SUA, țara unui vis posibil fals
  • 17-06-2020
  • 2 Comentarii
  • 1031
  • 21

Tot ceea ce se întîmplă acum în lume, în special în America, ne lasă un gust amar, o mare dezamăgire. Pentru multi români – de fapt, pentru o bună parte a lumii – SUA reprezentau ceva deosebit, măreț, puternic și indestructibil. Pentru majoritatea omenirii, a celor superficiali în mare parte, sau doar a celor cu o  bază materială în spate, SUA reprezintă modul ideal de viață, tot ceea ce își doresc mai mult existența lor. Puternic afectate de PR-ul pe care americanii au știut dintotdeauna să îl implementeze la nivel global, mințile celor care credeau sau care încă mai cred că, odată ajunși în SUA, viețile lor anoste vor deveni roz, au rămas în continuare blocate pe acest trend, cu toate că, dacă treci dincolo de Hollywood și îți iei viața în mîini, realitatea nu este nici pe departe atît de promițătoare. Cu toate acestea, SUA reprezintă un drog pentru mulți, chiar dacă acum, în aceste zile, asistăm la o implozie a tot ceea ce înseamnă valori americane, și care, din cîte observăm, afectează istoria mai mult sau mai puțin recentă.

Nu sînt și nu am fost niciodată un profund cunoscător al istoriei americane și nu caut să aflu ce se întîmplă de fapt în SUA și nici ce are de gînd să facă elita americană pentru a-și rezolve problemele. Am văzut cum polițiștii au ucis un bărbat de culoare într-un mod care, personal, m-a tulburat. Am asistat la o reacție intensă a populației afro-americane împotriva Poliției în primă fază, și împotriva a tot ce înseamnă sistem, în a doua fază. Și, ce este cel mai interesant, vedem un stat american aflat în derivă, speriat, panicat, repliat pe cele mai absurde decizii. De fapt, ce observ eu în America este slăbiciunea unui stat în fața propriei populații, o mulțime de oameni care au acumultat zeci de ani de frustrări ale căror cauze nu sînt de ordin rasial, ci economic. Văd oameni needucați, dar săraci, care s-au săturat de imaginea idilică și falsă a visului american, care s-au decis să ia taurul de coarne la adăpostul unor mesaje rasiale. Iar reacția Americii – care știe că nu doar populația de culoare este nemulțumită, ci întreaga populație din fosta clasă de mijloc – este una care ne induce ideea de degringoladă, dar cu reacții logice de distragere a atenției. Știrile difuzate pe diverse canale media care vorbesc despre doborîrea statuii lui Cristofor Columb,  interzicerea cărții ,,Aventurile lui Huckleberry Finn” în Virginia, despre faptul că populația albă sărută bocancii negrilor, că Poliția îngenunchează în fața afro-americanilor, dar și despre retragerea filmului ,,Pe aripile vîntului” de pe piață, reprezintă metode de distragere a atenției, de calmare a populației de culoare, pentru că, în caz contrar, întreg statul american va exploda, dar nu din cauza tensiunilor inter-rasiale, ci din cauza sărăciei. America este o țară bogată, așa este. Dar tot ceea ce a fost făcut în ultimii zeci de an își arată efectele. Clasa de mijloc a fost mult subțiată, numărul miliardarilor a crescut pe fondul scăderii nivelului de trai al americanului de rînd. Totodată, neglijarea educației și transformarea ei într-o afacere au făcut ca SUA să aibă mari probleme cu cei care sînt analfabeți funcțional. Da, este adevărat că în SUA există tot ce este mai bun în lume din punct de vedere al tehnologiei, dar să nu uităm că americanii sînt, la nivel global, un mare cumpărător de creiere și de pantente. Prin urmare, elita americană, din motive pe care nu sînt eu în măsură să le judec, a decis să neglijeze educația propriilor cetățeni, să o transforme în business și să importe inteligența. Așa procedează de mai bine de 40 de ani, și acest lucru începe acum să se observe. O să spuneți că Harward este cea mai mare universitate din lume. Să vedem, însă, ce a descoperit FBI acolo: modul în care cei bogați cumpărau locuri pentru copiii lor, felul în care cei cu dare de mînă finanțau sistemul etc.

America este needucată și, pe un asemenea fond, la ce anume trebuia să ne așteptăm noi, cei care, din cîte văd, depindem de ea? Banii de peste Ocean care irigă mass-media europeană ne arată cît de deformată este, în fapt, imaginea Americii și cît de diferită este ea de ceea ce presa prezintă celor dispuși să o creadă. Corupția a atins statul în profunzime și, dacă pînă cum ceva timp SUA exportau democrație și prosperitate în lume, de mai bine de 30 de ani exportă doar distrugere, corupție și multă, multă minciună.

Trump și-a dorit – și se pare că încă își dorește, cel puțin la nivel declarativ – să se lupte cu acest stat profund american. Poate că așa și este, pe mine nu a reușit să mă convingă. Am credința că, dacă președintele își punea mintea cu putregaiul din zona elitelor americane, ar fi avut soarta lui J.F.K. Acolo lucrurile nu sînt atît de simple, așa cum credem noi, trăitorii din colonia România, loc unde, orice s-ar întîmpla, nici un politician nu pățește nimic atunci cînd trădează. Nu! Acolo, dacă atentezi la interesele elitelor, brusc se întîmplă ca un băiat, dintr-un ipotetic depozit de cărți, să dorească să se răzbune pe vreun președinte.

În ceea ce ne privește pe noi, fie că vorbim de români, fie de cei care se uită acum la ce se întîmplă în America, se pare că sîntem generația care va asista, în direct, la rescrierea istoriei de la 1492 încoace, și asta pentru că un polițist alb a a ucis un om de culoare. Copiii noștri vor afla, probabil, că America s-a descoperit singură, că sclavia nu a existat niciodată și că afro-americanii au migrat acolo de bună voie, intrînd în SUA victorioși pe lîngă Statuia Libertății, că la Hollywood nu au fost produse filme în care negrii erau slugi/sclavi pe moșiile albilor, că Ku Klux Klan nu a existat niciodată și că Michael Jackson a fost de fapt un alb care și-a dorit să fie negru.

Nu știu ce va face America dacă populația băștinașă pe care ei, albii, au decimat-o în ultimii 200 de ani, se va revolta. Oare ce vor face ei, albii americani? Vor pupa mocasinii indienilor? Le vor oferi pămînturile înapoi? Îi vor ridica statuie lui Geronimo? Îl vor reînvia pe Winnetou? Se vor autoizola toți în rezervații, așa cum populația indiană a fost și este forțată să trăiască?

Nu știm, dar cred că timpul, cumva, ne va răspunde și că întotdeauna istoria are modul ei abrupt și înălțător de a-și face singură dreptate.


Tano

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite