Sisi și Xi Jinping spre calea modernizării Sudului Global
  • 05-11-2024
  • 0 Comentarii
  • 12
  • 0

Întîlnirea membrilor BRICS de la Kazan din Rusia, despre care eu am mai scris, a pus la cale nouă strategie a organizației de a schimba hegemonul mondial cu o ordine mondială multi­po­lară, așa cum scrie și site-ul modern­diplomacy.com.

„Țările BRICS și-au ținut principalul summit în orașul rus Kazan, pe malul rîului Volga, joi, 24 octombrie 2024. A fost primul summit după ce Iran, Egipt, Etiopia și Emiratele Arabe Unite au aderat oficial la bloc. Agenda din acest an include un accent pe stabilirea unei ordini mondiale multipolare pentru a contesta hegemonia SUA și a Vestului. Actualul summit BRICS caută să gă­sească alternative viabile la dominația globală a dolarului american, pentru a ajuta membrii deosebit de afectați, cum ar fi Iran și Rusia”. Cu alte cuvinte, să ne protejăm de viitoare sancțiuni economice dezvoltînd un sistem financiar paralel cu cel actual, la care vor putea adera toți cei oropsiți de SUA și de UE.

„La summitul BRICS, care are mai multă pondere economică decît influență geopolitică, președinții El-Sisi, Xi Jinping și Putin vor să reformeze modul în care este condusă lumea, ceea ce înseamnă să revizuiască modul în care funcționează Națiunile Unite și cotele de lider în instituții financiare multilaterale precum Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional și altele. Egiptul împărtășește cu China și Rusia, înainte de summitul BRICS, ideea de resubliniere profundă a suveranității ca principiu organizator al relațiilor internaționale, din perspectiva egipteană, chineză și rusă, interferența occi­dentală, în special a Statelor Unite, în domenii precum drepturile omului, statul de drept, politica internă și diplomația, este enervantă, pentru că nu este binevenită. Precum și o dorință de înțeles de a scăpa de dominația dolarului american asupra tranzacțiilor financiare și economice din întreaga lume. Aici a apărut importanța discursului președintelui egiptean Fattah El-Sisi, la cea de-a doua sesiune a Summit-ului BRICS din orașul rus Kazan, indicînd că discursul poartă viziunea Egiptului în abordarea provocărilor actuale. În calitate de președinte El-Sisi a spus: «Egiptul crede cu fermitate în importanța consolidării sistemului internațional multilateral cu Națiunile Unite și agențiile sale în centrul său». 

Constatăm că discursul lui El-Sisi a confirmat angajamentul Egiptului față de principiile și axele de lucru ale grupului BRICS, întrucît președintele El-Sisi a subliniat dorința Egiptului de a spori cooperarea dintre țările BRICS, ceea ce contribuie la maximizarea rolului său în stabilirea securității și creșterea economică globală, atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă și modernizare globală a țărilor din Sudul Global conduse de țările BRICS, menționînd că grupul BRICS este o oportunitate de afaceri pentru consolidarea parteneriatelor cu țările membre, ceea ce duce la atragerea de investiții în Egipt, mai ales că Egiptul a dezvoltat o infrastructură puternică în ultimii 10 ani.

Discursul președintelui El-Sisi a relevat, de asemenea, provocările cu care se confruntă țările în curs de dezvoltare, în special escaladarea problemei datoriilor acumulate, și modalitățile de atingere a obiectivelor de dezvoltare durabilă, întrucît președintele El-Sisi a cerut comunității internaționale să își joace rolul în această problemă, după cum a spus el: Egiptul acordă prioritate majoră luării de măsuri concrete care să ne asigure că comunitatea internațională își joacă rolul în furnizarea de finanțare nefavorabilă pentru a realiza o evoluție în țările în curs de dezvoltare, prin crearea de mecanisme inovatoare și eficiente de finanțare a dezvoltării și mecanisme cuprinzătoare pentru asigura gestionarea durabilă a datoriilor țărilor în curs de dezvoltare. Cu confirmarea completă a președintelui El-Sisi că aderarea Egiptului la grupul BRICS va avea multe cîștiguri pentru economia egipteană și va spori poziția economică a Egiptului pe piața globală”. Asta cu datoriile acumulate ar putea fi un fel de: nu vă mai plătim nimic că acum avem banca noastră și sistemul nostru global care-l exclude pe al vostru, deci ne puteți lua boii de la bicicletă.

„Președintele El-Sisi a participat la activitățile celei de-a doua zile a summit-ului BRICS și a subliniat în discursul său necesitatea de a pune capăt conflictului din Orientul Mijlociu, rezultat din războiul israelian din Gaza și extinderea acestuia pentru a include Liban, pe lîngă necesitatea de a asigura navigația maritimă și lanțurile de aprovizionare. Președintele El-Sisi a cerut băncilor finanțatoare să își asume responsabilitatea în sprijinirea statelor membre, în special pe cele în curs de dezvoltare, pentru a obține creștere și a confrunta crizele climatice și de infrastructură. Președintele El-Sisi a subliniat munca continuă și permanentă a Egiptului de a coopera cu statele membre în grupul BRICS pentru a îndeplini speranțele și aspirațiile poporului.

Președintele El-Sisi, în fața liderilor BRICS, a fost dornic să sublinieze necesitatea de a maximiza beneficiile din partea băncilor multilaterale de dezvoltare, pentru a fi mai capabil de a spori accesul țărilor în curs de dezvoltare la finanțare concesională, inclusiv accesul la finanțarea climatică și de a sublinia rolul important atît al Noii Bănci de Dezvoltare, cît și al Băncii Asiatice de Investiții în Infrastructură în furnizarea finanțării necesare și concesionale țărilor în curs de dezvoltare, pentru a implementa proiecte de dezvoltare în diverse sectoarelor americane, pentru a atinge scopul de modernizare a țărilor din Sudul Global.

Președintele rus Vladimir Putin a comentat discursul președintelui El-Sisi în a doua zi a summitului BRICS, spunînd: «Egiptul lucrează activ în BRICS și a devenit membru cu drepturi depline al acestui grup». El a adăugat, în cadrul sesiunii de deschidere a celei de-a doua zile a summit-ului BRICS din orașul rus Kazan, că Egiptul va ajuta foarte mult la sprijinirea obiectivelor alianței BRICS.

O serie de lideri mondiali au cerut la summitul BRICS din orașul rus Kazan oprirea luptelor din Orientul Mijlociu, după ce războiul s-a extins din Gaza în Liban, în timp ce președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas a acuzat Israelul că are în plan să depopuleze Fîșia Gaza. În discursul său de la summitul BRICS, președintele Abbas a cerut implementarea rezoluției Consiliului de Securitate al ONU pentru oprirea imediată a agresiunii israeliene împotriva poporului palestinian, permiterea ajutorului umanitar, retragerea completă din Fîșia Gaza și ca statul Palestinei să își asume pe deplin a-i întoarce pe cei strămuți în zonele lor și de a le reconstrui.

El-Sisi, Xi Jinping și Vladimir Putin au avertizat că Orientul Mijlociu este în pragul unui război cuprinzător, din cauza extinderii luptei din Orientul Mijlociu în Liban și a impactului asupra altor țări din regiune. Odată cu confruntarea dintre Israel și Iran aflată în creștere semnificativă, toate acestea seamănă cu o reacție în lanț și pun întregul Orient Mijlociu în pragul unui război cuprinzător. Președintele egiptean El-Sisi a confirmat că este necesar să se oprească violența și să se acorde asistență vitală victimelor, cerînd înființarea unui stat palestinian independent.

Președintele chinez Xi Jinping a declarat că pacea mondială se confruntă încă cu provocări profunde, subliniind că marșul comun al țărilor din Sudul Global către modernizare este un eveniment major în istoria lumii, adăugînd: «În același timp, pacea și dezvoltarea mondială se confruntă încă cu provocări profunde». Președintele chinez Xi Jinping a subliniat că: «Trebuie să fim o forță stabilizatoare pentru pace, să consolidăm guvernanța globală în domeniul securității și să explorăm soluții la cele mai proeminente probleme care abordează simptomele și cauzele fundamentale ale acestora în același timp». Președintele chinez a cerut, de asemenea, încetarea focului între Israel și mișcarea palestiniană de rezistență Hamas în Fîșia Gaza și prevenirea extinderii confruntării deschise dintre Israel și Hezbollah în Liban. «Trebuie să continuăm să insistăm pentru o încetare a focului în Gaza, să reînvie soluția celor două state și să oprim răspîndirea războiului în Liban». Xi a adăugat că: «Nu trebuie să mai existe suferință și distrugere în Palestina și Liban».

Președintele chinez Xi Jinping a confirmat, de asemenea, la actuala reuniune BRICS, că țara sa, a doua cea mai mare economie a lumii, sprijină aderarea mai multor țări din Sudul Global la grupul BRICS. Xi a cerut grupului, în timpul summitului BRICS, să fie un pionier în reforma sistemului de guvernanță economică globală. Cu președintele Xi Jinping solicitînd activarea Inițiativei de investiții globale) cu scopul de a construi o lume mai bună și prosperă pentru oameni, China este pregătită ca parte coordonatoare să stabilească o alianță de centre logistice pentru țările din Sudul Global, în vederea modernizării țărilor din Sudul Global.

Președintele chinez Xi Jinping a confirmat, de asemenea, că el însuși a supravegheat, după încheierea celei de-a treia sesiuni a Partidului Comunist Chinez, elaborarea unui plan cuprinzător de sprijinire a reformelor și de modernizare a industriei chineze, iar acest lucru va oferi o oportunitate mai mare lumii întregi, cu acordul chino-african, în marja Forumului China-Africa, asupra unui plan comun între cele două părți de promovare a modernizării, care va constitui un impuls suplimentar pentru modernizarea comunicațiilor în sudul global.

Președintele chinez Xi Jinping confirmă că partea chineză va avea grijă de țările din sud, va sta cot la cot cu ele și va lucra pentru ca mai multe țări din sudul global să se alăture grupului BRICS ca parteneri sau să coopereze în grupul BRICS Plus și cristalizează o forță decisivă pentru sudul global și au o singură voce.

Prin urmare, înțelegem limbajul discursului comun dintre președinții El-Sisi și Xi Jinping în timpul Summitului BRICS de la Kazan, Rusia. Din acordul lor, conflictele care au loc în prezent în lume, care amenință credibilitatea sistemului internațional multilateral sînt dominate de tendințe protecționiste și politici unilaterale. În acest context, și în mijlocul acestei dispersări, Egiptul și China cred în necesitatea unirii și sporirii cooperării Sud-Sud a țărilor în curs de dezvoltare ca una dintre modalitățile importante de a face față provocărilor actuale. Egiptul, în epoca președintelui El-Sisi, a fost întotdeauna în fruntea țărilor dornice să consolideze cooperarea dintre țările în curs de dezvoltare, pe lîngă eforturile sale neobosite de a sprijini interesele și prioritățile țărilor din Sud în diferite forumuri internaționale. Afirmînd totodată angajamentul deplin al Egiptului față de țările BRICS, conduse de Rusia și China, de a spori munca și cooperarea comună între țările BRICS și țările din sud, pentru a atinge obiectivele comune și aspirațiile popoarelor noastre. pentru un viitor mai bun”.

T.I


Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite