Similitudini
  • 30-05-2022
  • 0 Comentarii
  • 249
  • 3
,,Istoria se repetă”, doar faptele și personajele sînt altele.
La Formul Economic Mondial de la Davos, desfășurat recent, s-au evidențiat două poziții, complet opuse, exprimate de doi supraviețuitori ai celui de-al II-lea război mondial, cu privire la strategia ce ar trebui adoptată în contextul războiului din Ucraina. Pe de o parte, fostul secretar de stat american Henry Kissinger, care a împlinit recent 99 de ani, a sugerat că Ucraina ar trebui să facă concesii teritoriale Rusiei și să încheie cît mai curînd războiul, intervenția sa fiind, însă, aspru criticată de majoritatea marilor publicații ale lumii, dar și de Volodimir Zelenski. Liderul ucrainean a comparat punctul de vedere al lui Kissinger cu situația Germaniei naziste în 1938: ,,Se pare că calendarul domnului Kissinger nu este 2022, ci 1938, iar el a crezut că vorbește cu o audiență nu la Davos, ci în ceea ce era atunci München”, a spus el. De cealaltă parte, în discursul său, miliardarul George Sörös (91 de ani) a declarat că ,,Înfrîngerea cît mai rapidă a lui Putin este singura cale de a salva nu doar Ucraina, ci întreaga lume”, sugerînd necesitatea continuării războiului. La rîndul său, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a cerut celor prezenți la Davos ca sentimentul de unitate al Vestului să nu se diminueze, întrucît ,,aceasta este lovitura de care se teme cel mai mult Federația Rusă”. ,,Vreau ca fiecare dintre dvs. să se trezească în fiecare dimineață cu acest gînd – ce am făcut pentru Ucraina?”, a spus Zelenski, în ovațiile participanților la reuniunea de la Davos.
Dar, să ne întoarcem în istorie și să ne amintim ce s-a întîmplat înaintea ultimei conflagrații mondiale.
Politica SUA în Europa a avut, în perioada de dinaintea declanșării celui de-al II-lea război mondial, un efect nefast pentru destinele păcii. Ajutorul permanent acordat de SUA imperialismului german a avut ca urmare faptul că, pe la mijlocul deceniului al 4-lea, superioritatea forțelor era de partea Germaniei în lupta ei împotriva Angliei și Franței. Curînd după venirea la putere a lui Hitler, industria americană de avioane a început să-l înarmeze pe Hitler, iar marea flotă militară aeriană de care dispunea Germania a fost creată în mare măsură de uzinele de avioane din SUA. Germania hitleristă devenise o amenințare și pentru SUA. Germania a fost ajutată să se refacă, în special ca o forță îndreptată împotriva URSS, dar lucrurile au luat o asemenea întorsătură, încît ea a devenit un pericol pentru ,,democrațiile” europene.
Deși numeroase fapte arătau că Germania poate să-și îndrepte trupele spre apus, în ajunul războiului, guvernul SUA nu a fost în stare să se debaraseze de ideea fixă că va reuși să asmută Germania împotriva URSS. Cercurile conducătoare americane erau stăpînite de un fel de inerție, creată în cursul deceniilor, de politica ,,hrănirii crocodilului” – politica de restabilire a potențialului militar german. Politica lor era în flagrantă contradicție cu interesele poporului american însuși, care cerea crearea unui sistem de securitate colectivă. Mai mult decît atît: SUA căutau să submineze elementele securității colective din Europa, create prin eforturile URSS. Unul dintre aceste elemente de pace era pactul franco-sovietic de asistență mutuală, semnat în 1935. Politica de cîrdășie cu agresorii promovată de cercurile guvernamentale franceze a redus însemnătatea acestui pact, pe care l-au subminat treptat și SUA. Subminarea securității colective era necesară pentru izolarea Uniunii Sovietice, pentru dezlănțuirea războiului sovieto-german.
Ambasadorul american din Berlin a comunicat în iunie 1936: ,,În urma încheierii alianței franco-sovietice, din cauza temerilor care au cuprins multe țări din Europa în legătură cu renașterea Germaniei și din cauza acțiunilor diplomatice directe ale Rusiei, Sovietele au reușit să-și creeze o asemenea poziție, încît sînt considerate salvatorul țărilor din Europa, care se tem cel mai mult de renașterea puterii Germaniei”. Prestigiul internațional al URSS crescuse indiscutabil, dar concomitent cu aceasta, s-a accentual și tendința forțelor dominante din SUA de a submina poziția Uniunii Sovietice în Europa, de a nu permite ca statele europene să se unească în jurul Uniunii Sovietice în lupta lor împotriva fascismului.
În martie 1938, Germania a cotropit Austria. Nici unul din marile state capitaliste n-a protestat împotriva lichidării statului austriac.
... Anii au trecut. Craii de la Răsărit au dat iama în ograda vecină, Ucraina. Pe ,,nepusă masă”, ucrainenii au rămas fără țară, fără casă, s-au refugiat pe unde au apucat. Orașele ucrainene sînt acum niște ruine, iar civilii care au pierit în timpul confruntărilor dintre cele două armate n-au nici cruce în cimitir. Pacea nu se întrevede la orizont. Încă nu se știe cum va fi ziua de mîine. Dacă va mai fi... La o mică apăsare pe butoanele nucleare, întreaga lume va dispărea. Depinde de Craiul cel Mare...
LILIANA TETELEA


Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite