Baza 57 Aeriană, Mihail Kogălniceanu, unde se află și un contingent de militari belgieni. ● După vizita în țara noastră, Emmanuel Macron s-a deplasat în Republica Moldova. „Este prima vizită după 20 de ani – a subliniat Maia Sandu – a unui președinte francez, iar relațiile dintre țările noastre au devenit mult mai dinamice. Franța este pentru noi un partener economic important”. ● ANRE anunță că dă liber la forarea gazelor în Marea Neagră. Să fie într-un ceas bun! ● Compania ALRO Slatina anunță că peste 500 de angajați ai Societății vor intra în șomaj tehnic. ● În ultimul timp, se poate vorbi de o adevărată mafie a carnetelor de conducere false. De ce ne-am mira că Romănia se află pe primul loc în UE la accidente rutiere soldate cu decese? ● SUA și UE cer Rusiei să elibereze porturile de la Marea Neagră de navele rușești, pentru a înlesni transportul a milioane de tone de cereale din Ucraina, în vederea evitării foametei în lume. ● Înainte de război, Ucraina deținea 30 milioane de terenuri agricole, iar acum, din cauza invaziei, un sfert dintre acestea au rămas necultivate sau, cultivate fiind, au fost distruse de bombardamente. ● Papa Francisc dorește să meargă la Moscova pentru a avea o discuție cu Vladimir Putin pe tema încetării războiului din Ucraina. ● Pentru a ține piept rușilor, Volodimir Zelenski cere liderilor europeni ca Ucraina să fie susținută cu noi cantități de arme: 300 de lansatoare, 1.000 de obuziere, 500 de tancuri și alte echipamente militare. ● Peste două sute de refugiați ucrainieni solicită acces la serviciile de sănătate din țara noastră.
● Vacanțele pe Litoral, anul acesta, sînt cu 15% mai scumpe fată de anul precedent. ● Legume, pe bază de abonament. La Pănătău, județul Buzău, verdețurile, luate din seră și puse în lădițe, sînt date direct abonaților. ● La 19 ani distanță de la momentul memorabil al premiilor MTV, Britney Spears și Madonna s-au sărutat din nou. Cele două vedete au recreat momentul
pasional, în timpul nunții lui Britney, care a avut loc pe 9 iunie, la Paris. ● AUR se alătură protestelor contra creșterii exagerate a prețurilor. Se cere plafonarea acestora. ● A început exploatarea resurselor de gaze din Marea Neagră și, odată cu aceasta, au renăscut speranțele românilor pentru cîștigarea independenței energetice.
● Un urs, venind dinspre pădurea Dîmboviței, a fost văzut mergînd agale către palatul din pădurea Scroviștei, apoi s-a îndreptat către palatul din pădurea Snagov, de unde se vede că... e un urs cu pretenții! ● Tragerea la sorți a desemnat adversara echipei CFR Cluj în primul tur al cupelor europene: Piunik Erevan (Armenia). Să sperăm că echipa noastra va prinde și turul al doilea...
● Pe 17 iunie a.c. a început Campionatul european de scrimă, la seniori, din Antalya (Turcia), unde țara noastră a deplasat 12 fete și 4 băieți. ● La Campionatul Mondial de gimnastică aerobică de la Guimaraes (Portugalia), România a cîștigat medalia de argint pe echipe.● Podul de 916 metri de  peste Luțca (Neamț) s-a prăbușiț la șapte luni de la inaugurare, prinzînd sub dărîmături două mașini! În urma acestui incident, Ionel Arsenie s-a autosuspendat din funcția de președinte al PSD Neamț. În plus, DNA a deschis un dosar. ● Femeile de succes din România au fost premiate în cadrul Galei ,,Top 100 femei de succes”, eveniment organizat de revista ,,Capital”. Printre laureate s-au numărat Sabrina Preda, realizator de emisiune la Antena 3, dar și Gabriela Firea, căreia i s-a decernat Premiul pentru promovarea proiectului de creștere a natalității din România. ● Geminoid – DK este numele primului android care te-ar putea păcăli că e viu! ● Pacienți redirecționați? Aceasta este măsura anunțată pentru tratarea bolnavilor de pe Litoral, în condițiile în care Spitalul de boli contagioase Constanța se află în lucrări de curățenie și reparații, tocmai în plin sezon estival. ●  Nou record pentru datoria publică a României: statul s-a îndatorat cu peste 600 miliarde lei! ● În plină criză, pădurarii vor primi costume din stofă fină, care vor costa, în total, circa 100 mii de euro! ● ANAF anunță, pentru perioada următoare, efectuarea unor controale la sînge, pentru depistarea evazioniștilor. Șeful ANAF afirmă că peste cinci sute de mii de milionari, persoane fizice, nu și-au declarat veniturile și că peste 200 miliarde de euro nu sînt impozitate. „Și Al Capone, subliniază el, a fost arestat pentru evaziune fiscală”.● Tramvaie noi, cumpărate cu bani europeni, au fost trase pe dreapta. Unii dintre vatmani nu știu să le conducă. ● De-ale justiției: condamnați la închisoare după ce au furat un vas cu untură și două pălării.● La Iași, o șoferiță beată, care circula cu 160 km pe oră, a omorît patru muncitori care lucrau la reparația unei guri de canalizare. Alţi trei muncitori au fost răniţi şi au fost duşi la spital.
● China a lansat la apă al treilea portavion gigant. ● În calendarul popular, data de 24 iunie este cunoscută drept ziua de Sînziene sau Drăgaica, zi în care credincioșii ortodocși sărbătoresc și nașterea sfîntului Ioan Botezătorul. Mergînd pe firul tradiției, în multe localităti din țară sînt organizate, cu acest prilej, spectacole tematice. La Buzău, spre exemplu, locul unde se desfășoară asemenea manifesțări a rămas cunoscut sub denumirea de „Tîrgul Drăgaica”.
● Ultima oră: veste îmbucurătoare pentru sportul românesc. Tînărul David Popovici devine marea vedetă a înotului mondial. Presa de specialitate din Occident scrie la supelativ despre puștiul de 17 ani din România, după ce acesta s-a calificat în finala Mondialelor cu cel mai bun timp, reprezentînd și un nou record mondial de juniori.
IOAN STOICA

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite