Stephen Hawking: Apariția inteligenței artificiale depline ar putea fi sfârșitul rasei umane
  • 09-07-2021
  • 0 Comentarii
  • 408
  • 1

Acum o sută de ani, în 1921, a fost lansată o piesă de teatru fantastică, scrisă de Karel Capek, a cărei acțiune se desfășoară într-o fabrică ce produce roboți. Acestea erau creaturi artificiale, asemănătoare cu oamenii, care se revoltă, extermină omenirea și preiau planeta. Astăzi, mulți se gîndesc că o astfel de perspectivă nu mai este o fantezie. Problema inteligenței artificiale și amenințarea revoltelor roboților sînt teme discutate pe larg. 

Conform televiziunii americane SNBC, majo­ritatea cetățenilor europeni ar dori să reducă numărul de deputați, înlocuindu-i cu roboți ce posedă inteligență artificială, și „alfabetizarea politică” cu cunoștințe politice. Acestea sînt rezultatele unui sondaj realizat de Centrul pentru Managementul Schimbării de la Madrid IE University, pe un eșantion de 2.769 de persoane din 11 țări. Cu toate acestea, CNBC se abține să catalogheze aceste rezultate drept o criză a democrației occidentale.

În același timp, în Marea Britanie, Olanda și, respectiv, Germania, 69, 56 și 54% dintre respondenți sînt împotriva înlocuirii unei persoane cu un robot. Tinerii și vîrstnicii au atitudini diferite față de acest subiect. Majoritatea persoanelor cu vîrsta sub 44 de ani au încredere în inteligența artificială, spre deosebire de vîrstnici. Subiectul rămîne unul controversat, deoarece depășește în mod clar limitele tehnice și afectează în mod direct viețile oamenilor. 

Un alt sondaj realizat pe un eșantion de 30.890 de persoane din 40 de țări, a relevat faptul că 42% dintre respondenți sînt îngrijorați de securitatea datelor personale. O treime dintre respondenți refuză înlocuirea medicilor cu roboți; majoritatea adversarilor acestei idei se află în Germania (43%) și Italia (41%). În multe țări, oamenii se tem că își vor pierde locurile de muncă din cauza roboților: în Filipine (45%), Mexic (41%), China (40%), Malaezia (37%). Iar acestea nu sînt temeri fictive. Există o frică din ce în ce mai mare că noile tehnologii vor schimba dramatic piața muncii în următorii zece ani.

Henry Kissinger și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o posibilă „răscoală a mașinilor”, subliniind că aceasta este o amenințare cu o magnitudine nu mai mică decît cea a armelor nucleare. Inteligența artificială este capabilă să înceapă, „în felul său”, să interpreteze relațiile cu o persoană și să tragă propriile concluzii despre soarta unei persoane.

Renumitul fizician teoretic britanic Stephen Hawking a emis avertizări asupra faptului că „apariția inteligenței artificiale depline ar putea fi sfîrșitul rasei umane”. Economia digitală, locuințele inteligente, soldații roboți, gadgeturile accesibile tuturor sînt vestitorii acestui viitor sumbru. Specialiștii în domeniul dezvoltării inteligenței artificiale afirmă din ce în ce mai mult că, în următorii zeci de ani, omenirea va trăi pentru a vedea apariția inteligenței artificiale, care se va dovedi a fi mai performantă decît creatorul ei. Ultimul bastion al umanității va cădea atunci cînd se va crea așa-numita inteligență artificială puternică – inteligența generală artificială – capabilă să rezolve o gamă nedefinită de sarcini intelectuale și, cel mai important, să gîndească independent. Este imposibil să se prevadă natura tuturor amenințărilor care vor apărea în viitorul apropiat. Și din acest motiv este nevoie să ne gîndim bine la prevenirea lor. Dacă nu este prea tîrziu.

D.A.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite