Să spunem lucrurilor pe nume
  • 06-08-2020
  • 0 Comentarii
  • 430
  • 2

,,Ceașcă” – așa cum i se spune în batjocură lui N. Ceaușescu, conducătorul care a industrializat o țară întreagă – a fost învinuit că a subminat economia națională. În sfînta zi cînd S-a născut Isus, ,,Ceașca” s-a spart, cioburile risipite au făcut rană în toată țara și, de atunci, parcă sîntem blestemați să nu ajungem nicăieri.

- Tot ce s-a construit a ajuns la fier topit, iar românul a emigrat la străini să culeagă căpșuni.

- În agricultură, în marele jaf ce a urmat, și semințele legumelor noastre - bune, aromate – au fost înlocuite cu legume lemnoase; grîul cu bob auriu se exportă în lume și se întoarce pîine congelată, la preț dublată; 14.000 de bîrsane, înghesuite pe vapoare, s-au înecat în mare. Cîți copii flămînzi ar fi putut fi astfel hrăniți? Cei cu averi colosale lasă copiii țării să plîngă de foame.

- Metroul (Dr. Taberei), de ani buni ,,zămislit”, doarme sub pămînt și visează să iasă la suprafață.

- Un popor creștin se lasă batjocorit de pedofili, părinții își violează bebelușii, ticăloșii își satisfac poftele bestiale pe micile ecrane; ,,Olandezul zburător”, la noi în ogor, a violat și ucis o copilă, fără milă; Alexandra, violată și traficată, în timp ce poarta criminalului era păzită de cei de la care ea spera că o vor salva, sunînd la 112 de trei ori.

- S-a privit cu nepăsare cum PĂDUREA moare, ,,asasinată” de topoare.

- Averea întregului popor este în buzunarul lor. Un pumn de milionari a băgat țara în buzunar. Și ne sfidează cu mașini luxoase, palate pompoase, plimbări peste hotare prin paradisuri și vacanțe scăldate în soare. În timp ce, în țară, un pensionar nu-și poate permite nici trei zile la Mare.

- Economia românească a fost aruncată atunci în brațele FMI și BM, cu strategiile lor: ,,Vom corupe înalții funcționari ca să sporească datoriile externe ale statului, spre a deveni sclavii datornici ai băncilor noastre”. Și iată-ne datori vînduți, după ce, cu sacrificii enorme ale poporului, ,,Ceașcă” a scăpat țara de datorii.

- Prin Legea nr.15/1990 și altele, ministerele economice au pierdut autoritatea asupra întreprinderilor, acestea fiind subordonate în proporție de 70% Fondului Proprietății de Stat și Fondului Proprietății Private (30%). Nici una din cele două instituții nou create nu avea specialiști care să poată coordona întreprinderile.

Blocînd industria și agricultura, în anii de tranziție s-au ,,digerat”:

- toate rezervele valutare ale țării, existente la sfîrșitul anului 1989 – circa 3,5 miliarde de dolari și tot atîtea ruble;

- toate sumele încasate din creanțele externe, moștenite de regimul comunist – circa 2 miliarde de dolari;

- toate mijloacele circulante aflate în întreprinderi la 31 decembrie 1989 ș.a.m.d.

În urma procesului de privatizare, întreaga muncă a poporului român s-a dus ,,pe apa sîmbetei”.

Ce va urma – vom afla fiecare, în viața viitoare...


LILIANA TETELEA

 

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite