Show-ul din bucătărie
  • 27-12-2021
  • 0 Comentarii
  • 248
  • 0

De doi ani, perfidul Covid este învinuit de tot ce nu s-a înfăptuit. Un show adevărat fiind greu de organizat, la 1 decembrie, de Ziua României, o televiziune privată a decis ca un astfel de show să se desfășoare... în bucătărie. La competiția culinară au participat 4 echipe, formate din vedete ale postului TV, care au luptat pentru o cauză nobilă: fiecare dintre ele a susținut o școală din regiunile istorice, iar cea cîștigătoare urmînd să fie modernizată la cele mai noi standarde. Pentru că era vorba de o zi în care românii de pretutindeni își simt intens apartenența la același neam, la concurs a participat și echipa Basarabiei. Așadar, cele două ,,țări surori” au concurat sub Tricolor, acesta privind cu uimire spectacolul din bucătărie, gîndindu-se, probabil, că, în perioada de ,,tristă amintire”, cele trei culori fluturau pe scenele teatrelor printre artiști de seamă, balerine, muzică de operă, cîntece populare și muzică ușoară și, desigur, aducînd ,,osanale” aceluia care, la Sfîntul Crăciun ,,a plecat” pe ultimul drum.
Privitorii show-ului din bucătărie au fost îmbiați cu arome de fasole cu ciolan afumat, sarmale și cozonac, piftie și pîrjoale, care păreau a spune ,,înainte la plăcinte și înapoi la nevoi”. Concurenții de seamă își ștergeau ochii înlăcrimați de la ceapa tăiată, pregăteau carnea tocată și înfășurau sarmalele în foi de varză, sau amestecau de zor mămăliga din ceaun. Plăcintele ,,poale-n brîu” așteptau la rînd să fie rumenite în cuptor, spre deliciul tuturor. A fost zarvă mare printre tacîmuri și farfurii, după care au fost evaluate felurile de bucate. În final, vedetele au fost recompensate, mîncînd pe săturate.
Premiul a fost acordat cu tumult ,,surorii” de peste Prut și, astfel, Gimnaziul din comuna Camenca, raionul Glodeni (inaugurat în 1966), care a primit numele unui susținător al românismului, Vasile Coroban, va putea fi modernizat, ca urmare a fondurilor strînse în urma acestei inițiative.
BUCĂTĂRIA E UN RAI
...,,Felul cum fierbe ceaiul
Dă ora exactă și veacul exact.
Într-un fel fierbea ceaiul
Pe vremea lui Tolstoi,
Cu totul altfel, mai grăbit,
Mai incompetent, aș zice,
Fierbe ceaiul astăzi.
Clocotesc samalele, au coajă,
Sînt prea coapte, nu, așa trebuie, ce te bagi,
Clocotesc și se pătrund sarmalele.
Bucătăria e un rai
În care n-aveam voie decît de sărbători.
Curînd va începe să ningă
Direct pe mirosul de cozonac
Și pe zgomotul de nuci sparte,
Curînd va începe să ningă,
Să se garnisească definitiv
Această dulce poveste”. (Adrian Păunescu)
LILIANA TETELEA

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite