Se duce NATO în Ucraina?
  • 16-09-2024
  • 0 Comentarii
  • 165
  • 1

„Rusia a început acest conflict. Rusia a invadat ilegal Ucraina și, prin urmare, poate pune capăt imediat acestui conflict”, a declarat premierul Marii Britanii, Keir Starmer jurnaliștilor, de la bordul avionului său privat. Experții militari susțin că orice orientări convenite pentru armele britanice la summit-ul de la Washington ar putea, de asemenea, să deschidă calea pentru ca ucrainenii să activeze ATACMS – un sistem tactic de rachete balistice – furnizat de SUA, asupra aerodromurilor și bazelor armatei din centrul Rusiei.
Purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a sugerat că întîlnirea dintre Starmer și Biden a fost o simplă formalitate și că un acord a fost încheiat anterior, jurînd că răspunsul Rusiei „va fi adecvat”.
Aliații americani ai Ucrainei s-au opus să-i dea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski undă verde pentru a-și folosi armele balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor Kremlinului din interiorul Rusiei, temîndu-se că Moscova ar putea escalada războiul prin represalii împotriva unei ținte din interiorul NATO, cum ar fi centrul critic de aprovizionare cu arme din orașul polonez Rzeszów. Dinamica s-a schimbat dramatic, totuși, în primul rînd datorită unui transport mare de rachete iraniene către Rusia, despre care autoritățile britanice consideră că va
oferi un impuls critic al puterii de foc lui Putin, așa cum armata sa își extinde controlul în estul Ucrainei cu progrese asupra orașului strategic Pokrovsk.
Summitul desfășurat vinerea trecută la Casa Albă reprezintă punctul culminant al unei săptămîni de tratative diplomatice intense între aliații occidentali. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a purtat marți și miercuri discuții cu omologii săi britanici și ucraineni.
„Sîntem, într-adevăr, pe ultima sută de metri a negocierilor diplomatice”, a spus un oficial guver­namental al Regatului Unit, căruia, ca și altora din această poveste, i s-a acordat anonimatul pentru a discuta chestiuni sensibile.
Alți patru oficiali din Marea Britanie au spus că nu se așteptau la niciun anunț oficial în weekend-ul trecut. Unul a spus că speră că un acord va fi confirmat la Adunarea Generală a ONU de la sfîrșitul acestei luni, cînd liderii mondiali, inclusiv Biden și Starmer, se vor reuni la New York. Oficialii occidentali spun că decizia, dacă va fi convenită, nu va schimba în sine cursul războiului, dar sînt din ce în ce mai deschiși la rugămințile Ucrainei de a-i ajuta să stopeze fluxul de cîștiguri rusești pe frontul de est din ultimele luni.
Marea Britanie și-a dezvăluit preferințele încă din timpul fostei guvernări conservatoare, cînd David Cameron, pe atunci ministrul de externe, a declarat că Ucraina „are dreptul” de a lovi ținte în interiorul Rusiei, dar Washingtonul a fost rezervat pînă acum, îngrijorat de riscul escaladării.
Un alt oficial al guvernului britanic citat anterior a declarat că dezvăluirile din această lună, conform cărora Iranul a început să furnizeze rachete balistice Rusiei, au schimbat gîndirea occidentală. „Lucrurile s-au schimbat în lumina achiziției de către Rusia de rachete balistice din Iran. Faptul că Blinken a venit în Marea Britanie și a ales să confirme că iranienii aprovizionează Rusia a fost un moment important”. Alți oficiali europeni au tras aceeași concluzie. Un consilier al apărării din cadrul cabinetului unui prim-ministru din regiunea baltică a spus: „S-a schimbat opinia oficialilor de la Washington din cauza rachetelor iraniene. Lupta se dă asupra țintelor care îi vor permite Ucrainei să lovească în interiorul Rusiei și cît de departe în interiorul Rusiei – și există încă îngrijorări la Washington că filtrarea a ceea ce poate și ce nu poate fi vizat atrage SUA în planificarea războiului”.
Un oficial al administrației Biden, căruia i-a fost acordat anonimatul, a declarat că, deși transportul de rachete iraniene este îngrijorător, nu a determinat luarea deciziilor la Washington cu privire la trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina. „Acest lucru era în plan de mult timp și știm că iranienii și rușii au luat în considerare această mișcare din toamna trecută”, a spus oficialul. Cu toate acestea, administrația americană a observat că amenințările din Ucraina evoluează. Vorbind în general despre starea războiului, purtătorul de cuvînt al NSC, John Kirby, a declarat: „Peisajul de securitate s-a schimbat,  motiv pentru care facem tot ce putem pentru a ne asigura că Ucraina se poate apăra”.
Zelenski a cerut în mod repetat să li se permită să folosească rachetele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi aerodromurile, lansatoarele de rachete și centrele de comandă și control de peste graniță, argumentînd că restricțiile existente au lăsat Kremlinul liber să „vîneze” forțele ucrainene fără teama de represalii. Liderii din țările baltice i-au susținut apelurile, insistînd că temerile Washingtonului cu privire la escaladare au fost greșite. Cu toate acestea, nu ne așteptăm ca un acord privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune să mențină restricții clare asupra tipurilor de ținte rusești pe care Ucraina le poate atinge. „Oferim pregătire și capacități. Și, evident, există discuții suplimentare despre natura acestei capacități”, a spus Starmer pentru Politico.
Secretarul de externe al Marii Britanii, David Lammy, a declarat miercuri într-o întrevedere cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken la Kiev: „Scara rulantă de aici este Putin. Putin a escaladat cu transportul de rachete din Iran. Ceea ce vreau să fac  este să mă asigur că acele discuții tactice sînt plasate în contextul strategic adecvat al situației din Ucraina”. Detaliile negocierilor sînt păstrate la secret. Un oficial occidental și alte două persoane familiare cu discuțiile au declarat miercuri că un număr mic de oficiali de la Casa Albă finalizează un plan de extindere a zonei din interiorul Rusiei pe care Ucraina o poate lovi cu arme de fabricație americană și britanică.
Zelenski a avertizat joi că amînarea unei decizii ar permite Moscovei să mute „aceste ținte militare mai adînc pe teritoriul Rusiei”. El a insistat, de asemenea, că, „dacă vor fi ridicate restricțiile asupra partenerilor, mi-ar plăcea foarte mult să fie o strategie pentru victoria Ucrainei, nu o strategie politică”, a spus el.
Există mai multe complicații atrase de o decizie de a permite Ucrainei să lovească ținte în interiorul Rusiei cu rachete Storm Shadow, inclusiv costul ridicat al rachetelor și faptul că mai multe dintre sistemele militare utilizate în mod normal sînt fabricate în SUA.
Mai mult, oficialii americani sînt îngrijorați de faptul că riscul de escaladare depășește beneficiile militare. Oficialul guvernului britanic citat anterior a declarat: „Marea Britanie este pe deplin conștientă de riscuri – că oamenii se vor întreba care este diferența dintre un tanc și un tun britanic care traversează granița cu Rusia și o armă cu rază lungă de acțiune”. Răspunsul la aceasta, de la Londra și Washington, este de a fixa orice escaladare ferm asupra Teheranului pentru furnizarea de rachete balistice Moscovei.
Secretarul de externe al Regatului Unit David Lammy, care a participat vineri la reuniunea de la Casa Albă împreună cu consilierul pentru securitate națională al Marii Britanii Tim Barrow și ambasadorul în SUA Karen Pierce, a declarat: „Putin a escaladat cu transportul de rachete din Iran”.
Rachetele iraniene, echipate cu focoase de 150 de kilograme, reprezintă o amenințare mult mai mare pentru Ucraina decît dronele Shahed pe care Iranul le-a vîndut anterior Rusiei. Deși sînt mai puțin precise decît rachetele de croazieră, rachetele iraniene se apropie de ținta lor cu viteze de pînă la 3.200 de kilometri pe oră și sînt greu de doborît.
În cadrul aceleiași vizite la Kiev, Blinken  a confirmat că Starmer și Biden vor discuta „fără îndoială” și a subliniat că riscul de escaladare nu este „singurul factor” în luarea unei decizii.
Matthew Savill, directorul serviciilor militare britanice, a declarat că orice extindere a sprijinului aliaților pentru rachetele cu rază lungă de acțiune este pentru Ucraina „un test de sprijin și voință. Occidentul va fi descurajat de retorica rusă sau nu?”. Un alt oficiali britanic a declarat că un accent cheie al întîlnirii va fi modul în care se va dezvolta războiul pe parcursul anului 2025. Reticența de a face un astfel de angajament pînă acum a fost centrată „în jurul riscului de escaladare nucleară și de respingere împotriva partenerilor internaționali”, a remarcat Savill, „dar, în același timp, rușii vorbesc despre asta de un an ca și cum ar fi deja efectiv în război cu SUA și Marea Britanie”. El a avertizat că rachetele Storm Shadow vor avea un impact „limitat” din punct de vedere tactic în interiorul Rusiei, dar a spus că utilizarea lor ar putea ajuta la deblocarea utilizării ATACMS furnizate de SUA și ar putea ridica întrebări despre localizarea apărării antiaeriane rusești, ceea ce ar putea îmbunătăți capacitatea dronelor ucrainene.
Oficialii britanici insistă că discuțiile despre Ucraina vor fi mai ample și mai strategice decît o simplă rezumare la rachete. Un alt oficial britanic a spus că un obiectiv cheie al întîlnirii a fost modul în care războiul se va dezvolta probabil în cursul anului 2025. Marea Britanie speră că forțele de la Kiev vor putea arăta o strategie mai amplă, care depășește granițele „eroice” de luptă.
Deocamdată, Downing Street a încercat să tempereze așteptările. Un comunicat de presă emis în noaptea de vineri nu a menționat deloc rachetele Storm Shadow, iar un oficial a spus că întîlnirea se va concentra și pe situația din Orientul Mijlociu, rezistența climatică și stabilitatea din Indo-Pacific. Un purtător de cuvînt din Downing Street a spus jurnaliştilor că „poziţia noastră cu privire la Storm Shadow nu s-a schimbat”, dar „vom asculta şi discuta că recunoaştem că acesta este un moment crucial pentru Ucraina în timp ce ne îndreptăm spre iarnă”.

IOAN TEODOR

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite