SUA au trimis grup de nave în apele Mării Chinei de Sud
  • 22-04-2020
  • 1 Comentariu
  • 198
  • 3

Un grup de nave de război și nave ale Marinei SUA au intrat în apele Mării Chinei de Sud ca parte a exercițiilor pentru „susținerea regimului de transport gratuit”. Pentagonul trimite forțe suplimentare în regiune sub pretextul că China folosește pandemia coronavirusului pentru a exercita presiuni militare asupra altor puteri regionale - aliații SUA. Comandamentul marinei americane susține că navele de război chineze însoțesc escadrila americană, dar până acum părțile s-au abținut de la acțiuni agresive.

Statele Unite au trimis forțe suplimentare în apele Mării Chinei de Sud pe fondul unei confruntări tot mai mari cu China. Potrivit Washingtonului, China folosește problemele țărilor vecine cauzate de epidemia de coronavirus pentru a-și extinde prezența militară în Pacific.

Pentru a proteja „libertatea de navigație” și pentru a contracara China, cel de-al șaptelea transportator de atac al Marinei SUA a intrat în Marea Chinei de Sud ca parte a transportatorului de aeronave amfibie USS America, croazierul cu rachete USS Bunker Hill, la bordul căruia există o legătură tactică a aeronavei multifuncționale F-deck. 35B și USS Barry.

Marina SUA desfășoară exerciții în afara apelor teritoriale ale Chinei, dar se apropie în mod regulat de Insulele Spratly disputate, care sunt teritoriul disputat între China, Vietnam, Malaezia și alte câteva țări din regiune. Potrivit contraamiralului Fred Kacher, comandantul grupului de atac al armatei americane, navele flotei chineze împiedică acțiunile grupului pentru a asigura navigarea liberă în Oceanul Pacific. Cu toate acestea, potrivit lui, toate incidentele trec fără utilizarea forței.

„Toate interacțiunile noastre cu ei rămân în siguranță și profesioniste”, a spus Kacher într-un interviu acordat Reuters.

Miercuri, o fregată a marinei australiene HMAS Parramatta s-a alăturat grupului de nave americane, care împreună cu aliații americani vor lupta pentru libertatea de navigație. „Sunt la fel de interesați să asigure libertatea de navigație și respectarea normelor și obiceiurilor recunoscute internațional în ceea ce privește legea mării”, a spus Kurt Selberg, căpitanul USS Bunker Hill.


În China, nu au fost comentate acțiunile SUA pentru „protejarea transportului maritim”.  Pe 14 aprilie, grupul de atac al Marinei Chineze, condus de transportatorul de aeronave Liaoning, a efectuat exerciții pe scară largă în zona insulelor disputate Miyako și Okinawa, apoi a trecut prin apele strâmtorii Taiwan. În Statele Unite, acțiunile Chinei sunt numite agresive și provocatoare și, prin urmare, forțele Marinei SUA din Pacific au început să acumuleze forțe în Marea Chinei de Sud.

 

N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite