SUA își fac griji cu privire la sistemul de represalii nucleare al Rusiei
  • 14-11-2020
  • 0 Comentarii
  • 314
  • 1

Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că sistemul de control automat perimetral al Uniunii Sovietice pentru o reactie nucleară de represalii ar putea fi încă în funcțiune în Rusia. A fost numită Mână Moartă în Occident. Acest lucru este afirmat în raportul asistentului secretar de stat american pentru securitate internațională și neproliferare, Christopher Ford, publicat vineri, 13 noiembrie.

Documentul examinează aspecte ale moralității și dreptului internațional în contextul dezarmării nucleare. „Întrebări pot apărea și în legătură cu așa-numitul„ Perimetru ”sau„ Mâna Moartă ”- un sistem care, conform unor rapoarte media, a fost creat de Uniunea Sovietică în anii 1980 și, aparent, a fost lăsat în funcțiune. Prezența, aparent, a fost confirmată în 2011 de comandantul Forțelor Strategice de Rachete", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

„Dacă presupunem că acest sistem există cu adevărat și funcționează așa cum a fost raportat, atunci dacă într-o criză este activat de înaltul comandament, Perimetrul, aparent, va da automat ordinul de a lansa rachete de la arsenalul nuclear al țării dacă detectează nucleare explozii pe teritoriul Rusiei, iar creierul său computerizat nu va putea stabili contactul cu Statul Major după aceea ", Ford a explicat cum, din punctul de vedere al părții americane, funcționează acest sistem. "Oricine este preocupat de problemele morale cu privire la armele nucleare va avea în mod clar câteva întrebări urâte despre Perimetru", a argumentat el.

Complexul „perimetral” de control automat al unei reactii nucleare de represalii, creat în URSS, a fost numit „mâna moartă” în Occident. Particularitatea sistemului, potrivit rapoartelor mass-media, este că, în cazul unor explozii nucleare pe teritoriul țării, poate lua o decizie cu privire la acțiunile de represalii în mod independent sau cu participarea umană minimă. În 2011, comandantul forțelor strategice antirachetă Serghei Karakaev a confirmat într-un interviu cu Komsomolskaya Pravda că sistemul există și este în alertă.

N.K.

 

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite