The National Interest :10 motive pentru desființarea NATO
  • 21-04-2020
  • 0 Comentarii
  • 786
  • 9

Acum, NATO are o probabilitate mai mare de a contribui la distrugerea securității mondiale decat la consolidarea acesteia, deoarece împinge Rusia spre autoritarism și crește probabilitatea unui război nuclear, scrie The National Interest.

Revista consideră că liderii mondiali trebuie să redefinească cheltuielile pe fondul unei pandemii. De asemenea, se propune să pună sub semnul întrebării sprijinul și finanțarea NATO, „ale căror ambiții sunt umflate în principal de Statele Unite”.

Publicația notează că, după 70 de ani, lumea s-a schimbat dramatic, URSS și ATS nu mai există, Zidul Berlinului a căzut, dar Statele Unite sunt încă în Europa. Mai mult, NATO s-a extins contrar promisiunilor - Occidentul nu a mers către Uniunea Sovietică, ceea ce „a arătat o încredere mare”, scrie NI.

„Toate acestea ridică problema fundamentală: NATO consolidează astăzi nivelul de securitate în întreaga lume sau îl reduce de fapt”, notează revista.

Articolul prezintă primele 10 motive pentru care alianța nu mai este necesară.

În primul rând, toate cele trei motive pentru crearea NATO nu mai sunt valabile. În același timp, Occidentul a respins propunerea rusă pentru un nou acord de securitate continental în vigoare „de la Dublin la Vladivostok”. Revista consideră că, dacă această inițiativă ar fi implementată, Moscova „ar deveni un element nou al arhitecturii de securitate, de care ar beneficia comunitatea mondială”.

În al doilea rând, se observă că presupusa „amenințare rusă”, datorită căreia Statele Unite ar trebui să rămână în Europa, nu pot justifica NATO: dimensiunea economiei UE înainte de Brexit a fost de 18,8 trilioane de dolari și 16,6 trilioane de dolari după, iar volumul Economia Rusiei - doar 1,6 trilioane de dolari. Publicația consideră că Europa însăși este capabilă să se apere de Rusia.

În al treilea rând, se subliniază că Războiul Rece a fost un risc extrem pentru întreaga lume, iar situația actuală s-a agravat doar din cauza instabilității comportamentului jucătorilor non-stat, precum grupările teroriste. Aceste amenințări pot fi abordate împreună cu Rusia.

În al patrulea rând, singurul membru al NATO care a recurs la articolul 5 („un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor”) rămâne Statele Unite, iar acest lucru s-a întâmplat după atacurile din 11 septembrie, iar terorismul s-a dovedit a fi adevăratul inamic. Este indicat faptul că Rusia a oferit asistență și sprijin de informații neprețuite în lupta împotriva terorismului din Afganistan.

În al cincilea rând, există un potențial adversar la granițele Rusiei, scrie NI, ceea ce face această țară „mai predispusă la autoritarism, iar democrația slăbește în ea”.

În al șaselea rând, publicația reamintește operațiunile militare ale NATO în Serbia sub președintele Clinton și Libia sub președintele Obama, precum și războiul de 20 de ani din Afganistan, care a fost inițiat și condus de Statele Unite. Nu existau „factor rus” în ele.

În al șaptelea rând, cea mai mare amenințare la adresa umanității este „holocaustul nuclear, o veritabila sabie a lui Damocles”, scrie ziarul. NATO are baze în 29 de țări, dintre care multe la granita cu Rusia, iar omenirea se poate confrunta cu un război nuclear.

Al optulea motiv este că Statele Unite cheltuiesc aproape 70% din bugetul său pentru armată, iar nevoia de dușmani, chiar și imaginari, nu va dispărea niciodată. Publicația consideră că americanii au dreptul de a pune întrebarea de ce sunt necesare astfel de cheltuieli uriașe. Și în contextul pandemiei, s-a dovedit că sistemul de sănătate nu a primit finanțare adecvată și se află într-o stare de dezorganizare. Cheltuielile mai mici cu NATO vor elibera fondurile necesare.

A noua, forțele NATO sunt utilizate unilateral, indică NI. Acțiunea Alianței nu necesită aprobarea Congresului sau a comunității internaționale, iar America are nevoie de o diplomație puternică, nu de un instrument militar brut precum NATO.

Și, în sfârșit, al zecelea, jocurile de război din apropierea granițelor Rusiei, desfiintarea tratatelor de control al armelor reprezintă o amenințare care poate distruge omenirea, în timp ce întreaga lume este „concentrată pe un inamic mai evaziv”, scrie revista.

„În timp, vor fi inevitabil și alte probleme globale cu care țările vor trebui să facă față împreună. Cu toate acestea, NATO la 70 de ani nu este un instrument pentru a le rezolva. Este timpul să ne îndepărtăm de această confruntare și să formăm o abordare globală a securității care să abordeze amenințările actuale și viitoare ”, rezumă interesul național.

 

D.A.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite