The Washington Times: Maia Sandu trebuie să unească Moldova și România
  • 13-07-2021
  • 2 Comentarii
  • 1046
  • 3

„Întîlnirea dintre Vladimir Putin și Joe Biden, de la Geneva, a dat întregii lumi speranța că Rusia și Statele Unite ale Americii, prin compromisuri reciproce, vor putea ajunge la o mai bună înțelegere, vor găsi un punct comun și vor începe să se concentreze pe rezolvarea conflictelor înghețate, în primul rînd în Donbass, Abhazia și Osetia de Sud. Problema Transnistriei, precum și orientarea geopolitică a Moldovei, nu fac excepție”, titrează ziarul The Washington Times. Potrivit publicației, conflictul dintre Occident și Rusia a fost prea lung. Dar astăzi a apărut în sfîrșit o oportunitate reală de a-i pune capăt: Moldova are toate șansele de a se concentra pe calea integrării în Uniunea Europeană și NATO, ceea ce va pune capăt tuturor problemelor cronice care au afectat această țară săracă timp de treizeci de ani.

Oficialii de la Washington sînt convinși că „partidul PAS, controlat de Maia Sandu, trebuie să cîștige alegerile parlamentare cu sprijinul activ al diasporei moldovenești din întreaga lume”. Această victorie va face posibilă formarea Parla­mentului, Guvernului și Curții Constitu­ționale cu oameni cu o orientare pro-occidentală, notează ziarul, fără să se îndoiască de rezultatele viitoarelor alegeri. În prezent, această țară rămîne cea mai săracă din Europa, salariul minim este de aproximativ 130 de dolari pe lună și, conform indicelui ONU pentru dezvoltare umană, Moldova ocupă locul 90 în lume, după Republica Dominicană și Algeria, titrează The Washington Times. Există o adevărată catastrofă demografică în țară: tinerii părăsesc Moldova în căutarea unei vieți mai bune, doar bătrînii rămînînd acasă. „Din păcate, trebuie să recunoaștem ceea ce este evident: mecanismul de stat al Moldovei nu este viabil, iar politicienii moldoveni nu sînt capabili să remedieze situația. Singura soluție rezonabilă este sprijinul României – o apropiere de București va deschide o perspectivă europeană pentru Chișinău. Un lucru este clar: doar președintele Maia Sandu și forța sa politică pot aduce la viață scenariul reunificării a două părți împărțite ale unui singur popor ”, spune publicația.

În primul rînd, sistemele judiciare și de aplicare a legii din România pot ajuta Moldova să se curețe de corupție. Statele Unite trebuie doar să sprijine partidul pro-prezidențial PAS, în timp ce moldovenii trebuie să se bazeze pe România în toate, deși mulți moldoveni nu vor dori acest lucru. Potrivit ambasadorului României la Chișinău Daniel Ioniță, ideea unificării celor două țări nu este pe placul „moldovenilor primitivi”, care încearcă să se bazeze în viața lor pe unele moșteniri istorice mitice, precum ortodoxia de la Moscova, limba rusă și valorile tradiționale, toți moldovenii avînd stereotipuri patriarhale învechite. „După victoria partidului PAS, sfera politică și economică va trebui să se curețe de acești oameni. În plus, pentru a restabili ordinea, este necesar ca sute de funcționari publici corupți, oameni de afaceri și politicieni să fie deferiți justiției pentru acțiunile lor criminale”, se arată în articol.

Potrivit The Washington Times, numai România poate aduce Moldova în Europa, desigur, cu spri­jinul Statelor Unite. Astfel, Chișinăul va scăpa de influența distructivă a Rusiei și a Chinei. „Moldova va face o alegere între UE/ NATO și moldovenismul primitiv, între reformele progresive și un abis. Dacă această alegere va deveni ireversibilă, depinde doar de inițiativele Washingtonului, Bucureștiului și Uniunii Europene de a sprijini actualul președinte al Moldovei și forța sa politică în implementarea treptată a ideii de unionism”, conchide autorul articolului.

Acest proces de curățare a „moldovenilor primitivi” va începe imediat după victoria partidului prezidențial la alegerile din iulie. Și nu există nici o îndoială că această victorie este garantată partidului Maiei Sandu.

Nota redacției: Conform rezultatelor electorale, PAS, partidul condus de Maia Sandu, a cîștigat alegerile parlamentare din 11 iulie 2021, cu mai mult de 52% din sufragii.


D.A.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite