SUA: Rata natalității scade pe măsură ce carantina se prelungește
  • 17-05-2021
  • 0 Comentarii
  • 466
  • 0

Associated Press a publicat date dintr-un studiu vizînd fertilitatea în America. „Cînd o mare parte din SUA a intrat în carantină în anul 2020, unii au sugerat că timpul petrecut împreună ar putea determina cuplurile să decidă conceperea unui copil. Cu toate acestea, statisticile arată că s-a întîmplat contrariul”.

Demografia din America a început să se deterioreze  de la începutul anilor ʼ70, cînd numărul căsătoriilor a început să scadă. Potrivit Centrului Național pentru Statistici de Sănătate, în 2018 numărul căsătoriilor din Statele Unite a atins cel mai mic nivel din 1900 (6,5 căsătorii la 1.000 de persoane). Este adevărat, în mai multe state (Massachusetts, California, Montana) a existat o creștere modestă, dar acest lucru se datorează legalizării căsătoriilor între persoane de același sex. Numărul căsătoriilor a scăzut în special în rîndul minorităților etnice, al clasei de mijloc și al celor mai săraci.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), rata natalității în Statele Unite a scăzut pentru al cincilea an consecutiv, atingînd cel mai scăzut punct din ultimii 35 de ani. În mai 2020, expertul CDC, Christine Whelan, a sugerat că măsurile de carantinare vor determina cuplurile să fie reticente în fața posibilității de a concepe un copil. Și așa s-a întîmplat.

În 25 de state, fertilitatea a scăzut cu 4,3% în 2020 comparativ cu 2019, potrivit unui studiu al Associated Press. Semnificativ este faptul că rata natalității în decembrie 2020, precum și în ianuarie-februarie 2021 a scăzut cu 6,5%, 9,3% și respectiv 10%, comparativ cu aceleași luni ale anului precedent. Din decembrie 2020 pînă în februarie 2021, au existat cu 8% (41.000 de nașteri) mai puțin decît în ​​aceeași perioadă de trei luni cu un an mai devreme.

În concluzie, scăderea fertilității se accelerează pe măsură ce carantina continuă, constatare ce face ecou previziunilor instituției Brookings și ale altor grupuri de reflecție. Potrivit CDC, rata fertilității SUA a scăzut la 1,6, „înregistrînd cel mai scăzut nivel de cînd autoritățile federale de sănătate au început să urmărească acest proces cu peste un secol în urmă” .

Ratele de fertilitate în rîndul femeilor asiatice americane au scăzut cu 8%; 3% pentru femeile hispa­nice; 4% pentru negri și albi; 6% pentru mamele native americane. Potrivit profesorului de economie de la Universitatea din Wellesley, Phil Levin, „recesiunea bebelușilor” din Statele Unite va continua pe tot parcursul anului viitor, inclusiv. ,,O creștere cu un procent a șomajului scade rata natalității”, a declarat profesorul într-un interviu acordat CNBC. În ultimul an, șomajul în Statele Unite a crescut cu 15%.

News York Times, comentînd scăderea marcată a fertilității în 2020, recunoaște că „pandemia ar fi putut accelera recesiunea”, dar mută săgețile din direcția carantinei în direcția sistemului slab de protecție socială, o populație îmbătrînită și noi norme ale unei societăți în care femei sînt „mai egale” cu bărbații și se străduiesc să nu aibă copii, ci să facă o carieră. Publicația consideră că „o populație mai mică va face viața pe Pămînt mai durabilă”, „mai puțini copii pot duce la o creștere a investițiilor în fiecare copil în parte”. Și pentru ca declinul populației din Statele Unite să nu devină critic, „imigrația este absolut importantă”.

Potrivit directorului executiv al grupului de reflecție American Principles Project, Terry Schilling, inițiativele legislative recente ale administrației Biden agravează și mai mult criza familiei americane. Una dintre cele mai controversate inițiative ale Biden’s American Families Plan vizează alocarea a 200 de miliarde de dolari pentru doi ani de educație preșcolară gratuită. ,,Ce înseamnă asta? În loc să dea bani părinților, pe care aceștia i-ar cheltui pe educația copiilor, vor să divizeze familia inoculînd copiilor de la o vîrstă fragedă teoria raselor și ideologia de gen. Acesta este singurul lucru care îi îngrijorează”.

În ceea ce privește imigrația, scrie portalul Breitbart, susținătorii l-au determinat pe președintele Joe Biden să declare că, pînă în octombrie, vrea să crească dramatic afluxul de sosiri în țară la 62.500, anulînd cei 15 mii de imigranți stabiliți anterior de Trump în 2021. În 2022, acest număr va fi mărit la 125 mii. „Mulți dintre refugiații importați devin alegători democrați”, notează Breitbart. În plus, migranții care primesc cetățenia americană în mod rapid își pot aduce membrii familiei în țară. „Și dacă fiecare migrant mută doar cinci rude în America, atunci noul obiectiv al lui Biden în 2021, de 62.500 de nou-veniți, va adăuga în cele din urmă 350.000 de migranți”, scrie Breitbart.

 

N.K.

 

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite