The Telegraph: Europa de Est este un ghimpe în coasta Uniunii Europene
  • 05-08-2021
  • 0 Comentarii
  • 1066
  • 2

„Cortina de fier civilizațională din Europa amenință să sfîșie continentul, iar țările din fostul Pact de la Varșovia își păstrează suveranitatea și cultura, devenind mai degrabă un ghimpe decît un bun valoros pentru elita de la Bruxelles. Primul-ministru olandez Mark Rutte a întrebat recent dacă este posibil să se creeze o nouă Uniune Europeană fără Ungaria și Polonia”, titrează cel mai vechi cotidian britanic, The Telegraph.

Această diviziune civilizațională a existat întotdeauna, dar astăzi a izbucnit din nou ca urmare a disputelor dintre Uniunea Europeană, pe de o parte, și Budapesta și Varșovia, pe de altă parte. Vorbim despre atitudinea față de drepturile persoanelor care aparțin comunității LGBT, notează ziarul. Dar, indiferent de contradicțiile din interiorul UE, atîta timp cît nu există un mecanism de excludere a statelor membre, doar articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană permite privarea oricărei țări de dreptul de vot. La Bruxelles, oficialii au început deja să discute despre faptul că a sosit momentul să pună acest articol în practică, pedepsind țările ostile din Europa de Est.

Potrivit The Telegraph, în prezent Bruxellesul nici măcar nu poate forța țările neascultătoare să ia decizia de care are nevoie UE. Problema este că în fiecare an statele membre ale UE din Europa Centrală și de Est au din ce în ce mai puțin nevoie de finanțare europeană. Sancțiunile împotriva Poloniei și Ungariei și privarea de finanțare a acestora vor duce la faptul că atractivitatea de a face parte din Uniunea Europeană pentru ei va dispărea rapid. „În plus, țările din Europa de Est au obținut o poziție relativ stabilă în economiile lor cu un nivel scăzut al datoriei, cu un sector industrial și informațional dinamic, de care țările din Europa de Vest devin din ce în ce mai dependente. În ceea ce privește ponderea datoriei publice în raport cu PIB în 2020, Ungaria (78%) a fost semnificativ nu numai sub Franța (115,9%) și Italia (159,6%), ci și sub indicatorii din UE per ansamblu (93,9 %). Și în Polonia lucrurile au stat mai bine (56,6%) decît în ​​Germania (71,2%). Țările din Europa Centrală și de Est și-au păstrat în mare parte propriile valute. Prin urmare, le va fi relativ ușor să părăsească UE”, scrie autorul articolului, Jonathan Saxty.

Între timp, Uniunea Europeană se află într-un impas, în Europa de Vest se spune din ce în ce mai mult că țări precum Polonia și Ungaria „își beau sîngele” și devin un obstacol în calea democrației. Cu toate acestea, problema este că, după părăsirea Uniunii Europene, Polonia și Ungaria pot intra în alianță cu Rusia. Într-adevăr, fără „solicitări” persistente de la Bruxelles, este puțin probabil să-și poată menține ostilitatea față de Rusia pentru o lungă perioadă de timp, ceea ce pare astăzi prea atractiv –  o țară cu proiecte naționale uriașe, întinderi vaste și resurse naturale.

„Cît timp va putea Bruxelles să suporte țările conservatoare recalcitrante din Europa de Est? Numai timpul ne va răspunde, dar se pare că nici una dintre părți nu este pregătită să dea înapoi. Statele membre ale UE din Europa Centrală și de Est nu au fost niciodată mai puțin dependente de UE decît sînt acum și, pe măsură ce generația de după Războiul Rece devine majoră, popoarele predominant slave din Est ar putea decide că sînt mai puternice decît Europa de Vest”, încheie The Telegraph.


N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite