Talibanii sînt la putere. Cine trebuie să se teamă?
  • 25-08-2021
  • 0 Comentarii
  • 526
  • 1

Sosirea mișcării talibane la putere în Afganistan creează un nou context internațional. Uniunea Europeană, de exemplu, este îngrijorată de posi­bilitatea unui nou val de refugiați care pot cere azil în Europa. Comisarul european pentru afaceri economice, Paolo Gentiloni, a propus crearea de coridoare umanitare pentru refugiații afgani, pentru a evita repetarea invaziilor anterioare ale imigranților ilegali. Un scandal a izbucnit și în Bundestagul german, din cauza faptului că nici ministrul de Externe și nici ministrul Apărării nu au prevăzut un astfel de scenariu, iar țara nu era pregătită pentru o nouă cotitură de acest gen. Opoziția solicită analizarea activităților de informații, care au dat predicții incorecte față de Serviciile de Informații americane, care au susți­nut că guvernul lui Ashraf Ghani va rezista încă cîteva luni după retragerea trupelor coaliției internaționale.

În acest moment sînt discutate măsurile care trebuie adoptate în privința miilor de refugiați din Afganistan, deoarece rezervele de locuințe au fost epuizate. Companiile aeriene germane au început să-și transporte cetățenii și afganii care lucrează în misiuni străine la Tașkent, iar în viitor vor fi transportați în Germania. Turcia a început să construiască un gard de sîrmă ghimpată lung de 300 km la granița cu Iranul, deoarece de aici se așteaptă fluxul de refugiați afgani către Europa. Departamentul de Stat al SUA acordă, de asemenea, atenție aliaților afgani abandonați, stabilind că Nigeria va primi două mii de afgani pentru o perioadă de două luni. Guvernul din Bangladesh, ca răspuns la o cerere similară din partea americanilor, a spus că nu va acorda ajutor refugiaților.

Președintele Joe Biden a acordat 500 de milioane de dolari pentru refugiații afgani, tot ceea ce fac americanii fiind să apere Aeroportul din Kabul, prin care continuă evacuarea străinilor. După toate semnalele, noua situație nu pare să îl deranjeze cu adevărat pe președintele SUA, deoarece americanii care părăsesc Afganistanul nu se simt pierzători. În ajunul preluării de către talibani a Kabulului, Biden a răspuns la o întrebare din partea jurnaliștilor legată de un posibil ajutor al Statelor Unite pentru aliații afgani abandonați: „Acum securitatea afganilor este problema afganilor” .

Și mai curioasă este declarația lui Biden despre viitorul politicii americane în Afganistan. El nu se teme de consecințele venirii la putere a talibanilor, deoarece o prezență militară permanentă a SUA în Afganistan poate fi realizată fără trupe terestre. La fel ca în Somalia sau Yemen. Aluzia este clară: dacă este necesar, Forțele Aeriene ale SUA vor bombarda Afganistanul în voie. Și, se pare, pentru a confirma că președintele nu aruncă cuvinte în vînt, comandantul forțelor americane din Orientul Mijlociu, generalul Kenneth McKenzie, s-a întîlnit cu reprezentanți ai conducerii talibane, cărora le-a spus convingător că orice atac asupra trupelor SUA sau a unui aeroport din Kabul ar primi „un răspuns rapid și puternic”. Ei bine, prestigiului internațional al Statelor Unite, care nu este la cel mai înalt nivel, îi lipsește doar un nou război aerian împotriva populației din Afganistan. Este adevărat, din punctul de vedere al Pentagonului, această opțiune este destul de potrivită. Datorită faptului că, pe cerul sirian, aripile Forțelor Aeriene ale SUA sînt legate, cerul afgan este perfect pentru un pilot american: zbori oriunde vrei, bombardezi pe oricine vezi. Pentagonul poate visa doar la un astfel de război aerian, la fel și complexul militar-industrial american. Pauzele dintre războaie sînt inacceptabile și aici nu este necesar să inventăm o scuză.

Între timp, talibanii care au venit la putere se străduiesc să liniștească comunitatea afgană și mondială. Au anunțat o amnistie generală, sînt de acord să permită femeilor să lucreze în medicină, educație și chiar în mass-media (în cadrul legii Sharia). Au anunțat o interzicere iminentă a producției și distribuției de droguri. Și cel mai important, politica internațională a talibanilor va fi, spun ei, pașnică și de bună vecinătate.

Desigur, cunoscînd istoria talibanilor, aceste cuvinte nu pot fi de încredere. Un nou pericol a apărut pentru republicile din Asia Centrală dincolo de Pyanj. Există, de asemenea, un pericol pentru acele entități constitutive ale Federației Ruse în care există o proporție mare de musulmani în rîndul populației.

După scurt timp, va deveni clar cît de justificate sînt aceste temeri. Pînă în prezent, președintele Conferinței de securitate de la München, Wolfgang Ischinger, a spus: „Dacă dominația terifiantă a talibanilor se restabilește acolo, ar trebui să devină un factor de îngrijorare pentru vecinii și puterile regionale, în special China, Rusia, India, Pakistan și Iran”.


N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite