Seara celor o mie de versuri
  • 06-12-2019
  • 3 Comentarii
  • 1001
  • 13

Aflat la cea de-a treia ediție, evenimentul dedicat lui Corneliu Vadim  Tudor, desfășurat vineri, 29 noiembrie a.c., la Sala Dalles din Capitală, sub egida ,,Corneliu Vadim Tudor – 70 de ani de la naștere”, s-a bucurat de prezența unui însemnat număr de cititori ai Revistei ,,România Mare”, precum și a numeroși prieteni și foști colaboratori ai Tribunului. Spre deosebire de precedentele două ediții, în acest an audiența a fost numeroasă, mai mult de 100 de persoane fiind alături de noi, de redacția Revistei ,,România Mare”.

A fost o seară încîntătoare, majoritatea celor care au luat cuvîntul pe scenă recitînd versuri din vasta operă a lui Corneliu Vadim Tudor, poezia fiind factorul dominant al serii de vineri. În fapt, însăși prezența la eveniment a lui Viorel Boldiș, supranumit și ,,poetul Diasporei” este o dovadă incontestabilă a faptului că poezia a reprezentat un liant pentru toți cei aflați în sală. Acesta a recitat două poezii alese anume pentru această ocazie, și a rostit cîteva cuvinte despre importanța operei poetice a Tribunului pentru poporul român.

,,Născut pe 28 noiembrie 1949, el este şi astăzi printre noi, chiar dacă nu fizic, îl simt aproape, în sufletele şi în minţile noastre, şi cu siguranţă va fi în veacurile următoare din ce în ce mai prezent în inimile românilor şi va contribui decisiv la trezirea conştiinţei naţionale. Pe cei care l-au urît şi care astăzi poate se bucură, crezînd că au scăpat de el, îi anunţ că îi aşteaptă vremuri grele. Versurile, eseurile şi aforismele Tribunului o să-i ardă ca napalmul. El este cu siguranţă acum, acolo, Sus, de-a dreapta Tatălui şi ne va ghida în continuare. Dacă nu a mai apucat să vadă Reîntregirea de aici de pe Pămînt, cu siguranţă acesta este motivul pentru care Tatăl l-a chemat mai repede, ca să își poată continua opera de acolo, alături de toţi voievozii şi personalităţile marcante ale istoriei Poporului Român”. Acestea au fost vorbele pline de emoție, rostite de Livius Țîrnea, medic timișorean care, anul trecut, a adunat într-un volum, poezii de suflet ale Tribunului.

În afară de bucuria de a fi împreună și de a-l comemora pe Corneliu Vadim Tudor, fiica acestuia, Lidia, a anunțat lansarea cîtorva proiecte pe care le va dezvolta în viitorul apropiat. Este vorba, mai precis, de înființarea Fundației ,,Corneliu Vadim Tudor”, entitate care va contribui decisiv la realizarea unor deziderate legate atît de numele Tribunului, cît și de moștenirea pe care acesta a lăsat-o în urmă. ,,Ca un nou mod de a duce mai departe numele tatălui meu, sîntem în curs de înființare a Fundației Corneliu Vadim Tudor, prin intermediul căreia dorim să ne implicăm în realizarea unor acte de binefacere și să fim activi în proiecte pe care el le-ar fi sprijinit. Nu ascund faptul că unul din obiectivele acestei fundații constă în realizarea unei statui a tatălui meu”, a declarat fiica cea mare a Tribunului.

De asemenea, un alt proiect anunțat a fost modernizarea site-ului Revistei ,,România Mare”, o nouă platformă a revistei deja consacrată. În cadrul eve­nimentului a fost lansată și o versiune reeditată a ultimului volum de poezii semnat de Corneliu Vadim Tudor. ,,Elegii pentru suflete nobile” este un volum manifest, ce cuprinde versuri de dragoste, compasiune față de toți cei defavorizați de soartă: animalele fără stăpîn, oamenii bătrîni, cei bolnavi, aflați în spitale, cei lipsiți de libertate. Este un proiect emoționant care relevă latura emotivă a Tribunului.

,,Departe de a fi perfect, așa cum mulți români au tendința de a le cere celor din politică, tatăl meu a demonstrat întregii lumi că se poate face politică și fără să furi, că poți fii demitar în Parlamentul României și să îți iubești țara cu aceeași intensitate în fiecare moment din viața ta. Corneliu Vadim Tudor, căruia poporul i-a acordat cu onoare titulatura de Tribun, a demonstrat că un om politic poate să pună interesele românilor mai presus de interesele personale și de cele ale partidului pe care îl reprezenta. Tatăl meu a fost și va rămîne pentru totdeauna un mare patriot, un naționalist pur sînge, și, pentru aceste frumoase însușiri, el va rămîne pentru totdeauna în conștiința și în inimile românilor.

În fond, el a lăsat țării o imensă moștenire, un lucru extraordinar, un reper puternic, care face diferența între un masă amorfă de politicieni care au trădat interesele României, și un patriot. Tatăl meu a oferit acestei țări o nouă definiție a patriotismului, a iubirii de țară: vadimismul!”, a declarat Lidia Vadim Tudor. Acesta a mai adăugat, în cadrul evenimentului, ca ,,așa cum am spus de nenumărate ori, după plecarea dintre noi a tatălui meu, nu doar că numele lui nu a fost uitat, dar sînt foarte mulți cei care îi regretă dispariția, regretă că atunci cînd trăia nu l-au înțeles și mulți au realizat, poate puțin prea tîrziu, spun eu, că el a fost un pol de siguranță în structura politică a țării”.

La eveniment au luat parte, pe lîngă cititorii fideli ai revistei, prieteni sau cunoscuți ai lui Vadim Tudor, printre care amintim: Prof. univ. Mircea Costache, Prof. univ. Mihaela Ionescu, Prof. univ. dr. academician Iulian Crețu, Geo Ciolcan – colaborator fidel al revistei noastre, medic timișorean și admirator înfocat al Tribunului, Livius Țîrnea. Amfitrion al evenimentului a fost editorialistul Revistei ,,România Mare”, Dragoș Dumitriu. 

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite