Statele Unite va livra Arabiei Saudite mai mult de o mie de rachete de croazieră
  • 14-05-2020
  • 0 Comentarii
  • 200
  • 1

US Boeing Aerospace Corporation va furniza Arabiei Saudite 650 de rachete de croazieră ALCM -  SLAM-ER (Stand-off Land Attack Missile - Expanded Response) și 402 de rachete anti-nave ASM - Harpoon (Harpoon), se arata intr-un raport al Pentagonului.

Departamentul Apărării din SUA informeaza că un contract în valoare de 1.971 miliarde de dolari a fost semnat cu Boeing pentru modernizarea SLAM ER ALCM și furnizarea a 650 de rachete noi Arabiei Saudite. „Este de așteptat ca acordul să fie pus în aplicare până în decembrie 2028”, se arată în document.

Ministerul a mai precizat că contractul se realizează în cadrul programului FMS (Vânzări Militare Externe) pentru furnizarea de echipamente militare clienților străini. Domeniul de lansare al ALCV SLAM ER este de aproximativ 270 km.

Livrările către Riad 402 RCC Harpoon Block II vor fi efectuate în baza unui contract separat cu Boeing, în sumă de 656,98 milioane USD. Rachete de acest tip vor fi livrate în Arabia Saudită, precum și în Brazilia (patru unități), Thailanda (opt unități) și Qatar (53 de unități). Raza de lansare al RCC Harpoon Block II este de aproximativ 125 km.

Reamintim, în septembrie anul trecut, apărarea aeriană saudită nu a reușit să protejeze instalațiile petroliere ale țării de atacurile dronelor și rachetelor. Responsabilitatea pentru atac a fost revendicată de rebelii yemeniti. Cu toate acestea, însăși Arabia Saudită, Statele Unite și țările europene acuză Iranul, susținând că husiții nu au putut efectua un astfel de atac.

După aceea, Pentagonul și-a anunțat intenția de a transfera în Arabia Saudită o baterie de apărare aeriană Patriot, patru radare Sentinel și aproximativ 200 de militari. În octombrie al aceluiași an, Pentagonul a anunțat că 3.000 de trupe americane,  două baterii de apărare aeriană Patriot și sistemul de apărare împotriva rachetelor THAAD vor fi trimise suplimentar în Arabia Saudită.

T.S.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite