Serbia a cerut ajutor Rusiei din cauza coronavirusului
  • 27-03-2020
  • 0 Comentarii
  • 354
  • 3

Potrivit Ministerului Sănătății sârb, 457 cazuri de infecție cu coronavirus și șapte decese cauzate de boală sunt cunoscute în țară. Belgradul a solicitat asistență în cadrul unui acord între cele două țări privind cooperarea în domeniul umanitar de urgență. Ministerul Afacerilor Interne al Serbiei a făcut o solicitare corespunzătoare.

Conform datelor Mizdrava Serbia, în țară sunt 457 cazuri de infecție coronavirus și șapte decese din cauza bolii. Pe fondul epidemiei COVID-2019, președintele Alexander Vuchich a anunțat un regim de urgență în țară pe 16 martie . Potrivit acestuia, din cauza coronavirusului, Europa se confruntă cu unele dintre cele mai grave zile de la cel de-al doilea război mondial.

Ulterior, Serbia a înăsprit măsurile anti-virus, iar pe 20 martie și-a închis granițele pentru zboruri, transporturi feroviare și rutiere. După cum explică Vucic, introducerea unor astfel de restricții se datorează așteptării unei „creșteri geometrice a numărului de cazuri”.

Anterior, președintele rus Vladimir Putin, după o solicitare a guvernului italian, i-a oferit asistență premierului Giuseppe Conte în lupta împotriva coronavirusului. Complexele mobile vor fi livrate în Italia pe șasiul KamAZ, pot efectua dezinfectarea aerului și sunt echipate cu echipamentul de protecție necesar. În total, 15 aeronave de transport militar cu echipamente din Rusia au ajuns în Italia ca parte a ajutorului umanitar.

Ulterior, însă, ziarul italian La Stampa, citând surse politice anonime, a raportat că asistența rusă pentru Italia este doar proiectul geopolitic al lui Putin și că majoritatea livrărilor de echipamente rusești sunt inutile, spre deosebire de ceea ce oferă China. Reprezentanta oficială a Ministerului rus de externe, Maria Zakharova, la rândul său, și-a exprimat îndoiala cu privire la fiabilitatea datelor prezentate, iar ambasadorul rus în Italia, Sergei Razov, a numit materialul de publicare „un produs al conștiinței pervertite”.

Pe lângă Italia, Rusia este pregătită să asiste la lupta împotriva coronavirusului și a Statelor Unite, a declarat ambasadorul rus la Washington, Anatoly Antonov. Potrivit acestuia, kiturile de testare a bolilor din Rusia și-au arătat deja eficacitatea în China și Iran și au fost transferate în Italia. Antonov a menționat, de asemenea, că Moscova a oferit în mod repetat asistență Statelor Unite, inclusiv în timpul incendiilor forestiere din California.

 

N.K.

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite