S-a descoperit cauza primei extincții din istorie
  • 28-04-2020
  • 0 Comentarii
  • 295
  • 2

Prima extincție globală din istoria Pământului a fost cauzată de o lipsă serioasă și prelungită de oxigen în oceane - oamenii de știință de la Universitatea Stanford au ajuns la această concluzie după ce au efectuat un studiu adecvat. Potrivit autorilor, datele lor pot dezvălui consecințele schimbărilor climatice moderne, potrivit Nature Communications.

Extincția în cauză a avut loc la sfârșitul perioadei Ordovician, în urmă cu aproximativ 444 milioane de ani. În acea epocă, cea mai mare parte a vieții era concentrată în apă, iar continentele viitoare nu s-au separat încă de o singură masă de pământ - Gondwana.

Ca urmare a unui cataclism planetar, aproximativ 85% din speciile de viețuitoare au dispărut: trilobiți, briozoi, brachopodi și alți locuitori ai oceanului antic. Motivele acestui eveniment încă provoacă discuții în comunitatea științifică.

Autorii lucrări științifice au descoperit că prima undă de extincții a fost asociată cu răcirea globală. Când epoca de gheață s-a încheiat, nivelul mării a crescut, iar cantitatea de oxigen din apă a scăzut brusc. Perioada de deficit a durat cel puțin trei milioane de ani.

Concentrația de oxigen din ocean a fost calculată pe baza unei analize a sedimentelor antice. Izotopii metalelor precum uraniul și molibdenul sunt păstrate în roci: aceste elemente, în condițiile lipsei de oxigen, produc reacții chimice specifice.

Oamenii de știință de la Stanford au dezvoltat un nou model care combină datele existente cu rezultatele studiilor de șisturi negre preistorice din bazinul Murzuk (Libia). Ea a arătat că deficiența de oxigen a fost severă și prelungită și a acoperit regiuni vaste de adâncime. Pentru majoritatea ființelor, astfel de condiții ar fi trebuit să fie dezastruoase.

Autorii au subliniat că, în zilele noastre, oxigenul devine din ce în ce mai puțin în apa mării, iar acest lucru pune locuitorii marini în pragul dispariției.

„Prin extinderea înțelegerii noastre despre cum s-au comportat oceanele în trecut, am putea face o idee despre oceane astăzi”, au spus ei.


N.K.

 

Imi place articolul
Lasa un comentariu
Nota: HTML nu este primiti!
Trimite