Se pregătește Noua Ordine Mondială?
  • 06-11-2023
  • 0 Comentarii
  • 178
  • 0

În ultimii patru ani s-au întîmplat o mulțime de evenimente neplăcute care au distrus tihna, pacea și bunăstarea în care trăiam cu toții. Mai întîi a fost pandemia, apoi s-a declanșat războiul din Ucraina, acum conflictul dintre Israel și Hamas în Fîșia Gaza și tot ce ne-ar mai lipsi ar fi un război China – Taiwan în care să intervină Statele Unite.
Probabil ca să împiedice un astfel de eveniment, zilele acestea s-au întîlnit la Washington ministrul de Externe chinez Wang Yi și omologii săi americani. Wang Yi s-a întîlnit cu Biden, cu secretarul de stat Antony Blinken și cu consilierul pentru securitate națională la Casa Albă Jake Sullivan, în timpul unei vizite de trei zile. Ambele părți au convenit să lucreze în vederea unei întîlniri bilaterale din partea Summitului de cooperare economică Asia-Pacific de la San Francisco, care începe pe
11 noiembrie, notează APN.
Vizita lui Wang la Washington a avut loc într-un moment în care tensiunile dintre cele două țări rămîn la cote ridicate, inclusiv în ceea ce privește controalele exporturilor americane asupra tehnologiei avansate și acțiunile mai asertive ale Chinei în mările Chinei de Est și de Sud. Declarația spune că, deși mai sînt multe probleme de rezolvat, ambele părți consideră că este atît benefic, cît și necesar ca SUA și China să mențină dialogul. Wang a spus că, în timpul vizitei sale, China și Statele Unite, cu o atitudine de egalitate și respect reciproc, au avut o comunicare strategică aprofundată, constructivă și de fond cu privire la multe probleme de interes comun și au transmis împreună un semnal pozitiv privind stabilizarea și îmbunătățirea relațiilor China - SUA.
În ciuda diferențelor și disputelor dintre cele două țări, ce au încă multe probleme de rezolvat, ambele părți consideră că este benefic și necesar să mențină dialogul. Oficialii au spus că ambele părți speră să se stabilizeze și să îmbunătățească relațiile bilaterale cît mai curînd posibil și au convenit să lucreze împreună pentru a organiza un summit la San Francisco între cei doi șefi de stat.
Între timp, drumul către San Francisco nu este lin și nu poate fi lăsat la voia întîmplării, conform ministrului chinez de Externe. În acest scop, cele două părți ar trebui să revină cu seriozitate la ceea ce s-a convenit la summit-ul de la Bali, să pună în aplicare cu adevărat consensul celor doi șefi de stat, să elimine interferențele, să depășească obstacolele, să sporească consensul și să acumuleze rezultate, a spus Wang pentru Politico.
Ministrul chinez de Externe i-a invitat pe participanți să viziteze China mai des și i-a încurajat să joace un rol constructiv în a ajuta societatea americană să dezvolte viziuni obiective despre China, să trateze și să gestioneze corect diferențele și disputele dintre cele două țări și să contribuie pentru dezvoltarea sănătoasă, stabilă și durabilă a Chinei-SUA. Participanții au indicat faptul că o relație stabilă dintre SUA și China este în interesul ambelor părți. Cooperarea SUA - China a jucat și va juca un rol crucial în soluționarea problemelor internaționale și regionale, au spus ei. Comunitatea strategică a SUA nu este de acord cu ideea că angajamentul SUA - China a eșuat și sprijină cele două părți în reluarea dialogului în diverse domenii, promovarea cooperării în economie, comerț, știință și tehnologie, facilitarea schimburilor de personal pentru ca neînțelegerea și judecata greșită să poată fi evitate prin aprofundarea comunicării și îmbunătățirea înțelegerii. Participanții au mai spus că, în fața conflictelor geopolitice și a dezordinii globale, este necesar ca Statele Unite și China să consolideze comunicarea și să abordeze împreună provocările globale. Wang a avut, de asemenea, schimburi aprofundate cu participanții pe probleme cum ar fi China - SUA, schimburi militare, cooperare bilaterală în finanțe, știință și tehnologie și schimburi interpersonale, mediul investițional și accesul pe piață al Chinei, situația din Orientul Mijlociu, precum și criza din Ucraina.
Întîlnirea este cea mai recentă dintr-o serie de contacte la nivel înalt între cele două țări, în timp ce acestea explorează posibilitatea stabilizării unei relații din ce în ce mai tensionate într-un moment de conflict în Ucraina și Israel. Potrivit declarației Ministerului de Externe, Wang a mai spus că cele două state au nevoie de o „întoarcere la Bali”, într-o referire la întîlnirea lui Xi și Biden de la Summit-ul G20 de anul trecut, unde ambii oficiali au discutat probleme legate de Taiwan, și cooperarea SUA – China, tensiunile comerciale, precum și colaborarea în abordarea unor probleme precum schimbările climatice, sănătatea și securitatea alimentară. Wang a spus că cele două țări trebuie să „elimine interferențele, să depășească obstacolele, să sporească consensul și să acumuleze rezultate”.
Alte probleme discutate între Wang și Biden au inclus schimburile militare între SUA și China, precum și schimburile și cooperarea financiară, tehnologică și culturală, crizele din Orientul Mijlociu și Ucraina. „Wang Yi a subliniat că, privind în urmă la cursul
sinuos al relațiilor chino-americane de la începutul acestui an, experiența merită rezumată și lecțiile trebuie învățate”, a declarat purtătorul de cuvînt al ministerului, Wang Wenbin.
Evidențiind discuțiile, acesta a spus că înaltul diplomat al Chinei a subliniat că cel mai important lucru este să se respecte consensul celor doi șefi de stat, să se stabilească relațiile bilaterale dintre China și Statele Unite și să se mențină canale deschise de comunicare. De asemenea, China și Statele Unite au convenit să organizeze consultări privind afacerile maritime, precum și controlul armelor și neproli­ferarea în zilele următoare, a spus purtătorul de cuvînt,
conform Politico.
Iată că mai marii lumii se vor întîlni foarte curînd la San Francisco ca parteneri de dialog și foarte probabil de organizare a Noii Ordini Mondiale multipolare.
IOAN TEODOR

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite